vineri, 15 septembrie 2017

Părinți reali pentru copii digitali


Experiențe

Indiferent de vârstă, învățăm! Învățăm să vorbim, să mergem, să scriem, să cântăm... Învățăm pentru viitor. Învățăm să fim părinți. Avem mereu temeri diverse. Temerile cresc atunci când devenim părinți. Încercăm să ne protejăm copiii. Nu reușim totdeauna dar ne străduim. Nu suntem perfecți dar încercăm mereu să ne corectăm greșelile. Ne iubim copiii dar trebuie să-i iubim fără a-i sufoca. Trebuie să învățăm să le oferim dragoste dar și libertate. Le călăuzim instinctiv pașii, din experiența noastră, a părinților sau prietenilor noștri. 

Aseară, am avut un dialog minunat cu cei prezenți. Printre participanți, mame, mame profesor și mame educator, mame angajate sau casnice, dar și un grup de adolescenți din clase terminale și studenți. 
Pe marginea prezentării am discutat despre modul în care încercăm să ne ajutăm copiii. Să ajuți un copil, indiferent de vârstă, include și această nevoie de a-l proteja. Îl protejăm în mediul real dar știm să îl protejăm și în mediul virtual?!

Îi putem proteja în funcție de apropierea dintre noi!



Am discutat despre programele de control parental. M-a bucurat faptul că erau conștienți de necesitatea lor dar și că parte din mamele prezente au aflat despre existența acestor programe. Mediul rural este vulnerabil din acest punct de vedere. Tehnologia îi sperie pe mulți, cu atât mai mult folosirea Internetului despre care au aflat că este Omul-Negru. Am observat, în timp, acest lucru odată cu implementarea programului Biblionet.







Apropierea lor de mediul virtual se face greu. Pentru mulți a devenit o necesitate având nevoie pentru comunicarea, în special, cu cei plecați.

Unii se rezumă la a ști cum să deschidă un computer și să intre pe una dintre rețelele de comunicare (program) pe care copiii, nepoții sau prietenii le-au instalat. 

Îmbucurător este faptul că aceștia conștientizează, totuși, faptul că au nevoie de ajutor. Apelează pentru sfaturi la prieteni, la profesori, la orice persoană despre care știu că îi poate ajuta. Mai nou au aflat că și la bibliotecă pot găsi un punct de sprijin și în această privință.

Așadar, începem Ora de Net!

Țineți minte, copiii au nevoie de noi chiar și atunci când nu sunt în pericol.


Mihaela-Silvia Marinescu, bibliotecar
Biblioteca Publică „G-ral Nicolae Ciobanu” Costești

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu