luni, 19 iunie 2017

„Părinţi reali pentru copii digitali”





Vineri, 16 iunie 2017, împreună cu 9 colegi bibliotecari din judeţ şi 4 cadre didactice*, m-am aflat la Biblioteca Naţională a României, la Conferinţa „Părinţi reali pentru copii digitali”.

Evenimentul a fost organizat de ActiveWatch, la inițiativa unui consorțiu de organizații din Italia, Marea Britanie și România, sub coordonarea asociației Mira Media (Olanda) și în parteneriat cu Salvați Copiii România și Rețeaua de Biblioteci EduCaB România, pornind de la realitatea că sistemele educaționale formale și informale din România au de înfruntat o problemă dificilă, generată de dezvoltarea accelerată a tehnologiei informației (TI): decalajele de competențe între părinți și copii în navigarea în spațiul virtual.

Agenda integrală a evenimentului poate fi vizualizată/ descărcată (de) la : https://drive.google.com/open?id=0B-G7vrM7m93sblZpbjVsR3J0Y00

În cadrul Conferinţei, subsemnatul am susţinut prezentarea „Efectele dotării IT în bibliotecile din județul Vâlcea asupra comunităților locale”, care poate fi descărcată în siguranţă (nu are viruşi, însă mărimea nu permite vizualizarea online) de la https://docs.google.com/presentation/d/13cqgR31xfWtzhQmYu0iWZul_terTRWvtMVeDrTLfvgY/edit#slide=id.p10

Pe scurt, despre obiectivele Conferinţei:

- Părinții care au pierdut startul în domeniul TI întâmpină dificultăți în a-și împlini misiunea parentală față de copiii lor pe care nu-i mai pot asista eficient atunci când aceștia hoinăresc în spațiul digital.

- Pot fi ajutați acești părinți să își reintre în rolul parental și în raport cu această activitate a minorilor internauți?

Există câteva inițiative în acest domeniu – naționale și internaționale – pe care conferința „Părinți reali pentru copii digitali”şi-a propus să ni le împărtășească. Participanții au recomandat răspunsuri pentru următoarele întrebări (și nu numai):

- cine sunt protagoniștii care se află în poziția cea mai favorabilă pentru a interveni – profesorii, bibliotecarii, experții din organizații neguvernamentale, înșiși părinții care sunt experți în domeniu?
- care este cadrul instituțional optim – școala, biblioteca publică, biserica?
- care ar trebui să fie structura unui instrument pedagogic eficient dedicat acestei misiuni?

Reprezentanții organizațiilor de mai sus şi-au prezentat experiențele de pionierat acumulate pe parcursul ultimilor ani în acest domeniu, iar comunicările le-au permis participanților să evalueze potențialul de dezvoltare, la nivel național, a unor programe de intervenție care să ofere copiilor internauți condiții de navigare sigure și eficiente.

Contribuie la identificarea resurselor necesare acestor programe, în calitate de invitați speciali, directori ai unor importante biblioteci din Italia, Marea Britanie și Olanda.

Album foto eveniment, la https://photos.google.com/album/AF1QipN_H_Rkrpzvv6MFyQJ9FbAUldpb4cngOvcYif6z

Mulţumim ActiveWatch, domnului Mircea Toma personal, pentru invitaţie şi pentru facilitarea prezenţei noastre la Conferinţă.

Mulţumesc tuturor colegilor bibliotecari şi cadre didactice împreună cu care am constituit o prezenţă apreciată de către organizatori.

Valentin Smedescu


* Invitaţii ActiveWatch la Conferinţa „Părinţi reali pentru copii digitali”, Biblioteca Naţională a României, 16 iunie, de la ora 10.00:


1. Daniela Bădică/ Biblioteca Publică Locală Diculeşti
2. Aniela Badea/ Biblioteca Publică Orăşenească Horezu
3. Paul Diaconu/ Biblioteca Publică Locală Pesceana
4. Raluca Pîrvu/ Biblioteca Publică Locală Livezi
5. Gabriela Smeadă/ Biblioteca Publică Locală Vaideeni
6. Viorica Stroe/ Biblioteca Publică Locală Valea Mare
7. Ramona Păun/ Biblioteca Publică Locală Olanu
8. Mihaela Marinescu/ Biblioteca Publică Locală Costeşti
9. Florin Rădulescu/ Biblioteca Publică Locală Nicolae Bălcescu
10. prof. Cecilia Traşcă, director Şcoala Gimnazială Pesceana
11. prof. Dumitru Tudor, director Şcoala Gimnazială Bătăşani/ Valea Mare
12. înv. Irina Cupăreanu/ înv. Şcoala Gimnazială Băbeni-Olteţu/ Diculeşti
13. prof. Ana-Maria Nedeloiu/ Consilier educativ Şcoala Gimnazială Tina/ Livezi
14. Valentin Smedescu/ Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu