File

joi, 21 noiembrie 2024

Copăceni - Concursul ”Vâlcea -colț de rai” 2024, etapa locală

     Finaliștii etapei locale a concursului ”Vâlcea-colț de rai” Copăceni , 2024:

    Secțiunea Proză scurtă/Eseu

    Locul I  : GL 8

    Satul între tradiție și modernitate

    În urmă cu vreo doisprezece ani, m-am mutat împreună cu familia în satul Copăceni.Deși eram micuță și nu-mi amintesc multe, viața de atunci era mult mai frumoasă.Din cauza sărăciei, relațiile dintre oameni erau mai strânse.Când nu aveai așa multe posibilități, apelai la vecini și cunoștințe, astfel oamenii apropiindu-se unii de alții.În zilele noastre, e cu totul diferit.

    Odinioară, sătenii mergeau în grupuri la sapă, unde pălăvrăgeau și își împărtășeau problemele.Toată lumea cunoștea pe toată lumea, iar când apărea vreo problemă toți se implicau să dea o mână de ajutor.Astăzi, sapa s-a înlocuit cu tractorul, pălăvrăgeala s-a schimbat într-un apel telefonic de două minute , o dată la trei luni.Când ai nevoie de ceva, apelezi la oricine, numai la vecini nu.Pentru bani, la bancă, pentru mâncare, la livrarea la domiciliu, pentru un sfat sau o încurajare avem tehnologia, care avansează în acest sens.

  Altădată, bisericile erau pline, oamenii se înghesuiau să ia parte la slujbă și nu se lucra duminica.Sătenii erau dornici să afle mai multe despre Dumnezeu și erau credincioși.În zilele noastre, nici de Paște sau de Crăciun nu se mai merge la biserică.Li se pare plictisitor, își găsesc altă ocupație și îl uită pe Dumnezeu.Apelează la El doar când nu mai au nicio scăpare.

    Din fericire, obiceiurile se păstrează la sat în comparație cu orașul.Aici, mai avem portul popular, cântecele și basmele din moși strămoși, tradițiile de Paște și de Crăciun, pe care fiecare sătean le cunoaște din fragedă pruncie.

    Sunt fericită că am posibilitatea să-mi petrec copilăria la sat!


    Secțiunea Desen/Pictură:

Locul I - PS 4



Locul II - MAE 4


Locul III - VMD 5





Mențiuni:












































    Matei Eliza-Iulia, bibliotecar la Biblioteca Publică Copăceni
















vineri, 8 noiembrie 2024

Drăgășani: În vizită la Bibliotecă

Astăzi, 8 noiembrie 2024, au venit în vizită la Biblioteca Municipală Drăgășani, preșcolarii de la G.P.N Dobrușa, din cadrul Școlii Gimnaziale ”Teodor Bălășel” din Ștefănești, coordonați de prof. înv. preșcolar, Dragomir Carmen Petruța și Tătuț Roxana. 

Copiii au vizitat secțiile bibliotecii, au primit informații despre cărți, au răsfoit poveștile frumos ilustrate. Au spus poezii, au cântat, au admirat expozițiile dedicate anotimpului toamna precum și o expoziție cu dicționare de diferite tipuri. Le-am explicat pe înțelesul lor menirea unui dicționar, am căutat cuvinte amuzante și interesante. 

joi, 7 noiembrie 2024

Biblioteca Publică Galicea-,,Săptămâna verde la bibliotecă”

 ,,Săptămâna verde la bibliotecă!"

Astăzi am primit vizita elevilor clasei pregătitoare, coordonați de doamna profesor Tudorescu Ioana, care au desfășurat activitatea ,,Creștem împreună" din cadrul proiectului ,,Biblioteca de semințe".

În program:
prezentarea calendarului Bibliotecii de semințe; identificarea semințelor donate la ,,Biblioteca de semințe"; plantarea de semințe în pahare; identificarea plantelor medicinale donate de doamna învățătoare; citirea cărții ,,Creștem împreună";

Biblioteca Publică Galicea ,,Săptămâna verde la bibliotecă”

Proiectul ,,Săptămâna verde la bibliotecă", alături de elevii clasei a II-a, coordonați de doamna profesor Stan Narcisa, dezbătând tema ,, Alimentația responsabilă/Învățăm să mâncăm sănătos/ Piramida alimentelor.

În program:
*lecturare din cărțile cartea Jim & Zoe- Mănâncă bine" și Un brevet de viață lungă/ Sănătatea e în farfuria ta/ Nu- ți cumpăra boala! de Dr.Virginia Faur;