File

miercuri, 29 martie 2017

Oferta de cursuri ANBPR 2017 pentru trimestrele II și III

Dragi colegi bibliotecari - noi şi vechi :) -  din judeţul Vâlcea,

Asociaţia Naţională a Bibliotecilor Publice din România - Centrul de Formare și Dezvoltare Profesională ne-a comunicat Oferta de cursuri ANBPR 2017 pentru trimestrele II și III.
Informaţia se găseşte la legătura https://drive.google.com/open?id=0B-G7vrM7m93sSndLaUVlNTNWM1k.

Cursurile sunt autorizate şi se finalizează cu Certificate recunoscute de Autoritatea Naţională pentru Calificări, Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei.

Programele de specializare se finalizează cu Certificate de participare emise sub antetul Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor din România – Furnizor autorizat de programe de formare.
Cursurile se pot organiza şi local, cu condiţia să existe minimum 11 persoane înscrise/curs. 

Înscrierile se fac pe adresele de e-mail anbpr_ro@yahoo.com sau formare.bibliotecari@gmail.com.

În eventualitatea că întrunim un minimum de 11 bibliotecari pentru un curs - şi vă rog să-mi comunicaţi, cei care sunteţi interesaţi - ar fi necesar să ştim în timp util aceasta, să întreprindem demersurile aferente.

Încă o precizare: cursurile pot fi urmate şi de către persoane care nu sunt încadrate ca bibliotecar, dar îşi doresc să devină bibliotecar.
În acest caz contravaloarea instruirii nu va mai fi achitată de către autoritatea publică angajatoare, potrivit legii, ci de către cursant, pe cont propriu.

Vă mulţumesc,
Valentin Smedescu

marți, 28 martie 2017

Pietrari - Importantă donație de carte

Biblioteca Pietrari a reușit să obțină o importantă donație de carte nouă din Rezerva Naţională de Carte (actuala Rezerva Naţională de Publicaţii) ce funcţionează ca parte componentă a Bibliotecii Naţionale a României.

Răspunzând solicitării noastre au fost selectate pentru Biblioteca Comunală din Pietrari un număr de 615 publicații în valoare totală de 8299,82 lei, publicații care vor intra în circuitul de împrumut la domiciliu pe care îl oferă biblioteca utilizatorilor săi, după prealabila prelucrare, clasificare și înregistrare a acestora în fondul de carte de care dispunem. De asemenea, această importantă donație de carte ne oferă posibilitatea de a înnoi fondul de carte al bibliotecii, fond de carte care, cu toate eforturile administrației locale ce asigură anual buget pentru achiziția de carte nouă, este depășit, atât fizic, cât și moral, în cazul anumitor domenii de interes.
Mulțumim public Bibliotecii Naționale a României pentru susținere, contribuind prin aceste acțiuni la îmbogăţirea colecţiilor bibliotecilor din Sistemul Naţional de Biblioteci!


Bibliotecar,
Crina Popescu

Proiectul CODE Kids- Copiii fac coding in bibliotecile publice


Proiectul ”CODE Kids - Copiii fac coding în bibliotecile publice”, un proiect al Fundatiei Progress realizat în parteneriat cu Asociația ETIC, cu sprijinul financiar al Fundației Româno-Americane, a demarat sesiunile de instruire în codare ce au avut loc în perioada 24-26 martie 2017. 
Biblioteca Publică VLADESTI, împreună cu cei doi copii voluntari cu rol de Ambasadori, au participat alături de 4 biblioteci vâlcene (Tetoiu,Pietrari,Tomșani și Păușești-Măglași) la acest eveniment ce a fost găzduit de BJ Antim Ivireanul. Pe parcursul a trei zile am aflat cum vom putea crea o comunitate activă de copii, tineri și bibliotecari care să contribuie la dezvoltarea competențelor digitale ale copiilor din localitatea noastră prin înființarea unui club de coding ce va fi coordonat de cei doi  ambasadori- Raul Mitrea și Ionut Sima.

Mulțumim organizatorilor: Fundatia Progress, Biblioteca Județeană "Antim Ivireanul" Vâlcea și trainerului nostru, George Brata , cel care ne-a purtat în această minunată ”călătorie” în tainele codării.









Bibliotecara,Ciobotea Elena Maria








Pietrari - ”Crosul Cititorilor: Alergăm spre Regatul Poveștilor” organizat în patru localități din România...

Pentru a sărbători Ziua Internațională a Cărții pentru Copii, patru biblioteci din România și-au unit forțele pentru a transmite copiilor plăcerea lecturii.
Astfel, în data de 3 aprilie 2017, peste 500 de copii din localitățile Mediaș (jud. Sibiu), Medgidia (jud. Constanța), Bîrlad (jud. Vaslui) și Pietrari (jud. Vâlcea) vor participa la ”Crosul Cititorilor: Alergăm spre Regatul Poveștilor” - ediția 2017, eveniment organizat în cadrul Proiectului ,,Literatură și Pictură’’, inițiat de către Primăria Municipiului Mediaș și susținut de către scriitorul de literatură pentru copii, Petre Crăciun, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Literatură pentru Copii și Tineret, împreună cu firma GENERALI. 
”Crosul Cititorilor: Alergăm spre Regatul Poveștilor”, ediția 2017 este organizat cu scopul de a promova două activități extrem de sănătoase: lectura și sportul în aer liber. De 50 de ani, în jurul datei 2 aprilie - ziua de naștere a scriitorului Hans Christian Andersen este sărbătorită Ziua Internațională a Cărții pentru copii, pentru a inspira dragostea de lectură și pentru a atrage atenția asupra cărților.

Deși, la prima vedere, alergatul și cititul par să fie activități din povești diferite, acestea merg, de fapt, mână-n mână și pot să fie chiar cheile succesului în viață.
,,Alergatul te învață cum să nu renunți, atunci când lucrurile devin complicate în viață. Cititul te învață că nu există problemă cu care să te confrunți și despre care să nu se fi scris deja într-o carte. Trebuie doar să cauți.’’
Evenimentul este adresat copiilor cu vârste cuprinse între 11 – 14 ani și promovează un stil de viață activ, atât fizic, cât și intelectual.
Copiii din instituțiile de învățământ din cele patru localități vor alerga în data de 3 aprilie, ținând în mână o carte preferată. Primii 10 câștigători vor citi, atunci când sunt premiați, câteva rânduri din cartea ,,Cu Andersen spre Regatul Poveștilor’’, scrisă de către Petre Crăciun, scriitorul de literatură pentru copii, Membru al Uniunii Scriitorilor, Filiala Literatură pentru Copii și Tineret.
La Pietrari, copiii care doresc să participe la acest eveniment, trebuie să dețină fișă de împrumut la Bibliotecă, să aibă încălțăminte sport și să vină însoțiți de profesorul îndrumător. Premiile vor consta din cărți și diplome pentru primele trei locuri de la fiecare categorie (fete și băieți). De asemenea, toți participanții vor primi câte o carte sau un CD cu povești din partea firmei GENERALI și un certificat de Ambasador al Poveștilor, din partea scriitorului Petre Crăciun.
Traseul ales este unul simplu. Participanții vor alerga pornind din punctul de start aflat în curtea Bibliotecii, vor traversa noul pod de la Motești, vor urma un traseu paralel cu DN67, vor traversa pârâul Otăsău pe podul Manta și vor continua pe trotuarul ce mărginește DN67, stabilind un mic circuit; cronometrarea se va face la secundă, iar câștigător va fi declarat concurentul care ajunge primul la linia de sosire, după parcurgerea integrală a traseului și cu respectarea prevederilor regulamentului, pe care îl vor primi, în momentul înscrierii la ”Crosul Cititorilor: Alergăm spre Regatul Poveștilor”, ediția 2017. Cărțile aduse vor fi donate bibliotecii noastre.
Ne dorim prin această inițiativă comună să atragem atenția asupra importanței celor două elemente – mișcarea fizică și cititul – în dezvoltarea armonioasă a copiilor.

Colaboratori și parteneri locali: Primăria Pietrari, Școala Gimnazială Pietrari, Poliția Pietrari-Secția Rurală nr.9.

Imagini eveniment

Bibliotecar, 
Crina Popescu

luni, 27 martie 2017

Drăgășani: Curs de prim-ajutor la Biblioteca Municipală

  Sâmbătă, 25 martie 2017, la Biblioteca Municipală Drăgășani, s-a desfășurat un curs de prim-ajutor, susținut de medici de la Crucea Roșie Vâlcea. Au participat elevi de la școlile gimnaziale din oraș și din localități învecinate, de la licee, cadre didactice și alte persoane interesate de acest curs. Absolvenții  vor primi certificat european, manual european, legitimație de prim-ajutor.
 Bibliotecar,
Cristina Prunel- Bărbulescu
























miercuri, 22 martie 2017

Horezu: Caravana Pofta de Carte

              In data de 21 martie a.c. a poposit la Horezu “Caravana Pofta de carte”’, desfasurata de catre Asociatia OvidiuRo in 5 localitati din judetul Valcea, in perioada 20-24 martie. Caravana isi propune sa incurajeze accesul la educatie prescolara de calitate pentru copiii de 2-6 ani provenind din familii defavorizate-prin sesiuni de citit adresate copiilor de gradinita si parintilor lor, prin oferirea de carti copiilor si de materiale educationale gradinitelor si, de asemenea, sa fie suport pentru implementarea programului national ‘’Fiecare copil in gradinita’’.

               La ora 13,30, in incinta Bibliotecii Publice ‘’Ada Orleanu’’ Horezu,  a avut loc o intalnire intre reprezentantii  Asociatiei OvidiuRo si echipa locala: asistenti sociali, director Gradinita Horezu, educatoare, director Liceul C-tin Brancoveanu Horezu si bibliotecara unde s-a discutat despre importanta educatiei prescolare si modul prin care trebuie ajutate familiile defavorizate sa-si inscrie copiii la  gradinita. Apoi s-a facut o vizita in satul Saliste, apartinand orasului Horezu si  unde, la gradinita din sat s-a organizat o sesiune de citit de catre reprezentantii Caravanei Pofta de carte la care au participat copii de 2-6 ani, alaturi de parintii lor, demonstrand astfel parintilor ce inseamna si cat de important este cititul interactiv.
     
                Bibliotecar, Aniela Badea

marți, 21 martie 2017

Horezu: Ziua Internationala a Poeziei

                       Astazi, 21 martie, incepand cu ora 8,00, la Biblioteca Publica ‘’Ada Orleanu’’ Horezu a fost sarbatorita ‘’Ziua Internationala a Poeziei’’ la care au participat elevii clasei a II-a A, de la Liceul ‘’C-tin Brancoveanu’’ Horezu, invatator coordonator Alina Cioranu. Evenimentul a avut ca scop sustinerea creatiei poetice, dar si promovarea poeziei ca arta deschisa oamenilor, cu acest prilej omagiind pe toti cei care, prin cuvintele lor au adus o contributie remarcabila la imbogatirea culturii nationale.

                     In cadrul evenimentului s-a organizat un mic concurs de recitat poezii,  iar la final cei mai buni recitatori au primit diplome.

              Bibliotecar, Aniela Badea

miercuri, 15 martie 2017

Memorialul Bartolomeu Valeriu Anania




                                   Vineri,10 martie,orele11.00,în Sala Căminului Cultural Glăvile,a avut loc a VII -a ediție (2017) a Memorialului  Bartolomeu Valeriu Anania.
               În program:
               Orele 11.00 Parastas de pomenire la mormântul părinților
                Orele12.00 La cămin-Colocviul”Bartolomeu Valeriu Anania și Icoana Patriei Vâlcene”
                                Au participat:
                 Duicu Iustin -Primarul Comunei Glăvile
                 Prof.Ioan St.Lazăr -moderator
                 Laurian  Anania-nepotul scriitorului
                 Valeriu Diaconescu -nepotul  scriitorului.
                  Olivia  Iana -director  Scoala Gim. Glăvile”Bartolomeu Valeriu Anania
                  Zenovia Zamfir    Scriitoare -Bib.Jud.Antim Ivireanul Vâlcea
                  Preot Dumitru Popa
                  Preot Popa Georgian  parohul Bisericii Sf.Voievozi Glăvile
                  Nicu Cismaru-Președintele Societății Culturale Anton Pann
                  Violeta Scrociob-Vicepreședinte Societatea Culturală  Anton Pann
                                S-au purtat discuții,evocării despre opera scriitorului,expoziție de carte”B.V.A.
                   În încheiere elevii au recitat poezii din  opera scriitorului  și au prezentat  o suită de dansuri populare.
                                Bibliotecar Catană Maria


Cinci bibliotecare din Vâlcea - premiate de Visa şi Junior Achievement Romania cu câte 100 de euro


Ediţia 2016-2017 a programelor de educaţie financiară derulate (şi) în judeţul Vâlcea s-a încheiat şi şi-a desemnat premianţii: este vorba despre cinci bibliotecare de la tot atâtea biblioteci publice vâlcene - Elena Ciobotea (Vlădeşti), Viorica Stroe (Valea Mare), Cristina Prunel-Bărbulescu (Drăgăşani), Gabriela Smeadă (Vaideeni) şi Ioana Goran (Păuşeşti Măglaşi). 

În total, între iunie 2016 - februarie 2017, în programe s-au implicat voluntar bibliotecarii de la 31 de biblioteci publice vâlcene: Amărăşti, Băbeni, Bălceşti, Berislăveşti, Câineni, Cernişoara, Copăceni, Creţeni, Dănicei, Diculeşti, Drăgăşani, Drăgoeşti, Frânceşti, Galicea, Glăvile, Horezu, Lungeşti, Măciuca, Mihăeşti, Nicolae Bălcescu, Păuşeşti Măglaşi, Pesceana, Pietrari, Scundu, Stoileşti, Stroeşti, Tetoiu, Tomşani, Vaideeni, Valea Mare şi Vlădeşti.
Numai din cauză că premiile sunt limitate ca număr (din câte ştiu, au mai exista doar două la nivel naţional), nu avem bibliotecari premianţi şi de la alte biblioteci, care de asemenea au organizat sesiuni de instruire pentru un număr mare de utilizatori (cea mai apropiată de "podium" a fost Eliza Matei/ Copăceni, "abonată" la premii în ediţiile precedente). Mai trebuie făcută precizarea că în clasamentul avut în vedere pentru premiere au contat nu raportările făcute de participanţii la proiecte, ci informaţiile centralizate în platformele online http://biblionet.baniiq.ro/ şi http://www.baniipenet.ro/, ca urmare a conectării în sistem a cursanţilor şi parcurgerii etapelor training-urilor.

Bilanţul programelor pentru judeţul Vâlcea, ediţia 2016-2017, poate fi văzut la http://bibliotecivalcene.blogspot.ro/2017/02/4202-valceni-instruiti-in-bibliotecile.html

Link fotografii sesiuni instruire programe educaţie financiară "Banii pe net" şi "BaniIQ"_Biblioteci publice Vâlcea 2016-2017

În fine, dând Cezarului ceea ce este al Cezarului, reamintim că implementarea programelor de educaţie financiară şi finanţarea premiilor sunt realizate de către Visa Romania şi Junior Achievement Romania, cărora le mulţumim.
Sperăm să continuăm acest parteneriat, benefic comunităţilor vâlcene.

Felicitări tuturor bibliotecarilor care s-au implicat!

Valentin Smedescu,
coordonator programe pentru judeţul Vâlcea

sâmbătă, 4 martie 2017

Drăgășani: Mărțișor literar-artistic - Ion Creangă

Începutul primăverii a fost marcat la Biblioteca Municipală Drăgășani printr-un program deosebit pregătit de elevii claselor a V-a B și a V-a C de la Școala Gimnazială ”Tudor Vladimirescu”, coordonați de prof. Alina Rogobete. În cadrul manifestării s-au prezentat aspecte legate de biografia scriitorului Ion Creangă de la a cărui naștere s-au împlinit 180 de ani, de asemenea fragmente din filmul ”Amintiri din copilărie” precum și copia manuscrisului acestui volum. Elevii au pregătit și materiale despre tradiții de primăvară, despre mărțișor, despre anumite legende specifice primăverii. Aceste expuneri au fost combinate cu muzică ușoară, cu poezii și momente vesele pe diverse acorduri muzicale. Nu au lipsit nici expozițiile de carte, colaje cu desene și mărțișoare precum și o expoziție de pictură pe pânză aparținând elevului Ionuț Gabriel Pruteanu din clasa a VI-a B de la aceeași școală. La acest frumos eveniment au participat ca invitați, medicul Alin Pavelescu, consilier local și scriitorul Teodor Barbu, aceștia au felicitat elevii pentru activitatea realizată și i-au îndemnat să facă din cărți și preocupări de acest gen cei mai buni prieteni.
Bibliotecar,
Cristina Prunel-Bărbulescu