File

joi, 24 noiembrie 2016

Video/ foto/ text integral: Vizita de studiu Novateca/Republica Moldova - Biblionet/Vâlcea/România, 21-23 nov. 2016


Urmare din 17 nov./ prezentările și interactiunile de luni, de la Biblioteca Judeţeană "Antim Ivireanul" - pe baza Agendei - și fimările/ fotografiile de la deplasările în județ:















Tot în cursul zilei de luni, 21 nov. 2016, invitaţii noştri au vizitat secţiile şi compartimentele BJAI Vâlcea, interacţionând cu bibliotecarii, IT-iştii şi întreg personalul. Materialele video au fost filmate de colegul nostru Valentin Şchiopu-Mateiu, în condiţii destul de precare (cu telefoane mobile, din acest motiv înregistrându-se întreruperi etc.); filmuleţele au fost îmbinate în limita posibilităţilor - ne cerem scuze pentru calitate - însă le considerăm utile ca "material didactic" şi de promovare a bibliotecilor.

A doua zi, marţi, i-am condus pe invitaţi să viziteze 4 biblioteci publice locale din judeţul Vâlcea - Vlădeşti (interacţiune cu bibliotecara Anca Ciobotea si dl. primar Sorin Ghiţă), Păuşeşti Măglaşi (bibliotecara Ioana Goran, dl. primar Alexandru-Dorel Dediu, dl. viceprimar Marcel Radi; după vizitarea bibliotecii, însoţiţi de dl. viceprimar, oaspeţii au vizitat Mănăstirea Sărăcineşti, fiind impresionaţi de istoria zbuciumată a acestui frumos lăcaş de cult, monument istoric de secol XVII; în buna tradiţie creştină, maica stareţă Anastasia şi maicile mănăstirii au invitat delegaţia din Republica Moldova la masa de prânz.); a urmat vizitarea Bibliotecii Publice Pietrari (bibliotecară, Crina Popescu), după care ne-am deplasat la Biblioteca Publică Grădiştea, unde invitaţii au interacţionat cu bibliotecarul Ilie Fîrtat şi dl. primar Ilie Boiangiu; când deja se întuneca, am vizitat micuţul şi cochetul muzeu de civilizaţie ţărănească locală, înfiinţat prin strădania colegului nostru Ilie, sprijinit de Primăria şi Consiliul Local Grădiştea:













Miercuri, 23 nov., delegaţia moldoveană a vizitat Biblioteca Municipală Drăgăşani (bibliotecare - Cristina Prunel-Bărbulescu, Floarea Barbu, Alexandrina Bătae), după care invitaţii noştri au plecat spre Chişinău, via Brăila:







Mulţumesc:
 - oaspeţilor noştri din Republica Moldova pentru vizita pe care ne-au făcut-o (mai mult decât o vizită de studiu, consider că am avut parte de un excelent schimb de experienţă, util ambelor ,,părţi")
- domnilor primari Sorin Ghiţă (Vlădeşti), Alexandru-Dorel Dediu (Păuşeşti Măglaşi), Ilie Boiangiu (Grădiştea) şi dlui viceprimar Marcel Radi (Păuşeşi Măglaşi), pentru că şi-au făcut timp să interacţioneze cu invitaţii
- colegilor de la Biblioteca Judeţeană, care au pus umărul la buna desfăşurare a evenimentului 
- colegilor bibliotecari de la bibliotecile publice vizitate, care au avut prezentări foarte reuşite ale activităţii lor, de care invitaţii au fost încântaţi; îmi pare rău că timpul scurt al vizitei nu ne-a permis vizitarea mai multor biblioteci din reţeaua vâlceană (vizita la Copăceni, de ex., a fost contramandată în ultimul moment) şi că mare parte dintre prezentări şi interacţiuni nu au fost filmate.

Valentin Smedescu




Drăgășani: Vizită de studiu - Programul ”Biblionet” versus Programul ”Novateca”


 În data de 23 noiembrie 2016, Biblioteca Municipală Drăgășani a primit o delegaţie din Republica Moldova formată din 16 persoane, directori de Direcții de Cultură din raioane ale Republicii Moldova și reprezentanţi ai Programului Novateca (omolog Programului „Biblionet - lumea în biblioteca mea”), sosiţi într-o vizită de studiu care s-a  desfăşurat pe parcursul a trei zile în județul Vâlcea.
 Începând cu ora 10.00, invitaţii şi gazdele de la bibliotecă au organizat o sesiune de prezentări şi dezbateri în Sala de lectură, au primit informații despre istoricul bibliotecii, despre modul în care Programul Biblionet este folosit de  utilizatorii bibliotecii. Un alt domeniu de interes a vizat multitudinea de activități derulate la bibliotecă, în amfiteatrul bibliotecii   au vizionat filmulețe și alte imagini de la diverse evenimente culturale, cursuri de limbi străine sau pe diverse domenii, simpozioane, workshop-uri tematice, cenaclu literar-muzical,etc. Oaspeții au fost încântați să vadă și să afle multe lucruri despre modul în care funcționează bibliotecile din țara noastră și în special Programul Biblionet, despre problemele cu care ne confruntăm, am schimbat impresii, adrese de mail și de facebook, am făcut multe fotografii, am primit chiar și o invitație pentru o vizită similară în Republica Moldova. A fost o zi frumoasă în  urma căreia am rămas cu amintiri deosebite și ne-am făcut prieteni cu care vom ține legătura pe plan profesional.
Bibliotecar,
Cristina Prunel-Bărbulescu





























marți, 22 noiembrie 2016

Biblioteca Pietrari și voluntarii ei, printre cei 108 finaliști ai Galei Naționale a Voluntariatului

http://galavoluntarilor.ro/final…/dar-de-biblio-voluntar-843
http://galavoluntarilor.ro/finalist/maria-gabriela-preda-802
http://galavoluntarilor.ro/fin…/andreea-alexandra-mentea-836

Suntem în finală și la Gala Națională a Voluntarilor!!!





Au intrat în finală proiectul ,,Dar de biblio-voluntar'' și voluntarii Gabriela Preda și Alexandra Mentea. Felicitări tuturor biblio-voluntarilor implicați în proiectele bibliotecii! Felicitări, Gabi! Felicitări, Alexandra!




Federația VOLUM – Federația Organizațiilor care sprijină Dezvoltarea Voluntariatului în România vă invită să votați poveștile de voluntariat preferate, în cadrul Galei Naționale a Voluntarilor, cel mai amplu eveniment anual de premiere a meritelor voluntariatului din întreaga țară. În fiecare an, acest eveniment reunește organizații neguvernamentale, instituții publice și companii, pentru a oferi o binemeritată recunoaștere publică a oamenilor care dăruiesc în mod constant din timpul, energia și abilitățile lor pentru a se implica în comunitate.
În perioada 27 septembrie - 25 octombrie, organizațiile neguvernamentale și instituțiile publice care implică voluntari au nominalizat inițiative și persoane care contribuie la schimbarea comunității. În urma perioadei de preselecții, din cele 188 aplicații, au fost selectați 108 de finaliști, astfel: 52 de nominalizări pentru categoria Proiectul de Voluntariat al anului, 46 de nominalizări pentru categoria Voluntarul anului, 7 nominalizări pentru categoria Coordonatorul de voluntari al anului și 3 nominalizări pentru categoria Centrul de voluntariat al anului.
Lista completă cu finaliștii de anul acesta poate fi accesată direct pe site-ul Galei Naționale a Voluntarilor – http://www.galavoluntarilor.ro/finalisti, unde aveți posibilitatea de a vota voluntari, coordonatori de voluntari, centre și proiecte de voluntariat, până pe 7 decembrie, ora 23.59, pentru Premiul Publicului, oferit în seara de premiere pentru fiecare categorie în parte.

Până pe 4 decembrie, cele 108 lucrări finaliste sunt jurizate de către cei 30 de membri ai juriului, conform criteriilor și regulamentului, făcute publice pe site-ul competiției. Din juriu fac parte reprezentanți ai instituțiilor publice, companii sau organizații neguvernamentale cu expertiză în domeniile jurizate. Câștigătorii vor fi anunțați public și premiați în data de 14 decembrie 2015, la Gala Națională a Voluntarilor, acolo unde vom fi și noi prezenți.

Bibliotecar,
Crina Popescu

duminică, 20 noiembrie 2016

Statistici îmbucurătoare privind interesul pentru memoria/ cunoașterea locală vâlceană și activitatea bibliotecilor



Dragi colegi bibliotecari din județul Vâlcea,

Astăzi (duminică, 20 nov. 2016), la 3 ani de la înscrierea în Google Analitics, www.istorielocala.ro cumulează statisticile de mai jos:


Top 10 subcontinente din care suntem accesați: 


Top 10 țări de unde suntem accesați:



Top 10 orașe în care informațiile noastre suscită interes:






...iar pentru http://bibliotecivalcene.blogspot.ro/ - blogul rețelei bibliotecilor publice din județul Vâlcea înființat anul trecut - avem:





Vă mulțumesc, nu este rău deloc, ba dimpotrivă! :)

Valentin Smedescu







joi, 17 noiembrie 2016

Vizită de studiu Novateca/Republica Moldova – Biblionet/Vâlcea/România

În zilele de 21-23 noiembrie 2016 va fi prezentă în Vâlcea - în vizită de studiu - o delegație de directori de Direcții de cultură din raioane ale Republicii Moldova, cu responsabilități în implementarea/sustenabilitatea Programului Novateca (omolog Programului "Biblionet - lumea în biblioteca mea").



Agenda vizitei de studiu Novateca/Republica Moldova – Biblionet/Vâlcea/România
21-23 nov. 2016

1. Activitate BJAI, Secţia Multimedia, prezentare pe proiecţie, interacţiune cu invitaţii:
- 21 nov. începând cu ora 9,30 -

a) Prezentare BJAI -  Departamente/ Structură - pe scurt
· Servicii oferite – accent pe serviciile moderne care utilizează tehnologia informaţiei

b) Rețeaua de biblioteci publice din judeţ
· biblioteci implicate în rețea; particularitățile rețelei de biblioteci; managementul rețelei județene de biblioteci; părțile interesate; comunicarea în rețea; rezultatele obținute și impactul; ce-am făcut în mod diferit în rețeaua de management comparativ cu alte județe; cum am utilizat datele (din rapoarte, evaluări etc.) în gestionarea rețelei și în relațiile cu primarii; trecerea de la biblioteca tradițională la centrul comunitar: cum s-a întâmplat? abordarea orientată spre client în bibliotecile cu Biblionet; înlocuirea vechilor calculatoare în bibliotecile locale - 1 + 1 program (experienţă Vâlcea); provocări și soluții legate de gestionarea rețelei și a echipamentelor; rețeaua de biblioteci publice după Biblionet (relații, direcțiile de activități, proiecte, rezultate, impact); Lecții învățate

2. Activităţi în judeţ, pe traseul Râmnicu Vâlcea – Vlădeşti-Păuşeşti Măglaşi-Pietrari-Grădiştea
- 22 nov. începând cu ora 9.30 -
· exemple de colaborare eficientă între Biblioteca Județeană şi administraţiile publice locale (vizite la biblioteci și interacţiune cu primarii şi bibliotecarii); cele mai bune exemple de colaborare între bibliotecari și primari;  utilizarea în mod eficient a instrumentelor de marketing; biblioteci care își schimbă abordările în mod cardinal; managementul bibliotecii și serviciile furnizate (după transformarea bibliotecii tradiționale în centru comunitar de informaţii - mobilizare eficientă, servicii moderne, diverși parteneri, promovarea eficientă și a altor instrumente de marketing).

3. Vizită la Biblioteca Municipală Drăgăşani, reluare teme pct. 3; plecarea spre Chişinău via Brăila.
- 23 nov. începând cu ora 9.30 -


Valentin Smedescu

miercuri, 16 noiembrie 2016

Lansare de carte inedită la Biblioteca Pietrari

Mâine, 17.11.2016, orele 13, la Biblioteca Pietrari va avea loc o adevărată premieră, un eveniment inedit inițiat de către Fundația Progress București, respectiv lansarea prin Skype a cărții pentru copii intitulată ”Cartea Curajului”, autor Adina Rosseti, volum apărut la Editura Curtea Veche Publishing. La lansare sunt invitați copii, părinți și cadre didactice din Pietrari care se vor putea întâlni virtual cu Adina Rosetti (autoare), Alexia Udriște (ilustratoare), Alfred Borcan (Piraeus Bank), Marian Râlea (actor), Eugen Belivac (profesor), Ioana Chicet-Macoveiciuc (printesaurbana.ro), Keren Rosner (psiholog).
Evenimentul va fi  prima lansare națională de carte organizată simultan în peste 15 biblioteci din țară, printre care se numără și biblioteca noastră, unde cititorii pot asista prin transmisiune live la lectura publică a poveștilor cuprinse în acest volum.  Lansarea va avea loc la standul Curtea Veche Publishing în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, ce se desfășoară în perioada 16-20 noiembrie, la Romexpo .


“Cartea curajului” adună zece povești pentru copii, având la bază întâmplări reale înscrise în aplicația online “Culegătorii de Curaj”. Sprijinit de Piraeus Bank România și comunitatea Curaj România, proiectul i-a îndemnat pe oameni să scrie poveștile celor care îi inspiră în viața lor de zi cu zi și au inițiative frumoase, ghidați de adevăratele valori ce merită redescoperite. Ca urmare a acestui inedit eveniment biblioteca va primi și trei volume din noua carte apărută, donație a Fundației Progress.

Imagini eveniment: https://www.facebook.com/crina.steliana/media_set?set=a.1337043393007612.1073741927.100001058913490&type=3&pnref=story

Bibliotecar,
Crina Popescu

joi, 10 noiembrie 2016

BOGDAN AMARU - SCRIITOR 80 ANI DE LA TRECEREA IN NEFIINTA


Marți 8 Octombrie 2016,ora 11.00,in comuna Tetoiu a  avut loc un eveniment  cultural   important pentru  comunitatea  nostra  ,dedicat  comemorării   a  80 ani, de la   trecerea  în    eternitate   a scriitorului Bogdan   Amaru .  Evenimentul  s-a desfășurat  la Biserica cu Hramul Sfintilor Mihail si Gavril din satul Nenciulesti,unde  Preotul  Ștefan Nicolae a ținut o slujba religioasă la mormântul  scriitorului .
La acest eveniment au fost prezenti :Primarul comunei ,reprezentanți ai primăriei și consiliului local,elevi și cadre didactice .












Bibliotecar:  Gheorghita  Mihai .

Drăgășani : Cultura tradițională - Personalități creatoare - Marin Brînaru

 Miercuri , 9 noiembrie 2016, sub egida programului ”Cultura tradițională - Personalități creatoare”, s-a derulat o primă acțiune culturală dedicată comemorării a 10 ani de la trecerea în eternitate a profesorului, muzicianului și dirijorului Marin Brînaru.
  Evenimentul a început cu o slujbă religioasă la mormântul acestuia din Cimitirul ”Eternitatea”, apoi la Biblioteca Municipală Drăgășani s-a derulat un medalion comemorativ intitulat ”Marin Brînaru - un muzician polivalent și performant” în cadrul căruia invitații au evocat amintiri legate de activitatea profesională a profesorului, culegătorului de folclor și dirijorului Marin Brînaru. Au rostit alocuțiuni:
 - Ec. Adrian Sanda, city manager al municipiului Drăgășani, alocuțiune de deschidere;
 -  Mesajul prof. Emil Istocescu, membru al colectivului de elaborare și coordonare a monografiei municipiului Drăgășani.
 - Mesajul Pr. prof.univ.dr. Marin Velea, membru titular al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, discipol al muzicianului.
 - Prof.drd. Sabin Lungoci, manager , Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea : Cuvânt inaugural al programului ”Cultura Tradițională din Vâlcea - personalități creatoare”.
 - Prof.univ. Gheorghe Deaconu, manager, Ateneul Meșterul Manole: Marin Brînaru - un preot al Muzicii;
 - Colecția de cărți , documente și manuscrise ”Marin Brînaru”- expoziție prezentată de prof. Carmen Brodeală, fiica muzicianului și bibliotecar, Cristina Prunel-Bărbulescu.
 - prof. Elena Stoica: ”Marin Brînaru - un profesionist al culturii”;
-Conf.univ.dr. Gen.-mr.(rtg.) Ilie Gorjan: Marin Brînaru- un profesionist al culturii”.
- Conf.univ.dr. Ioan St. Lazăr: ”Marin Brînaru - trezorier al cântecelor de pe Olt;
- Prof. Adrian Codreanu, discipol al muzicianului, dirijor: ”Bagheta lui Marin Brînaru”;
- Înv. Nicolae Burlan, component al Corului din Drăgășani: ”Performanțele corului condus de dirijorul Marin Brînaru”;
- Dumitru Vulparu, conducătorul muzical al Grupului folcloric ”Rapsozii Oltului”: Prezentarea albumului muzical ”Cântece de pe Olt”, produs de CJCPT Vîlcea, și a volumului ” Cântece populare românești interpretate de ”Rapsozii Oltului”, apărut la Editura Proșcoala (manager : Dumitru Ciobanu); audiții și proiecții;
- Marian Bărăscu, președintele Asociației ”Rusidava Culturală”- poezia ”Lui Marin Brînaru;
 - Prof. Constantin Ceaușu, discipol al muzicianului, folclorist, dirijor, interpret: ”Marin Brînaru - maestru, mentor, model”; recital instrumental ( caval, fluier, ocarină, nai);
 - Cântece de pe Olt” - oferite de Grupul Folcloric ” Haiducii din Amărăști”: conducerea muzicală: Prof. Constantin Ceaușu; director: Prof. Constantin Drăghici, primarul comunei Amărăști.

Organizatori:
-Elena Caplea, coordonator activități culturale în Primăria Municipiului Drăgășani;
- Cristina Prunel-Bărbulescu, bibliotecar, Biblioteca Municipală Drăgășani ;
- Marian Bărăscu, președintele Asociației ”Rusidava Culturală”.

Moderatori:
Gheorghe Deaconu și Sabin Lungoci

Bibliotecar,
Cristina Prunel-Bărbulescu