joi, 21 mai 2015

Statistica de bibliotecă: respectăm Legea sau ascundem sub preş Secretul lui Polichinelle?



Dragi colegi bibliotecari,

Aşa cum ştiţi, pe lângă că trebuie să lucrăm în bibliotecile noastre, conform îndatoririlor serviciului pe care ni l-am ales, trebuie să şi raportăm activitatea instituţiei noastre. Ştiu, ştiu, o facem, mai mult sau mai puţin entuziast, mai mult sau mai puţin convinşi de necesitatea ei, mai mult sau mai puţin în conformitate cu prevederile legale.
Dar ştim, toţi, care sunt prevederile legale în acest sens?

Ştim, mai ales, că "utilizator activ", în accepţiunea Ordinului nr. 2249/4775/ 9 iunie 2009 al Ministrului Culturii este „persoana care în cursul anului de referinţă a vizitat ori a utilizat serviciile (inclusiv cele electronice) şi facilităţile bibliotecii?; că se includ atât utilizatorii înscrişi în cursul anului de referinţă, cât şi cei care şi-au vizat permisul de intrare în anul de referinţă?; că fiecare persoană se numără o singură dată?. Că numărul utilizatorilor activi nu trebuie confundat cu numărul de vizite (frecvenţa)?

Sunt convins că ştim că „Intrarea unei persoane în incinta bibliotecii pentru a utiliza facilităţile şi serviciile acesteia” este „Vizită directă la bibliotecă” (ceea ce noi numim îndeobşte „Frecvenţa”) şi că „Vizita virtuală” are loc „atunci când un utilizator extern accesează adresa de internet a bibliotecii, indiferent de perioada de timp sau de un scop anume”.

Suntem, însă, familiarizaţi toţi cu notele explicative pentru completarea raportului statistic şi respectăm instrucţiunile?
Sau - din diverse motive (cum ar fi de pildă numărul redus de utilizatori activi), „preferăm” să „nu ştim” ce înseamnă „utilizator activ” şi să raportăm „Vizitele la bibliotecă” („Frecvenţa”, în care includem tot ce ne trece pragul)? :) Păstrând un soi de secret al lui Polichinelle, care odată şi-odată tot va fi dat în vileag?

Actul normativ la care fac referire poate fi vizualizat integral la http://www.lib.ugal.ro/Legislatie/legislatie_achizitii_publicatii/ordin_2249_din_2009_privind_tipizatele_de_biblio.pdf
Mai jos public doar o selecţie.

Valentin Smedescu

_________________
Unitate administrativă: orice bibliotecă sau grup independent de biblioteci care se află în subordinea unui director sau a unei administraţii. Termenul "independent" nu implică independenţa juridică sau financiară, ci doar faptul că biblioteca este o entitate separată recunoscută, de obicei, în cadrul unei organizaţii mai mari. Organizarea-tip a unei unităţi administrative conţine o bibliotecă centrală/principală, filiale şi un sector administrativ.
Bibliotecă centrală/principală: de obicei acea parte sau acele părţi ale unei unităţi administrative unde sunt localizate principalele funcţii administrative şi principalele componente ale colecţiilor şi serviciilor de bibliotecă. O unitate administrativă având mai multe filiale nu include în mod necesar o bibliotecă centrală. b) Filială: parte a unei unităţi administrative care funcţionează într-un local separat şi furnizează servicii pentru un anume grup de utilizatori (de exemplu: copii, facultăţi) sau pentru o clientelă definită local. c) Punct extern de servicii: punct situat în afara sediului bibliotecii unde se află un anumit tip de servicii pentru un grup restrâns de utilizatori, în general persoane aflate în dificultate (de exemplu: în aziluri de bătrâni, centre ale comunităţii, spitale, penitenciare etc.). d) Bibliotecă mobilă: bibliotecă sau diviziune a bibliotecii publice care utilizează mijloace de transport special amenajate pentru a pune documentele şi serviciile bibliotecii la dispoziţia utilizatorilor care nu ajung uşor la localurile bibliotecii.

Carte şi periodic legat: trebuie numărate ca volum. Periodicele nelegate trebuie numărate ca şi cum ar fi legate. Ziarele sunt incluse în această categorie.

Manuscris: document original, scris de mână sau dactilografiat.

Microformat: document fotografic care necesită un grad de mărire atunci când este utilizat. Include microfişe şi microfilme. Diapozitivele, fotografiile şi documentele similare sunt considerate documente vizuale.

Document audiovizual: document în care predomină sunetul şi/sau imaginile şi care necesită utilizarea unui echipament special pentru a fi vizualizat şi/sau audiat. Include documente audio: discuri, benzi magnetice, casete audio, CD-uri audio, fişiere de înregistrări audio digitale; documente vizuale: fotografii sau diapozitive, diafilme, folii transparente; documente audiovizuale combinate: filme, înregistrări video etc. Microformatele sunt excluse.

Colecţie electronică - toate resursele în format electronic din colecţia bibliotecii. Include bazele de date, periodice electronice, documentele digitale. Resursele gratuite de pe internet, catalogate de bibliotecă într-o bază de date sau în OPAC-ul propriu, trebuie socotite separat. a) Document digital: unitate de informaţie cu un conţinut definit care a fost digitizată de bibliotecă sau achiziţionată în formă digitală ca parte a colecţiei bibliotecii. Include: cărţile electronice, patentele electronice, documentele AV în reţea şi alte documente digitale (rapoarte, documente cartografice şi muzicale, documente neimprimate încă etc.). Bazele de date şi periodicele electronice sunt excluse. Carte electronică: document digital, sub licenţă sau nu, în care predomină textul şi care poate fi văzut în analogie cu cartea tipărită (monografie). Utilizarea cărţilor electronice este în multe cazuri dependentă de un dispozitiv anume şi/sau un limbaj de citire şi vizionare. b) Bază de date: Colecţie de date şi înregistrări înmagazinate electronic, cu o interfaţă şi limbaj de utilizare comune pentru recuperarea şi manevrarea datelor. Poate fi pe CD-ROM, pe dischetă sau altă metodă de acces direct [fişier accesat prin metode dial-up (formează un nr.) sau prin internet]. Bazele de date cu licenţă se iau în considerare separat, chiar dacă accesul la mai multe produse ale unei baze de date sub licenţă este efectuat prin aceeaşi interfaţă. c) Periodic electronic: periodic publicat doar în formă electronică sau în formă electronică şi în alt format. Include periodice deţinute de bibliotecă şi resurse externe pentru care au fost achiziţionate drepturile de acces cel puţin pentru o anumită perioadă de timp. d) CD-ROM: mediu de depozitare şi recuperare a informaţiei bazat pe tehnica de calcul; foloseşte tehnologia laser şi conţine date în format text şi/sau multimedia. Se clasifică în funcţie de conţinut în: baze de date, documente digitale şi periodice electronice.
Alte documente: orice alte categorii de documente nonelectronice: documente de muzică tipărită, cartografice, grafice, numismatice; diagrame, documente tridimensionale, ansamblurile multimedia, documentele în braille, jocuri, jucării etc.
Periodice curente: numărul total de titluri de periodice (nelegate) intrate într-o unitate administrativă pe parcursul anului financiar şi numărul total de abonamente la periodice realizate până la sfârşitul anului financiar, indiferent dacă sunt primite cu taxă sau fără taxă, prin donaţie, schimb sau depozit legal. Include ziarele, anuarele, programele conferinţelor, periodicele electronice on-line. Sunt excluse seriile monografice.
Resurse gratuite de pe internet: număr de legături la resurse gratuite unice de pe internet (documente digitale, baze de date, periodice electronice) care au fost catalogate de bibliotecă în OPAC sau într-o bază de date.
Achiziţia de documente: documente sau articole adăugate unei colecţii. Căile de achiziţie sunt: cumpărarea, donaţiile, schimbul de publicaţii, licenţa, depozitul legal.
Eliminarea documentelor: documentele excluse dintr-o colecţie pe parcursul anului de referinţă. Căi de eliminare sunt: casarea, transferul de proprietate etc.
Acces şi facilităţi. Acces: posibilitatea de a consulta şi utiliza un serviciu sau o facilitate a bibliotecii. Facilităţi: crearea unor condiţii optime pentru utilizarea serviciilor de bibliotecă: echipamente, locuri de studiu, fotocopiatoare, locuri de lectură, ore de funcţionare etc.
Număr de documente în acces liber: număr de documente din stocul total/colecţia bibliotecii care se află la raft liber. Include toate tipurile de documente.
Număr de înregistrări catalografice în sistem automatizat: număr de înregistrări ce corespund unor unităţi, indiferent dacă este vorba de descrieri complete sau sumare. Acestea se referă la: cărţi, periodice, documente AV sau electronice descrise într-un sistem integrat de bibliotecă.
Staţii de lucru pentru utilizatori: computerele aflate în incinta unei biblioteci şi care sunt disponibile utilizatorilor indiferent de scop. Includ terminalele OPAC, PC-uri pentru utilizatori, PC-uri pentru internet, alte tipuri de acces on-line, precum şi terminalele pentru CD-ROM-uri. 27. Utilizator înscris/membru înregistrat: persoană sau organizaţie înscrisă la bibliotecă cu scopul de a utiliza colecţiile şi/sau serviciile bibliotecii. Utilizatorului înscris i se eliberează un singur permis de intrare, valabil pe o perioadă de timp determinată (de exemplu: pentru bibliotecile publice valabilitatea permisului de intrare este de 5 ani şi se consideră între anii: 2002 - 2006, 2003 - 2007, 2004 - 2008 ş.a.m.d.). Permisul de intrare obţinut la înscriere asigură accesul utilizatorului la oricare dintre punctele de servicii ale bibliotecii: la biblioteca centrală/principală, la filiale, la punctele externe de servicii, la bibliotecile mobile.
Tranzacţie de împrumut: împrumutul direct al unui document în format nonelectronic (de exemplu: carte), al unui document electronic printrun purtător fizic (de exemplu: CD-ROM) ori prin alt dispozitiv (de exemplu: cititor de carte electronică) sau transmiterea unui document electronic către un utilizator pentru o perioadă limitată de timp (de exemplu: carte electronică). Împrumuturile includ documentele împrumutate la domiciliu, prelungirile, împrumuturile pe loc în sălile de lectură şi copiile (numărul de file) furnizate în locul originalelor. Tranzacţia trebuie calculată în funcţie de numărul de documente împrumutate. Cu excepţia copiilor, se numără volumele, inclusiv în cazul publicaţiilor seriale.
Vizita la bibliotecă: numărul de vizite efectuate de utilizatorii bibliotecii pe parcursul unui an, fie direct (intrarea unei persoane în incinta bibliotecii pentru a utiliza facilităţile şi serviciile asigurate de aceasta), fie de la distanţă (utilizarea bibliotecii prin telefon, fax, poştă, e-mail, pagina de internet a bibliotecii şi prin servicii organizate în exterior).
Vizita virtuală: are loc atunci când un utilizator extern accesează adresa de internet a bibliotecii indiferent de perioada de timp sau de un scop anume. Se numără vizitele la bibliotecă via internet.
Număr de referinţe virtuale: numărul de tranzacţii de referinţe efectuate anual prin utilizarea reţelei internet. O asemenea operaţie constă în primirea unei cereri în format electronic şi la care se răspunde electronic.
• Populaţia: numărul total de indivizi pentru care biblioteca asigură servicii şi documente: pentru biblioteca naţională: populaţia ţării; pentru biblioteca universitară: cercetătorii, studenţii, cadrele didactice etc.; pentru biblioteca şcolară: elevii, cadrele didactice sau publicul larg; pentru biblioteca publică: populaţia comunităţii locale sau regionale pe care o deserveşte; pentru biblioteca specializată: categoriile specializate de utilizatori (cei interesaţi de aria pe care o acoperă biblioteca specializată: o disciplină sau un câmp particular de cunoaştere).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu