joi, 2 februarie 2017

Drăgășani - Raport de activitate pe anul 2016

http://blogdragasani.blogspot.ro/

 

                BIBLIOTECA MUNICIPALĂ                

                                 DRĂGĂȘANI    

 

  Biblioteca Municipală Drăgășani deservește interesele de informare, studiu, educație, lectură și recreere ale utilizatorilor din municipiul Drăgășani precum și din localitățile învecinate, printre care multe localități din jud.Olt, oferind acces liber, gratuit si nediscriminatoriu prin baza de date și colecțiile proprii. In fiecare an ne propunem ca obiectiv prioritar, să consolidăm rolul bibliotecii ca fiind o puternică instituție de cultură și educație și să încercăm să modernizăm și să diversificăm serviciile pentru utilizatori.
   In cursul anului 2016, la Biblioteca Municipală Drăgășani au figurat ca utilizatori înscriși un număr de 4.702  persoane, din care 3.989 utilizatori activi și 713 nou înscriși. Tranzacțiile de împrumut individual au fost de 44.567 documente eliberate iar tranzacțiile de referințe virtuale au fost în număr de 10.200. Numărul vizitelor la bibliotecă a fost   de 51.301 iar al vizitelor virtuale la resursele din rețea ale bibliotecii 2.300.  Numărul vizitelor pentru utilizarea serviciului internet 29.053 iar pentru folosirea computerelor în alt scop 3.237.
 In cadrul bibliotecii s-au desfășurat 20 programe și proiecte educative pentru populație, pe diferite categorii de vârstă.  De asemenea au avut loc și 80 activități diverse în cadrul programelor educative  precum și 41expoziții de artă sau de carte iar numărul participanților a fost de 3979 persoane. Participanți la sesiuni de comunicări științifice , simpozioane și conferințe 550, participanți la cursuri de formare continuă 30.
 In privința achiziției de carte, am avut alocată suma de 6000 lei și am achiziționat un număr de 351volume, fondul de carte al bibliotecii conține un număr de 57.962 volume.
 Din punct de vedere cultural și educativ în incinta bibliotecii s-au desfășurat:
-         aniversări și comemorări ale marilor scriitori ( Mihai Eminescu, I.L.Caragiale, Ion Creangă, Mihail Sadoveanu, etc.) precum și ale scriitorilor si personalităților locale ( Gib Mihăescu, Marin Brânaru, Dumitru Bălașa).
-         sărbătorirea marilor evenimente istorice reprezentative pentru istoria neamului românesc ( Unirea de la 1 decembrie 1918, Mica Unire de la 24 ianuarie 1859, Ziua Europei,etc.).
-         prezentarea sărbătorilor tradiționale ( Crăciun, Anul Nou, Dragobete, Mărțișor, Ziua Femeii, Ziua Copilului, etc.).
-         participarea la evenimentele festive ale municipiului Drăgășani ( Zilele municipiului Drăgășani și Culesul Viilor).
-         activități diverse ( ore de lectură, ateliere de pictură și origami, vizionarea unor filme din tematica școlară, dezbateri legate de tradiții și obiceiuri, cenacluri literare, referate, colaje și filmulețe cu mesaje legate de ecologie) desfășurate în cadrul săptămânii ‘’Școala Altfel”, la care au participat preșcolari, elevi de la gimnaziu și de la liceele din oraș precum și din localitățile învecinate, chiar și din județul Olt.

     - lansări de carte:

      -” Odihnă din Nesomn”(cronici literare), autor Puiu Răducan
-„Viața și opera lui Gib Mihăescu”, autor Emil Istocescu-Drăgășani;
- „LA BRAȚ CU ANDROMEDA” roman de Al. Florin Țene, (viața scriitorului Gib I. Mihăescu între realitate și poveste.
-„NOSTALGIA ÎNTOARCERII”, volum de versuri semnat Titina Nica Țene din Cluj-Napoca.
-GÂNDURI DINTRE ANOTIMPURI”, antologie de versuri îngrijită de Corina Mihaela Soare și Cristian Gruițoiu.

-„Rătăcit în sentimente”, autor George Tei - București;
-„Dreptul de a Zâmbi” autor Daniela Pătrașcu -București;
-„Baleajul vieții sau impedanța spaimei”autor Nicolae Nistor din Rm. Vâlcea.
-„Nopțile de Ambră” autor Cristian Gruițoiu din Rm. Vâlcea.
-expoziții de pictură:
-         Andrei Luță - Eminesciana și Gib Mihăescu
-         Gabriel – Ionuț Pruteanu - Eminesciana și ”Vâlcea, colț de rai”
-         Alina Cozma - Eros



-     -    simpozion național “Valențele in(formative) ale comunicării”, ediția a III-a, în colaborare cu Școala de Subofițeri Jandarmi “Grigore Alexandru Ghica”, urmat de concursul pe secțiunile : grafică, afiș, epigramă, eseu, film tematic, la care participă școlile de subofițeri jandarmi din tară, uneori având și invitați de peste hotare.
-         întâlniri lunare ale membrilor Cenaclului “Gib Mihăescu” cu membrii cenaclurilor “Balada”, “Scaunele”, Metafora” din Slatina, în cadrul cărora sunt prezentate ultimele creații literare într-o atmosferă deosebită în care poezia, proza, epigrama, teatrul, muzica folk, te fac să evadezi pentru câteva ore din viața cotidiană.
-       -  serate muzical-literare desfășurate sub titulatura “Poezie și muzică de suflet”, în colaborare cu poeți, prozatori, epigramiști, redactori de ziar și reviste din Slatina, Piatra-Olt, Drăgănești-Olt, Rm.Vâlcea, București, Baia-Mare, Drobeta Turnu – Severin, Craiova, Olănești, Chișinău, televiziuni locale, zonale și din județul Olt.
-         Inființarea în sediul Bibliotecii Municipale Drăgășani a Asociației Culturale “Rusidava”, care include trupa de teatru “Inedit”, Grupul pentru tradiții populare și obiceiuri strămoșești, Cenaclul Literar-Artistic”Gib Mihăescu”și care se va ocupa și de apariția celor două reviste de opinie și atitudine culturală “Convorbiri drăgășănene” și “Rusidava Culturală”.
-         cursuri de instruire pentru utilizarea computerelor de către diferite categorii de vârstă și sociale.
-         cursuri de limbi străine ținute gratuit de voluntari din Brazilia, India și Turcia.
-         concursuri bazate pe jocurile educative Intuitext, în urma cărora copiii au primit diplome.
-         participarea la proiectele de educație financiară “Banii pe net  și la Bani IQ, în cadrul cărora au fost instruiți câte 132 de elevi pentru fiecare program.
-         cursuri periodice de prim-ajutor susținute de medici de la Crucea Roșie Vâlcea.
-         sesiuni de informări periodice la care participă diverse categorii sociale ( medici, polițiști, funcționari APIA, angajați situații de urgență, etc.)
-   participarea la Concursul ”Vâlcea, colț de rai”, unde s-au obținut : 1 premiu I la secțiunea proză, 2 premii II la secțiunile proză și videoclip și 3 mențiuni la secțiunile proză și poezie.
 - cursuri gratuite de limba engleză pentru copii.
-         colaborări cu voluntarii străini care și-au desfășurat o mare parte din activități la bibliotecă și care au folosit materiale de documentare și serviciul Biblionet.
-         parteneriate educaționale cu grădinițele, școlile, liceele din municipiu și  grădinițele și școlile din alte localități (Ștefănești, Poganu, Verguleasa, Balș, Slatina, Pleșoiu), cu Școala de Subofițeri Jandarmi ‘’Grigore Alexandru Ghica”, cu Crucea Roșie Vâlcea.
-         serbări defășurate de preșcolari și elevi cu diferite ocazii.
-         emisiuni culturale lunare, desfășurate în colaborare cu Postul T.V. Vâlcea 3, dedicate scriitorilor români aniversați în cursul fiecărei luni, expozițiile de carte amenajate cu aceste ocazii se pot vizita pe parcursul întregii luni.
 - colaborare cu cercetașii ce fac parte din ”Centrul Local Tudor Vladimirescu”, în vederea realizării unor materiale și activități educative.
 - colaborare cu voluntarii  ce fac parte din Proiectul ”Green Rivers”, un proiect ce se axează pe problemele de mediu din zona Drăgășani. La acest proiect participă voluntari din Turcia, Spania, Portugalia, Tunisia.
  -participarea la Proiectul Educab, ce implică donații de carte și programe de educație cinematografică.
 -  pregătirea și participarea cu depoziții la audierea publică privind infiinţarea unui centru de zi pentru copiii de etnie romă din cartierul „Sfântul Gheorghe” din Drăgăşani.
 - proiect caritabil, intitulat "Progresăm în credință, făcând fapte bune cu stăruință", proiect ce participă la concursul național de miniproiecte "Biserica și Școala din sufletul meu"'.
  - schimb de experiență intercultural prin primirea unei delegaţii din Republica Moldova formată din 16 persoane, directori de Direcții de Cultură din raioane ale Republicii Moldova și reprezentanţi ai Programului Novateca (omolog Programului „Biblionet - lumea în biblioteca mea”), sosiţi într-o vizită de studiu care s-a  desfăşurat pe parcursul a trei zile în județul Vâlcea.
-         pe perioada vacanțelor școlare s-a asigurat un climat educativ și recreativ prin intermediul jocurilor Intuitext, șahului, filmelor pentru copii, al cărților,  atelierelor de pictură, serviciului Internet, cursurilor de limbi străine.

Bibliotecar,
Cristina Prunel-Barbulescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu