File

vineri, 17 februarie 2017

Educaţia cinematografică pentru copii şi adolescenţi - posibilă în toate bibliotecile vâlcene funcţionale

• activităţile educaţionale pe care le propune programul CinEd ajută la dezvoltarea abilităţilor elevilor de a analiza, înţelege şi interpreta un mesaj audio-vizual, contribuind la formarea unui public activ, precum şi la apropierea de cinematografie, ca artă şi industrie

Dragi colegi bibliotecari din județul Vâlcea,

Așa cum v-am anuțat în toamna trecută și cum v-a fost prezentat/ ați fost instruiți în cadrul întrunirii noastre profesionale din data de 27 ianuarie a.c. de la Biblioteca Județeană, urmează să începem în bibliotecile noastre implementarea programului de educație cinematografică derulat în parteneriat cu Societatea Culturală NexT, în cadrul campaniei România EduCaB.
CinEd este un proiect iniţiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Franceză şi implementat în România de Societatea Culturală NexT (pentru nivelul gimnazial şi liceal). CinEd este un program co-finanţat de programul Europa Creativă/Media al Uniunii Europene.
CinEd – European Cinema Education for Youth este o iniţiativă ambiţioasă de cooperare europeană, care a debutat anul trecut prin efortul comun al mai multor organizaţii culturale din 7 state - Franţa, Portugalia, Spania, Italia, Bulgaria, Republica Cehă şi România. Începând cu 2017, Finlanda s-a alăturat efortului comun pentru dezvoltarea educaţiei cinematografice în randul tinerilor. 

Filmele din catalogul CinEd sunt disponibile într-o varietate de formate ce vor putea fi proiectate în spaţii diverse, inclusiv în săli de clasă sau biblioteci. Platforma online este uşor de folosit de către facilitatorii educaţionali care doresc să participe la iniţiativă şi să organizeze proiecţii pentru elevi. Accesul este gratuit atât pentru descărcarea filmelor cât şi pentru accesarea materialelor pedagogice.   Activităţile educaţionale pe care le propune programul CinEd ajută la dezvoltarea abilităţilor elevilor de a analiza, înţelege şi interpreta un mesaj audio-vizual, contribuind la formarea unui public activ, precum şi la apropierea de cinematografie, ca artă şi industrie. 

Vreau să mai menționez că am urmat, personal, toți pașii necesari înscrierii pe platforma programului, am primit, am completat, am semnat și am transmis în format electronic (scanat) Formularul de înscriere CinEd și mi-au fost transmise coordonatele de acces pe bază de e-mail și parolă.
Tot personal am verificat funcționalitatea platformei și trebuie să vă mai spun următoarele:
- în cazul în care player-ul nu se descarcă așa cum prevăd instrucțiunile din mesajul pe care îl veți primi după ce vă veți înscrie, trebuie să alegeți un film, oricare film din "ofertă", pe care să-l "comandaţi" (clic pe "Comandaţi filmul"; am pus mai jos, de ex, o captură de ecran din Pierrot le fou):


















- după cum observaţi, din aceeaşi intefaţă aflaţi date despre Regie, anul producţiei, durata filmului, când expiră drepturile de difuzare, subtitrările disponibile etc. şi puteţi obţine Dosarul pedagogic al filmului + kit-ul media (conţinând datele tehnice, fotografii şi afişul producţiei, pe care eventual îl puteţi utiliza în promovarea evenimentului pe care îl organizaţi când proiectaţi filmul).

- după clic-ul pe "Comandaţi filmul" vă va apărea caseta de mai jos, în care puteţi selecta calitatea peliculei şi unde optăm pentru "Selectaţi filmul în variantă HD"



- fimul (filmele) pentru care aţi optat vor apărea în interfaţa următoare:



Important: 
- prin clic pe săgeata albastră, comandaţi rularea filmului pentru a vă asigura că totul este în regulă şi nu faceţi testări în faţa audienţei pe care o veţi constitui pentru vizionare; după ce filmul începe să ruleze, din opţiunea despre care v-am spus mai sus (săgeata galbenă) optaţi pentru traducerea în română
- prin clic pe săgeata roşie, comandaţi descărcarea filmului într-un dispozitiv (computer, laptop, hard extern, memory stick), astfel încât când efectuaţi proiecţia filmului să nu depindeţi de conexiunea Internet (care poate fluctua sau poate nu există în sala în care proiectaţi)
- mai trebuie să vă asiguraţi că laptop-ul sau computerul de pe care proiectaţi (la care conectaţi proiectorul) are instalat player-ul despre care v-am spus mai sus (şi aici este valabilă recomandarea să facem probă înainte de eveniment).

- subtitrările în mai multe limbi europene, inclusiv româna, pot fi setate direct din filmul care începe să ruleze în player (vezi săgeata):





În fine, mai trebuie precizat că proiectarea filmelor se va realiza doar în scop educaţional (non-comercial) şi că vizionarea este - evident - gratuită; pentru orice nelămurire sau dificultate în derularea proiectului vă stau la dispoziţie pe telefon, e-mail şi la sediul BJ Vâlcea.

succes!
Valentin Smedescu





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu