File

vineri, 23 decembrie 2022

Drăgășani: A venit Moș Crăciun!

 

Cea mai asteptata sarbatoare, Craciunul, aduce odata cu el o magie si un farmec aparte. Cu totii suntem cuprinsi de un sentiment de bucurie, speranta si bunatate.

Copiii de la grupa mijlocie A - ”Prietenii culorilor” de la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 1 din Drăgășani, îndrumați de doamnele educatoare, Sidonia Istocescu și Roxana Buiculescu, au avut ieri, 22 decembrie 2022, serbarea de iarnă, la Biblioteca Municipală Drăgășani.

Cei mici au venit îmbrăcaţi în portul popular, au cântat și au dansat într-un decor special tradițional.   Copiii au colindat cu multă bucurie şi l-au primit cu entuziasm pe Moş Crăciun, care a stat de vorbă cu ei, au dansat împreună și apoi au primit cadouri. Atmosfera magică de sărbătoare a fost savurată pe deplin de părinți și bunici, aceștia s-au prins în horă alături de micuții lor.

Sărbători fericite și binecuvântate tuturor! La mulți ani!


Bibliotecar:

Cristina Prunel-Bărbulescu;

Alecsandrina Bătae;

Ruxandra Zamfir;

ing.sistem, Romeo Istocescu






























miercuri, 21 decembrie 2022

Creațiile care vor fi jurizate în Etapa Județeană a Concursului «Vâlcea - colț de rai», Ed. a XI-a (2022)

În Etapa Județeană a Concursului «Vâlcea - colț de rai» Ed. a XI-a (2022) au fost înscrise creații realizate de copii și adolescenți din 11 localități vâlcene. Lucrările au fost înscrise în competiție de colegele noastre bibliotecare în cele zece biblioteci publice locale de mai jos și o doamnă profesor coordonator la o școală gimnazială într-o comună fără bibliotecă funcțională.

Ca în fiecare an, eseurile/ proza scurtă, poeziile, desenele/ picturile, legendele/ poveștile Vâlcii etc. vor fi jurizate de/ împreună cu inimoșii noștri noștri parteneri pro bono în proiect și membri ai Juriului - Violeta Scrociob, Mihai Sporiș (președinte), Dumitru Zamfira, Eugen Petrescu, Felix Sima + subsemnatul.

Tot ca în fiecare an dintre cei zece din urmă, anunțarea premiilor la toate cele cinci secțiuni prevăzute de Regulament* va fi făcută în 15 ianuarie 2023, de Ziua Culturii Naționale; vom anunța în timp util cum vom proceda de această dată (după jurizare și consultarea cu partenerii noștri); după ce jurizarea anonimă se va încheia și ierarhiile vor fi stabilite - după Anul Nou, desigur -, le vom ruga pe colegele noastre bibliotecare să ne comunice numele reale ale concurenților competitori sub pseudonim.


Creațiile care vor fi jurizate la nivel județean în acest an sunt în online la legăturile:

1.  Biblioteca Publică Locală Amărăști/ bibliotecară Alexandra Bercea - https://bibliotecivalcene.blogspot.com/2022/12/biblioteca-publica-amarasti-etapa.html

 2. Biblioteca Publică Orășenească Bălcești/ bibliotecară Georgiana Dumitrana -  https://bibliotecivalcene.blogspot.com/2022/12/biblioteca-oraseneasca-balcesti.html

3.  Biblioteca Publică Orășenească Berbești/ bibliotecară Emilia Gulică -  https://bibliotecivalcene.blogspot.com/2022/11/concursul-judetean-valcea-colt-de-rai.html

 4. Biblioteca Publică Locală Copăceni/ bibliotecară Eliza Matei -  https://bibliotecivalcene.blogspot.com/2022/11/biblioteca-publica-locala-copaceni.html

 5.  Biblioteca Publică Locală Costești/ bibliotecară Mihaela Marinescu - https://bibliotecivalcene.blogspot.com/2022/12/biblioteca-publica-g-ral-nicolae.html

 6. Biblioteca Publică Orășenească Horezu/ bibliotecară Aniela Badea -  https://bibliotecivalcene.blogspot.com/2022/12/biblioteca-publica-ada-orleanu-horezu.html

 7.  Școala Gimnazială Mălaia/ prof. coordonator Mari-Jana Taloș-Măluțeanu -  https://bibliotecivalcene.blogspot.com/2022/12/scoala-gimnaziala-malaia-concursul.html

 8.  Biblioteca Publică Păușești-Măglași/ bibliotecară Ioana Goran - https://bibliotecivalcene.blogspot.com/2022/12/biblioteca-publica-antim-petrescu.html

 9. Biblioteca Publică Locală Perișani/  bibliotecară Daniela Elena Sandu - https://bibliotecivalcene.blogspot.com/2022/12/biblioteca-publica-perisani-concursul_14.html

 10. Biblioteca Publică Locală Titești/ bibliotecară Elena Rouă -  https://bibliotecivalcene.blogspot.com/2022/12/biblioteca-publica-titesti-concursul.html

11. Biblioteca Publică Locală Tomșani/ Bibliotecară Georgeta Cîrstea -  https://bibliotecivalcene.blogspot.com/2022/12/concursul-valcea-colt-de-rai-editia-xi.html

Felicitări și mulțumiri tuturor celor implicați, 

Sărbători frumoase și liniștite! 🙏👏🤗

Valentin Smedescu

___________ 

*https://bibliotecivalcene.blogspot.com/p/regulamentconcurs-valcea-colt-de-rai.html 

Școala Gimnazială Mălaia - „Concursul Vâlcea - colț de rai”, Ediția a XI-a (2022)

&&&

«Colțul meu de rai

Autor: „Acasă

Acolo unde se nasc și apun poveștile noastre suntem, întotdeauna ,,acasă”. Ne-ntoarcem aici cu siguranța călătorului care știe că nu va rătăci, niciodată, drumul, că, la hotarul dintre pământ și cer, îl vor întâmpina, mereu, amintirile care-au rămas agățate de suflet.

La mine-n sat mă simt întotdeauna ,,acasă”, aici e locul în care, oricât de departe m-aș afla, pașii gândurilor mă poartă pe aripa lor, ca și cum o mână nevăzută m-ar conduce înapoi, prin timp.

În ,,colțul meu de rai”, anotimpurile se perindă ca într-un joc de copii: an de an, fiecare trece în goană, zăbovește o vreme pe malurile Lotrului, peste păduri, apoi urcă în goană muntele și se pierde pe culmi, printre zăpezi.

Aceste meleaguri dragi, care-n trecut se aflau ,,la o margine de lume”, ți se lipesc de suflet și rămân acolo, într-un ungher ascuns: imagini sacre, care să-ți țină de cald în nopțile friguroase de iarnă.

Ținut binecuvântat de Dumnezeu, cu rădăcini adânci, care se pierd în vremuri imemoriale, colțul acesta de lume a găzduit, întotdeauna, pașii unor cioplitori ai cuvântului, atrași și ei de miracolul înfăptuit de natura darnică și iubitoare de oameni și locuri minunate: Mihai Eminescu, Mihail Sadoveanu, George Topârceanu ș.a.

Când îi studiezi la orele de literatură, parcă-ți cresc aripi știind că pașii lor au poposit, cândva, prin locurile dragi ție, amestecându-se cu umbra pașilor tăi de-acum. Că ei au respirat, în trecut, același aer pe care-l respiri tu azi.

Cel mai mare ,,cântăreț” al naturii, povestitorul Mihail Sadoveanu consemna, în multe dintre scrierile sale amintiri ale trecerii, în perioada interbelică, pe Valea Lotrului, spre Voineasa (era unul dintre traseele sale de suflet, pe care l-a iubit, în mod deosebit). Iubea călătoriile, pescuitul și vânătoarea, iar locurile acestea i le ofereau pe toate, atunci când simțea nevoia de a evada dintr-o lume obișnuită.

A lăsat localnicilor amintiri neprețuite (puțini dintre ei mai trăiesc, mulți au rămas doar umbre fără pași), pe care le-au povestit urmașilor, ca să dăinuie peste timp și să păstreze și alții memoria unor vremuri bune, în care omul era înfrățit cu natura care știa să-l răsplătească. Avea scriitorul familiile lui preferate la Voineasa, unde poposea in desele sale călătorii: se interesa de folclor, de obiceiurile locului sau scria poezioare pe care-apoi le recita și comenta cu localnicii, la masă.

Ceea ce i-a rămas în suflet în mod deosebit (și, mai ales, în însemnările sale din călătoriile de pe Valea Lotrului) a fost amintirea ,,femeilor cu miros de țărancă curată”. Și în istoria literară există referiri la faptul că anumite opere ale scriitorului au avut ca sursă de inspirație locurile dragi în care poposea, la Voineasa. Se presupune că romanul ,,Baltagul” ar fi fost inspirat de munții de acolo, unde viața oierilor se derulează și azi după aceleași ritualuri, la aproape un secol de la scrierea romanului. Și, dacă e să privim cu atenție, totul se potrivește: transhumanța, viața aspră a oierilor și a soțiilor credincioase care îi așteaptă întoarcerea acasă, legătura omului cu natura și cu câinele care-i veghează pașii pe tot parcursul călătoriei.

Uneori, Sadoveanu făcea un popas la școală, unde le spunea copiilor povești, le recita câte ceva într-o atmosferă plăcută, făcându-i să retrăiască evenimentele ca și cum ar fi făcut parte din poveste. Aceste lucruri au a rămas în amintirile localnicilor, povestite sau consemnate de cei care le-au trăit, alături de Sadoveanu. De aceea, nu se poate să nu ne bucurăm, noi, copiii de aici, când depănăm ,,amintiri despre Sadoveanu” și avem revelația trecerii sale prin aceste locuri.

Sunt multe motive pentru care, așa cum am mai spus, ,,acolo unde se nasc și apun poveștile noastre, suntem, întotdeauna „acasă”. Fiecare dintre noi poartă ,,pecetea” meleagului natal, e-n firea lucrurilor să fie așa. Marea călătorie a vieții ne poartă pașii prin locuri străine, care ne plac mai mult sau mai puțin. Dar, în final, întoarcerea ,,acasă” rămâne țărmul unde ancorăm, atunci când obosim de-atâta căutare...»

 

 &&&

  

SATUL MEU

Autor: ,,Copilărie”

 

În universul meu de vise

Mai clipocesc în noapte stele,

Ce bat în zori la porți  închise

Și-n toate versurile mele,

 

Pe ulița ce duce-n sat

Se plimbă-n zori declinul lunii

Ca într-un vis de mult uitat

Pe cer, când se trezesc lăstunii,

 

E pace-n inimă și-n gând,

Zburdalnic fuge Lotru-n grabă,

Se face ziuă pe pământ

Printre cocoșii din ogradă.

 

 &&&

 

UNDE EȘTI, COPILĂRIE?

Autor: ,,Copilărie”

 

Unde ești, copilărie?

Ești departe de-al meu suflet,

Ți-ai pus pe cap pălărie

Și-ai plecat cu tot cu zâmbet.

Când lumea mi-era mai dragă

M-ai trezit de dimineață

Și mi-ai pus într-o desagă

Griji ce se topesc în ceață.

 

Unde-s mama și cu tata?

(În desagă nu-i găsesc!)

Le-am lăsat ca amintire

Râsul meu copilăresc.

Las în urmă satul, Lotrul

Și un suflet de copil

Care nu știa ce-i frigul,

i care-a fugit,tiptil...

 

&&&

 

TĂRÂM DE VIS

Autor: ,,Amintiri”

Mă-ntorc în satul meu de vis

În dimineți de toamnă,

Când ploaia prin grădini a scris

Povești ce stau s-adoarmă,

 

M-așteaptă-n curte un castan-

Același din trecut-,

Și-mi spun c-a mai fugit un an

În care-am mai crescut,

 

Mă-ntâmpină,la fel ca ieri

Copii de prin vecini,

Coboar-aceleași primăveri

Mustind printre arini,

 

Aici e totul neschimbat,

Doar timpul nu ne iartă,

Iar ziua care-a scăpătat

A-ncremenit în poartă...

 

Lucrări înscrise în concurs de către profesor coordonator Mari-JanTaloș-Măluțeanu/ Școala Gimnazială Mălaia

marți, 20 decembrie 2022

Biblioteca Publică "Antim Petrescu"-Păușești-Măglași-Concursul "Vâlcea ,colț de rai",Ediția a XI-a,2022

 Secțiunea Desen/Pictură

                                                                         Premiul I

                                                                           Mari














Premiul I
Flori









Premiul I
Nati








Premiul I 
Sofi

                                                                         







Secțiunea Pictură religioasă/ Icoană

Premiul I
Flori









Premiul I
Ela







Premiul I
Dia







Secțiunea Proză/Eseu

Premiul I

Maia


Copilărie și un strop de magie


  Era o noapte caldă de sfârșit de primăvară.Terminasem de citit prima parte  dintr-o carte plină de suspans și înțelepciune, care îmi furase somnul și,în timp ce toata casa dormea, eu priveam pe fereastră luna plină care își trimetea lumina magică printre crengile bătrânului tei inflorit de la geamul meu până în colțul gradinii noastre unde se afla trandafirul  mov pe care il îngrijisem cu mare drag și care trebuia să inflorească peste o zi ,două, pentru prima oară, spre marea mea bucurie.

  Orchestra  păsărelelor de noapte  a fost  întreruptă de lătratul puternuic al cățelușului meu, Flafi, și de apariția  dintre crenguțele  trandafirilor noștri cățarători  a unei pisici negre, care în agitația ei , a rupt  toti bobocii trandafirululi mov din gradina  noastră.M-am ridicat grăbită din fotoliul meu de „meditație”și lectură  și  în câteva secunde am fost în grădină.Mare mi-a fost mirarea să zăresc  printre frunzele  trandafirilor noștri ,vârful unei pălării de vrajitoare și coada  misterioasei pisicuțe. Foarte uimită de scena pe care o vedeam am scăpat din mână cartea pe care, în graba mea de a ajunge cat mai repede in gradină,  o luasem cu mine .M-am aplecat să o ridic și am zărit  chipul  îngrijorat al unei  fetițe care purta pălăria de vrăjitoare și ținea strans în brațe  misterioasa pisică neagră.M-am apropiat de micuța vrăjitoare , am salutat-o și i-am șoptit să nu își facă griji pentru că nimic  rau nu i se va  întampla în grădina noastră.”Vrăjitoarea”, cu ochi albaștrii m-a privit cu sfială și, după un moment de tăcere,a spus:

  -Noapte frumoasă ,drăguță fetiță! Te rog mult să o ierți pe prietena mea necuvântătoare  pentru că a rupt trandafirul. Îmi e  tare rușine de fapta pisicuței mele, Negruța!  Dacă aș avea puteri supranaturale aș repara greșeala Negruței și aș  înflori într-o clipă trandafitul mov.Mi-a fost foarte frică  că o vei fugări și o vei lovi cu o coadă de mătură pe Negruța  pentru fapta sa.

  -E adevărat,îmi pare rău de boboceii trandafirului meu preferat, dar dacă m-aș enerva,aș fi violentă și m-aș război cu Negruța, trandafirul n-ar mai fi rupt?Nu.Eu aș mai avea ocazia  să te cunosc?Nu. Răzbunarea și violenta  nu aduc nimic bun, nu rezolvă probleme, nu repara lucruri stricate.Întelegerea, blândețea, răbdarea aduc lucruri bune,repară lucruri „stricate”.

  La auzul cuvintelor mele,teama a dispărut de pe chipul fetiței cu ochi albaștri   și  un dialog magic a început să prindă contur.

  -Ce frumos vorbești!Ești un om bun!

  -Mulțumesc!Ești drăgiță!Sunt Sofia.Imi place mult să citesc și iubesc locul în care ne aflăm pentru parfumul florilor de tei,pentru muzica orchesterei păsărelelor,pentru că înseamnă acasa…

  -Într-adevăr,e atât de frumos aici!..Sunt Irene. Nu sunt vrăjitoare.Doar  pălăria e  vrăjită.Aparține vrăjitoarei din ținutul meu și m-a ajutat să ajung aici și mă va ajuta să mă întorc acasa .Nici ea nu e o adevărată vrăjitoare .Oamenii o numesc „vrăjitoare „ pentru că are darul de a vindeca oamenii de boli cu ajutorul  plantelor.Singura vrajă pe care a fost hărazită să o facă  ,ca recompensă pentru  binele pe care îl face oamenilor, este aceea de a putea împlini o dată la 10 ani, dorinta cuiva. Am ajutat-o de când eram micuță să adune ierburi necesare pentru a vindeca orice boală și nu a fost ușor ,pentru că în ținutul din care vin eu e din ce in ce mai greu să găsești orice.Pentru ajutorul pe care i l-am dat ,mi-a indeplinit dorința de a mă afla o oră  intr-o lume mai bună.

  În acestă noapte mi-a spus că dorința mea se va împlini.A rostit apoi câteva cuvinte magice și m-am trezit aici în minunata ta grădină. Mi-ar plăcea foarte mult să mai pot sta puțin în acest loc minunat.

  -Sigur!Și ,dacă vrei, aș fi încântată șă-ți țin companie.

  -Bineînțeles!Mi-ai face  o mare bucurie!

  -Mulțumesc! Să ne așezăm  pe băncuță!

  -Eu îti mulțumesc,Sofia,  pentru toate aceste clipe minunate pe care le petrec în superba ta grădină cu păsări cântătoare  , flori colorate și  frumos  mirositoare .N-am trăit niciodata asemenea bucurie.În ținutul din care vin eu,singura muzică pe care  o cunosc , e muzica „armelor”, florile sunt gri și miros a moarte…în locul din care vin eu ,de când mă știu, e război… Nu știu când a început, cine l-a  pornit  și de ce.Bunica și Negruța sunt singurele mele prietene , care ar putea să îmi răspundă la aceste întrebări, dar  Negruța nu știe vorbi și bunica nu vrea să vorbească despre război.

   -Îmi pare foarte rău  ,de răul care tronează în lumea ta!Indiferent de cine a provocat acel război și pentru ce ,e un lucru groaznic care nu trebuie încurajat de nimeni,niciodată!Credeam că lumea ta e plină de magie,asa cum e în cartea aceasta pe care o citesc eu…

  -Are coperti minunate,Sofia, și povestea pe care o conține trebuie să fie într-adevăr, minunată.N-am mai văzut  o carte atât de frumoasă!

  -Ti-o dăruiesc, Irene,!

  -Esti foarte generoasă ,dar nu pot să primesc darul tău,pentru că tu nu  cunoști finalul cărții  și oricum  , mie nu mi-ar fi de niciun folos pentru că  …eu nu știu șă citesc…

  -Înțeleg… nu e vina ta .În ținutul tău nimeni nu merge la școală pentru că războiul a distrus vieți, a distrus școli,a ucis vise…

  -Sofia,cred că tu ai puteri magice! De unde  stii cum e în lumea mea?N-ai pășit  niciodată  prin ea …

  -Nu,nu sunt vrăjitoare!Puterea mea magică sunt cărțile . Cu  fiecare carte pe care am citit-o am călătorit peste mări și țări,am cunoscut și oameni buni, și oameni răi,si locuri încântătoare,asa cum e satul meu,plin de soare și flori  și locuri triste,așa cum e satul tău,bântuit de război.

  -Din pacate în tinutul meu, magie există doar în visele copiilor și al „vrăjitoarei” , care crede că eu sau alți copii ca  mine putem  pune capăt războiului  .Cred că glumea.Cum  aș putea face,eu,  asta? N-am nicio putere.Mă gândesc, uneori ,că „vrăjitoarei „ noastre i s-a dat darul  de a vindeca oameni și de a împlini dorința  cuiva, pentru că face lucruri bune.Eu n-am făcut niciodată ceva bun pentru a spera că voi primi vreodată puterea de a face o lume mai bună.Aș vrea să fiu ca tine,darnică, dar nu am nici măcar o carte pe care să o pot dărui cuiva.Aș vrea să -mi placă locurile de unde vin , asa cum iti place tie locul acesta,dar nu-mi plac…

  -Nu e deloc asa , Irene!Ești un om  minunat , care merită șă trăiască intr-o  lume frumoasă! Rămâi aici!Vom fi cele mai bune prietene!Vom trăi frumos,vei învâța să citești,vei călători oriunde vei vrea!

  -Ești prea bună, Sofia,dragă!Iți mulțumesc pentru tot, dar e timpul să mă întorc acasă.Vai, am intârziat cu o clipă și pălăria mea și-a  pierdut puterea „de a călători” după o oră de hoinărit prin lume!

  -Nu fi tristă,te rog! Poate  e un semn și trebuie să trăiești frumos aici, în lumea mea.

  -E frumos, e prea frumos aici, dar oricât de trist e totul în lumea mea și oricât de greu se trăiește acolo  ,trebuie să mă întorc.Nu o pot lăsa singura pe bunica mea.Eu sunt aici cu Negruța și cu tine,bunica e singură, nu mai are pe nimeni și „vrăjitoarea” noastră  cu suflet mare are  nevoie   de mine  să adune ierburi de leac,eu am picioare mai bune de cățărat pe  stânci după plantele minune și locul acela,  cu tot răul lui ,e acasa pentru mine.

  -Irene, dăruiești mult mai mult decât o carte!Faci atâtea  lucruri bune!”Vrăjitoarea „voastră avea dreptate:tu și alți copii ca tine veți aduce pacea în tinutul vostru greu incercat de război , pentru că știți să dăruiți, să ajutați, să ascultați, să iubiți, să iertați!

  -Mulțumesc pentru tot , draga mea prietenă!Te las cu bine! Vorbele tale au activat zborul  pălăriei mele pentru că ea  se incarcă cu adevăr,cu iubire!

  Te imbrățișez, cu prietenie!Sigur ne vom revedea într-o zi, printre vise de noapte sau printre pagini de carte!

  -La revedere, Irene!La revedere!


Ioana Goran-bibliotecar,Biblioteca Publică "Antim Petrescu"-Păușești-Măglași













 




Biblioteca Orășenească Bălcești -Concursul "Vâlcea-Colț de rai" ediția a-XI-a 2022

                                                                  

                Secțiunea desen/ pictură

 

 

                                                                     BEM 2009

                                                                  

                                                                     BEM 2009

 
 

 
 
 
 PAM 2009
 

 

SMT
 


                                                                             SMT 

                                               




 
 
CMA2014


  


                                                                     CME 2014



                                                                      DEG 2014

                                                                       

                                                                


                                                                       PMN 2014

                                                                  

                                                                   

                                                                      TEN 2014

                                                                             


                                                                             

                                                                          VGE 2014

                                                                       


                                                              


                                                                        MG 2009


                                                                   

                                                    

                                               TAG                                


 

                                                                          PDI 2009



                                                                         UAF 2009

                                                                   

                                             

Secțiunea poezie

  

 

Tradiții de Crăciun

 

Îi scriu moșului scrisoare

Poate aduce și ninsoare

Să colind și să vestesc

Credință să vă doresc.

 

Covrigi eu pun pe masă

Că așa-i tradiția noastră

Să urăm la toți de bine

Și cu drag să vă primim

Sănătate vă dorim!

 

UAF 2009




E vremea de Crăciun

 

Afară fulgii cad de zor,

Iar colindele se cântă cu spor.

Nici frigul nu ne oprește,

Voia bună dăinuiește.

 

Pe la caz colindăm,

Și la gazde le urăm

Noroc și cu voie bună

Cu familia împreună.

 

Covrigi, nuci și portocale,

Fericire și bomboane,

Astăzi este vremea lor

Și este îmbucurător.

 

De Crăciun mai buni să fim,

Între noi să ne iubim,

 Să colindăm să –mpărțim,

Tot ceea ce-o să primim.

 

Iar Anul Nou când va veni,

Cu drag noi îl vom primi.

Atunci vom fi mai cuminți

Și vom asculta de părinți.

 

Zăpada ușor se așterne,

Fulgii cad cu toții alene.

Pe străduțe copii fericiți,

Cântă de zor neobosiți.

 

Voie bună peste tot,

La Mulți Ani, s-aveți noroc.

Și la anul vor colinda,

De bine vă vor ura.

 

,, Crăciun fericit ! ,, se aude, 

Chiar și cu mănușile ude,

Copiii sunt fericiți

Și se simt împliniți.

 

Crăciunul e bucurie,

Fericire și iubire.

Asta trebuie să știm,

Iar Crăciunul să îl prețuim.

RGE 2009


Iarna

 

Uite fulgii cum coboară

Din cerul curat și lin.

Copiii pe deal strigară:

,,Imi iau sania si vin!,,


Iar în zare, n-depărtare,

Se vede o mai mare

Este a lui Moș Crăciun

Cel darnic și bun.


Și elfii, mici ajutoare

Poartă la ureche floare

Și-n picioare opinci

Roșii, pline de sclipici.

PAȘ 2009


Secțiunea proză scurtă

 



Apus de soare



Vara venise! Cerul de culoare albăstrie se deschide din ce în ce mai tare. Cântecul vrăbiuțelor era atât de frumos!

    Dintr-o dată, adierea vântului a început să-și facă apariția, dar din fericire, nu venise singură. Ea era urmată de un miros imbietor de flori de tei. Copacii se clatinau usor, usor. Fără ca să observ, o ploaie măruntă și-a făcut apariția. În timp ce picura, a apărut un curcubeu pe cerul deschis la culoare și brusc, ploaia a încetat.

 Mă simțeam liberă!

Albinuțele zburau din floare în floare-n floare cărând saci plini cu polen galbejit.

Tot priveam și priveam, dar nu înțelegeam de ce se întunecă.

     După ce un nu s-a mai ivit niciun flutuș, am înțeles că de fapt noaptea venea.

       I-am promis soarelui că mă voi întoarce a doua zi pentru a privi încă o dată, apusul de soare.

SMT



Dorința unui băiețel


     Odată, demult, la marginea unui sat, în apropierea unei păduri, acolo unde macii strălucesc în lanurile nesfârșite de grău și izvoarele cristaline se rostogolesc curajoase printre stâncile munților, locuia un băiețel împreună cu părinții săi. El era foarte energic și jucăuș, în ciuda faptului că se născuse cu o mică problemă de sănătate. Nu auzea. Din acest motiv, Ștefan, căci așa se numea, era marginalizat de ceilalți copii; de fiecare dată când dorea să li se alăture la joacă, aceștia îl izgoneau.

Sărăcuțul băiat! Cât de mult suferea și cât de tare își dorea că această situație se schimbă!

      Într-o bună zi, pe când se plimba prin pădurea fermecată din apropierea casei, înconjurat de toate viețuitoarele, în timp ce căuta cu bucurie mângâierea Soarelui, admirând minunații fluturi multicolori,  își face apariția o zână. Observând că Ștefan este atât de abătut și de solitar, deși se afla în acest ținut feeric, zâna, care era generoasă, bună și, de fiecare dată, fericită să le vină în ajutor celorlalți, își folosi bagheta magică. 

        Din acel moment, dorința băiețelului a fost îndeplinită. Lucrurile s-au schimbat, iar  Ștefan și-a recuperat auzul. Era mereu înconjurat de dragostea copiilor, inclus în toate jocurile lor, devenind, astfel, prieteni de nedespărțit.

D.D.A. 2011