File

miercuri, 1 februarie 2017

RAPORT DE ACTIVITATE 2016




RAPORT DE ACTIVITATE 2016

   ”O biblioteca nu e pur si simplu un loc de depozitare a catorva mii de volume, ci un loc viu, cald si familiar…E destul sa privesti cu atentie rafturile pline care acopera peretii  ca sa-ti dai seama ca emana din ele fluide linistitoare.Nu te simti niciodata singur printer carti. Nu exista prezente mai prietenoase, lucruri mai in stare sa-ti tina tovarasie, si nu un ceas de calatorie, ci o intrega viata. Nu ne pretend in schimb decat sa ne facem, la randul nostru, timp pentru ele…”Nicolae Manolescu – Cartile au suflet

    Biblioteca este institutia, compartimentul sau structura specializata al carei scop principal este de a constitui, a organiza, a prelucra, a dezvolta si a conserva colectii de carti publicatii, alte documente specifice si baze de date pentru a facilita utilizarea acestora in scop de informare, cercetare, educatie sau recreere; in cadrul societatii informationale biblioteca are un rol de importanta strategica.
   Din punct de vedere administativ bibliotecile publice din judetul nostru se afla sub autoritatea consiilor locale, metodologic si profesional sub autoritatea Bibliotecii Judetene “Antim Ivireanul”Rm.Valcea
   Activitatea bibliotecii este reglementata de Legea Biliotecilor nr 334 si de  Regulamentul de organizare si functionare a Bibliotecii Orasenesti “ A.E.Baconsky” apobat de Consiliul local prin Hotararea nr.79 din 31.10.2013

      DEZVOLTAREA SI COMUNICAREA COLECTIILOR

    Biblioteca Oraseneasca”A.E.Baconsky”este obligata sa isi dezvolte continiuu colectiile de documente, prin achizitionarea de titluri din productia editorial curenta, ca si prin completarea retrospectiva, pentru a asigura o rata optima de innoire a colectiilor conform Art. 28, ali.1 din Regulamentul – cadru de organizare si functionare a bibliotecilor publice.
   Astfel, ca si  in anii precedenti , Biblioteca si-a propus o politica eficienta de selectie a achizitiei pentru a corespunde nevoilor utilizatorilor. Ofertele existente pe piata editoriala si mijloacele financiare disponibile, au asigurat continuitatea in completarea colectiilor cu noi publicatii.
   Trebuie mentionat ca biblioteca a activat in conditii de buget care nu au micsorat mijloacele financiare destinate achizitiei de carte, astfel realizandu-se obiectivul propus.
   Functia documentara este una fundamentala, comuna tuturor tipurilor de biblioteca, care presupune punerea la dispozitie a utilizatorilor, a informatiei indiferent de suportul pe care aceste institutii le detin, dezvoltarea colectiilor fiind una din cele mai importante si complexe responsabilitati pe care ele si-o pot asuma. Acest proces, care include pe langa cresterea colectiilor si aspectul managerial si pe  cel de analiza a nevoilor de informare, restructurare si evaluare a colectiilor, este unul dinamic.
  Documentele pot fi puse la dispozitia utilizatorilor numai dupa prelucrarea lor biblioteconomica integral si dupa transferarea lor in gestiunea compartimentelor de relatii cu publicul.
   In vederea asigurarii accesului utilizatorilor la informatiile continute in documente, biblioteca are obligatia ca, in continuarea operatiunilor de evidenta, sa realizeze si activitati specific de prelucrare curenta a documentelor intrate si iesite sau aflate in colectii, prin efectuarea operatiunilor specific  de catalogare, clasificare si indexare in regim traditional si automatizat prin soft-ul de biblioteca TINLIB.
   Este de evidentiat ca biblioteca isi poate alege de sine statator cartile dorite chiar de la distribuitorii de carte direct de la raftul de vanzare, unde le poate analiza si hotarii: ii trebuie asemenea carte sau nu , va fi solicitata sau va sta pe raft etc.   S-a urmarit si se urmareste:
   -revizuirea fondului de carte
   -eliminarea lucrarilor cu continut deposit, imbatranit, uzat fizic si moral care, din cauza lipsei de carte noua a fost pastrat ani de zile.

  In anul 2016 am eliminate un numar de 534 de vol. in valoare de 834,14 lei . Urmarim ca aceste documente sa fie eliminate pentru a decongestiona depozitele deja aglomerate si pentru a permite o mai buna conservare si circulatie a celor prezente.
   Completarea bazei documentare cu operele unor scriitori si autori introdusi in noua programa scolara si pentru a putea acorda informatii cat mai largi din diverse domenii, biblioteca a achizitionat lucrari de referinta . Utilizatorii sunt factorii care determina in cea mai mare masura activitatea de dezvoltare a colectiilor.

       In anul 2016 au fost achizitionate 439 vol. in valoare de 10.751,17 din care 192 vol. donatii in valoare de 450 lei. Ca in fiecare an, la biblioteca sunt publicatii anuale, abonamente in valoare de 3172, 24 lei .
        La finele anului 2016 raportam un nr. de 58465 vol. in valoare de 133161,48 lei

   Toate colectiile documentelor au fost verificate, stampilate, prelucrate in ISBD si inregistrate in regim traditional in evidenta globala (RMF) si cea individuala (registru de inventar) si apoi distribuite la cele trei  filiale si sediul central, astfel documentele achizitionate, transferandu-se in gestiunea compartimentelor de relatii cu publicul si in gestiunea Salii de lectura.S-a realizat Raportul statistic de utilizare a bibliotecii,CULT1.care se transmite annual la Rm. Valcea.
  Solicitate raman publicatiile periodice, motivul ar fi, cred, preturile mari la vanzare, preturi ce cresc continuu si dorinta populatiei de a fi la curent cu evenimentele din tara si de peste hotare.
   Tinand cont ca, serviciile oferite de biblioteca se adreseaza societatii in general, trebuie sa cunoastem si sa tinem cont de transformarile la care este supusa societatea, astfel incat sa putem previziona, chiar daca numai in directii generale, schimbarile privind cererea  de informatii. Utilizatorii bibliotecilor dispun de un timp si o rabdare limitate si singura noastra solutie este sa ne adaptam situatiei si sa incercam sa facem ca cititorul sa plece multumit, cu informatia necesara obtinuta.
         Tinerea la zi a evidentei circulatiei fondului de carte si a cititorilor permanenti si sezonieri ne permite sa afirmam ca s-a reusit ca din populatia tinta a orasului sa frecventeze serviciile bibliotecii un procent de aproape 10%, incadrandu-ne in prevederile legii. In functie de statutul occupational, intre cititorii activi din anul 2016, ponderea cea mai mare o detin, ca si anul trecut, elevii 40%, urmati de intelectuali, 13%, aici tinem sa remarcam ca a crescut procentul in randul acestui segment de cititori, pensionari 22%, alte categorii 18%
            Ne straduim sa atragem cat mai multi utilizatori posibili copii si adulti, astfel in 2016 am inregistrat un nr de 742 de cititori permanenti si, datorita specificului orasului nostru de statiune balneara cat si a programului de vara care presupune functionarea bibliotecii si dupa-amiaza, 492 de cititori au fost sezonieri,  cu o frecventa totala de 6778 vizite la biblioteca si 14053 vol. difuzate.
   In afara de indrumarea si orientarea utilizatorilor, oferirea spre consultare sau imprumut la domiciliu a documentelor, biblioteca ofera si alte servicii inclusiv accesul gratuit la internet Aici au fost 2591 utilizatori, iata ce nr mare de beneficiari!
Indicatorii de performanta obtinuti justifica pe deplin utilitatea bibliotecii pentru comunitate, dar ea nu intotdeauna, si cu mare parere de rau o spunem, satisfice cerintele  utilizatorilor sai. Cu toate acestea, ne bucuram ca biblioteca continua sa fie necesara iar lucratorii ei se mentin pe pozitii profesionale inalte prin serviciile pe care le ofera cu devotament si sarguinta.

             ACTIVITATI CULTURAL EDUCATIVE SI INFORMATIONALE

   Organizate in biblioteca, ele au avut obiective bine stabilite. Desfasurandu-se dupa CALENDARUL MANIFESTARILOR CU CARTEA, calendar aprobat prin Hotararea Consiliului Local nr.112 din 30.12.2016,  activitatile au avut parteneri nelipsiti scoala si liceul, institutii locale dar si judetene cum ar fi Forumul  Cultural, Fundatia Culturala “Sfantul Antim Ivireanul”, Liga scriitorilor din Romania –Filiala Valcea,  Biblioteca Judeteana ”Antim Ivireanu” etc  avand un tel comun: educarea copilului. Astfel, copii vor deveni mai responsabili, mai atenti, mai pregatiti pentru viitor.Vor descoperi multele din micile, dar esentiale, secrete ale vietii pentruca lumea cartilor este insasi lumea copiilor.  
     Tot aici s-a urmarit atragerea noilor beneficiari la biblioteca, sporirea rolului si imaginii bibliotecii publice si a bibliotecarului in societate, satifacerea intereselor si cerintelor de informare cat si valorificarea fondului documentar al bibliotecii. Iata un motiv in plus in favoarea achizitionarii documentelor pentru aceste categorii de public si rezolvarea nevoilor de lectura si informare. Principala preocupare a Bibliotecii a fost constituita de actiunile menite sa conacre faptul ca institutia este un promotor al culturii locale si nu numai.
    In 2016 s-au desfasurat 57de activitati si programe culturale si  informationalecu 1071 participanti dar si evenimente impuse de situatii particulare. Au fost actiuni de exceptie cu public iubitor de carte , de frumos. Cateva dinte ele sunt la ed. a 6-a ex:  Memorialul BARTOLOMEU ANANIA “ROTONDA LA UN ALT PLOP APRINS”, ed. a 6-a .  “”Sfantul Neagoe Basarab -izvor de spiritualitate romaneasca””, ed a 10-a “”Calimanesti si oameni ai sai””, dar si Intalnire cu opera, un proiect indraznet care a putut sa fie realizat cu ajutorul cititorilor nosrti, vizionand opera nemuritoare, mentionand doar una dintre ele ”Barbierul din Sevillia”„. etc.
    Pentru o mai buna informare a localnicilor, am organizat impreuna cu Dispensarul medical ”O lectie de sanatate pentru toti” dar am si calatorit cu ochii mintii alaturi de minunatii iubitori de natura ai Parcului National Cozia, descoperind farmecul statiunii Calimanesti-Caciulata, incercand sa intelegem semnificatia marcajelor turistice si a regulilor specific drumetiilor montane, alaturi ne-a stat Centrul specializat, Centrul de informare Turistica. Actiuni de larg interes continuate si in anii care vin,  care nu s-ar fi putut desfasura fara Parteniatele incheiate cu Scolile orasului, institutiile culturale, Biserica.
  Intreaga activitate a bibliotecii a fost reflectata si in presa scrisa : Cultura valceana, Povestea vorbei, Info Cozia, Curierul de Valcea , Revista Forum Viata Valcii etc.
  Stim cu totii ca un raport de activitate cuprinde elemente standard pe care trebuie sa le contine. Incepe cu misiunea institutiei publice si obiectivele care trebuie atinse in perioada de raportare, continua cu indicii de performanta, apoi o scurta prezentare a programelor desfasurate si , la sfarsit 
        PROPUNERI PENTRU IMBUNATATIREA ACTIVITATII
  Masurile pentru anul 2017 sunt cele care trebuie sa prevada imbunatatirea imaginii bibliotecii si a activitatii acesteia.
   Noi, bibliotecarii influentam in mod semnificativ selectia, organizarea, pastrarea si diseminarea informatiilor prezente in bibliotecile noastre. Trebuie sa fim aparatori ai libertatii accesului neingradit la informative.E necesar sa depunem eforturi sa atingem excelenta in profesie prin inbunatatirea cunostintelor si abilitatilor noastre.
     -Se impune renovarea si modernizarea cladirii biblioeca
    - Achizitionarea de doua vitrine securizate pentruca expozitiile de promovare, de la carte rara pana la tablouri, impug obligativitatea pastrarii lor in spatii securizate inclusive in perioada de expunere.
   Tot aici ar fi binevenita achizitionarea unor ansambluri de rafturi metalice modulare pentru depozite si carte curenta la sala de imprumut si sala de lectura. Tinem in mod express a facem precizarea ca in present rafturile sunt ocupate 100%.
   Pentru cresterea  indicelui de lectura se impune cresterea numarului de publicatii consultate la sala de lectura ,prin indrumarea cadrelor didactice catre aceasta sectie, indrumarea utilizatorilor catre internet si catre site-urile educationale si un proiect gandit mai demult dar usor indraznet - alcatuirea monografiei Bibliotecii ”A.E.Baconsky” Calimanesti.

  Biblioteca nu este un lux. Ea este un temple al invatarii, iar invatatura a eliberat mai multi oameni decat toate razboaiele lumii!!
                                                                                               Sef birou,
                                                                   Tanasoaica Georgeta



                                                                                          


                                                                    
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu