File

joi, 21 martie 2019

«Cetatea Pescedava”, lucrare monografică privind trecutul comunei Pesceana/ Vâlcea şi al împrejurimilor acesteia


Ne face plăcere să semnalăm apariția volumului «Cetatea Pescedava”, autor Eugeniu V. Popa, lucrare monografică privind trecutul comunei Pesceana/ Vâlcea şi al împrejurimilor acesteia.

Pornind din urmă cu 1900 ani, de la distrugerea cetății dacice din zonă, de către trupele romane conduse de către Hadrian (anii 116-117 d. H.), ca urmare a unei revolte a dacilor liberi și în urma unui asediu care – aflăm – a durat un an, dl. E.P. consemnează cu toată acribia de care este capabil foarte multe informații interesante: date și fapte istorice, cultură și cunoaștere locală, lucrări edilitare, personalități locale, tradiții/ obiceiuri, legende ale locului, toponimie, genealogii locale, politica locală s.a.m.d.

Autorul identifică principalele cauze care au condus la înființarea cu oarecare „întârziere” a comunei Pesceana în imediata apropiere a „Pădurii Cotoşmanei”, comparativ cu „vecinele” Șirineasa, Glăvile, Lădești: „exodul populației pe Valea Cernei din județele Dolj și Teleorman, care a venit în locurile de pe Valea Pescenei, creând sate cu denumirile Roești, Predești (veniți din comuna Predești de Dolj), Lupoaia, Negraia, care purtau la început denumirea de mahalale; o altă cauză a fost apariția unor localnici înstăriți, care doreau unificarea satelor, să nu mai depindă de primăriile de pe valea Cernei”.

În plus față de abundența de fotografii vechi pe care le reproduce în lucrare și cu o conștiinciozitate civică pe care i-o apreciem, autorul face multe „incursiuni” conexe evenimentelor naționale, cu reflectare în localitate. Dăm exemplu referirea la „măciucașii Revoluției”, oameni din Pesceana/ Glăvile/ Amărăști, care în decembrie 1989 lucrau la Combinatul Chimic, la fostul UZUC, la ICSM Govora, dar și la Drăgășani, care au fost îmbarcați în vagoane și „dotați” cu ciomege marca „CPL” și trimiși să reprime protestele de la Timișoara. Dl. Popa susține că „acest gest a făcut de râs pe vâlceni și pe toți muncitorii care lucrau pe platforma chimică vâlceană, dintre care mulți („în jur de 20 de persoane”) erau navetiști din Pesceana și satele de pe Valea Pescenei; (…) în tren erau însoțiți de de secretari de partid, de securiști, de șefii de secții, de maiștri care îi păzeau pe măciucași, dar discutau că această deplasare nu avea nici un sens.”

Tot în volum, aducând un laudatio actualului primar al localității, dl. Vasile Ion, și reușitelor acestuia în plan edilitar, dl. Popa publică un memoriu justificativ prin care solicită schimbarea denumirii toponimice „Râpa Cărămizii” în numele „Cetatea Pescedava”, demers susținut de mai multe argumente. În sfârșit, profitând de ocazie, autorul lucrării pe care o recenzăm face mai multe propuneri interesante pentru punerea în valoare a oportunităților/ promovarea atuurilor în scopul dezvoltării turismului local.

***
**
*
Ne reînnoim rugămintea adresată tuturor bibliotecarilor din județ să-i sprijine pe autorii locali în demersul lor pro bono de a consemna/ publica tot ceea ce ține de memoria și cunoașterea locală vâlceană.

Felicitări domnule Popa, mulțumiri!
Mai multe foto, în postarea FB.

Valentin Smedescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu