marți, 20 decembrie 2022

Biblioteca Publică "Antim Petrescu"-Păușești-Măglași-Concursul "Vâlcea ,colț de rai",Ediția a XI-a,2022

 Secțiunea Desen/Pictură

                                                                         Premiul I

                                                                           Mari














Premiul I
Flori









Premiul I
Nati








Premiul I 
Sofi

                                                                         







Secțiunea Pictură religioasă/ Icoană

Premiul I
Flori









Premiul I
Ela







Premiul I
Dia







Secțiunea Proză/Eseu

Premiul I

Maia


Copilărie și un strop de magie


  Era o noapte caldă de sfârșit de primăvară.Terminasem de citit prima parte  dintr-o carte plină de suspans și înțelepciune, care îmi furase somnul și,în timp ce toata casa dormea, eu priveam pe fereastră luna plină care își trimetea lumina magică printre crengile bătrânului tei inflorit de la geamul meu până în colțul gradinii noastre unde se afla trandafirul  mov pe care il îngrijisem cu mare drag și care trebuia să inflorească peste o zi ,două, pentru prima oară, spre marea mea bucurie.

  Orchestra  păsărelelor de noapte  a fost  întreruptă de lătratul puternuic al cățelușului meu, Flafi, și de apariția  dintre crenguțele  trandafirilor noștri cățarători  a unei pisici negre, care în agitația ei , a rupt  toti bobocii trandafirululi mov din gradina  noastră.M-am ridicat grăbită din fotoliul meu de „meditație”și lectură  și  în câteva secunde am fost în grădină.Mare mi-a fost mirarea să zăresc  printre frunzele  trandafirilor noștri ,vârful unei pălării de vrajitoare și coada  misterioasei pisicuțe. Foarte uimită de scena pe care o vedeam am scăpat din mână cartea pe care, în graba mea de a ajunge cat mai repede in gradină,  o luasem cu mine .M-am aplecat să o ridic și am zărit  chipul  îngrijorat al unei  fetițe care purta pălăria de vrăjitoare și ținea strans în brațe  misterioasa pisică neagră.M-am apropiat de micuța vrăjitoare , am salutat-o și i-am șoptit să nu își facă griji pentru că nimic  rau nu i se va  întampla în grădina noastră.”Vrăjitoarea”, cu ochi albaștrii m-a privit cu sfială și, după un moment de tăcere,a spus:

  -Noapte frumoasă ,drăguță fetiță! Te rog mult să o ierți pe prietena mea necuvântătoare  pentru că a rupt trandafirul. Îmi e  tare rușine de fapta pisicuței mele, Negruța!  Dacă aș avea puteri supranaturale aș repara greșeala Negruței și aș  înflori într-o clipă trandafitul mov.Mi-a fost foarte frică  că o vei fugări și o vei lovi cu o coadă de mătură pe Negruța  pentru fapta sa.

  -E adevărat,îmi pare rău de boboceii trandafirului meu preferat, dar dacă m-aș enerva,aș fi violentă și m-aș război cu Negruța, trandafirul n-ar mai fi rupt?Nu.Eu aș mai avea ocazia  să te cunosc?Nu. Răzbunarea și violenta  nu aduc nimic bun, nu rezolvă probleme, nu repara lucruri stricate.Întelegerea, blândețea, răbdarea aduc lucruri bune,repară lucruri „stricate”.

  La auzul cuvintelor mele,teama a dispărut de pe chipul fetiței cu ochi albaștri   și  un dialog magic a început să prindă contur.

  -Ce frumos vorbești!Ești un om bun!

  -Mulțumesc!Ești drăgiță!Sunt Sofia.Imi place mult să citesc și iubesc locul în care ne aflăm pentru parfumul florilor de tei,pentru muzica orchesterei păsărelelor,pentru că înseamnă acasa…

  -Într-adevăr,e atât de frumos aici!..Sunt Irene. Nu sunt vrăjitoare.Doar  pălăria e  vrăjită.Aparține vrăjitoarei din ținutul meu și m-a ajutat să ajung aici și mă va ajuta să mă întorc acasa .Nici ea nu e o adevărată vrăjitoare .Oamenii o numesc „vrăjitoare „ pentru că are darul de a vindeca oamenii de boli cu ajutorul  plantelor.Singura vrajă pe care a fost hărazită să o facă  ,ca recompensă pentru  binele pe care îl face oamenilor, este aceea de a putea împlini o dată la 10 ani, dorinta cuiva. Am ajutat-o de când eram micuță să adune ierburi necesare pentru a vindeca orice boală și nu a fost ușor ,pentru că în ținutul din care vin eu e din ce in ce mai greu să găsești orice.Pentru ajutorul pe care i l-am dat ,mi-a indeplinit dorința de a mă afla o oră  intr-o lume mai bună.

  În acestă noapte mi-a spus că dorința mea se va împlini.A rostit apoi câteva cuvinte magice și m-am trezit aici în minunata ta grădină. Mi-ar plăcea foarte mult să mai pot sta puțin în acest loc minunat.

  -Sigur!Și ,dacă vrei, aș fi încântată șă-ți țin companie.

  -Bineînțeles!Mi-ai face  o mare bucurie!

  -Mulțumesc! Să ne așezăm  pe băncuță!

  -Eu îti mulțumesc,Sofia,  pentru toate aceste clipe minunate pe care le petrec în superba ta grădină cu păsări cântătoare  , flori colorate și  frumos  mirositoare .N-am trăit niciodata asemenea bucurie.În ținutul din care vin eu,singura muzică pe care  o cunosc , e muzica „armelor”, florile sunt gri și miros a moarte…în locul din care vin eu ,de când mă știu, e război… Nu știu când a început, cine l-a  pornit  și de ce.Bunica și Negruța sunt singurele mele prietene , care ar putea să îmi răspundă la aceste întrebări, dar  Negruța nu știe vorbi și bunica nu vrea să vorbească despre război.

   -Îmi pare foarte rău  ,de răul care tronează în lumea ta!Indiferent de cine a provocat acel război și pentru ce ,e un lucru groaznic care nu trebuie încurajat de nimeni,niciodată!Credeam că lumea ta e plină de magie,asa cum e în cartea aceasta pe care o citesc eu…

  -Are coperti minunate,Sofia, și povestea pe care o conține trebuie să fie într-adevăr, minunată.N-am mai văzut  o carte atât de frumoasă!

  -Ti-o dăruiesc, Irene,!

  -Esti foarte generoasă ,dar nu pot să primesc darul tău,pentru că tu nu  cunoști finalul cărții  și oricum  , mie nu mi-ar fi de niciun folos pentru că  …eu nu știu șă citesc…

  -Înțeleg… nu e vina ta .În ținutul tău nimeni nu merge la școală pentru că războiul a distrus vieți, a distrus școli,a ucis vise…

  -Sofia,cred că tu ai puteri magice! De unde  stii cum e în lumea mea?N-ai pășit  niciodată  prin ea …

  -Nu,nu sunt vrăjitoare!Puterea mea magică sunt cărțile . Cu  fiecare carte pe care am citit-o am călătorit peste mări și țări,am cunoscut și oameni buni, și oameni răi,si locuri încântătoare,asa cum e satul meu,plin de soare și flori  și locuri triste,așa cum e satul tău,bântuit de război.

  -Din pacate în tinutul meu, magie există doar în visele copiilor și al „vrăjitoarei” , care crede că eu sau alți copii ca  mine putem  pune capăt războiului  .Cred că glumea.Cum  aș putea face,eu,  asta? N-am nicio putere.Mă gândesc, uneori ,că „vrăjitoarei „ noastre i s-a dat darul  de a vindeca oameni și de a împlini dorința  cuiva, pentru că face lucruri bune.Eu n-am făcut niciodată ceva bun pentru a spera că voi primi vreodată puterea de a face o lume mai bună.Aș vrea să fiu ca tine,darnică, dar nu am nici măcar o carte pe care să o pot dărui cuiva.Aș vrea să -mi placă locurile de unde vin , asa cum iti place tie locul acesta,dar nu-mi plac…

  -Nu e deloc asa , Irene!Ești un om  minunat , care merită șă trăiască intr-o  lume frumoasă! Rămâi aici!Vom fi cele mai bune prietene!Vom trăi frumos,vei învâța să citești,vei călători oriunde vei vrea!

  -Ești prea bună, Sofia,dragă!Iți mulțumesc pentru tot, dar e timpul să mă întorc acasă.Vai, am intârziat cu o clipă și pălăria mea și-a  pierdut puterea „de a călători” după o oră de hoinărit prin lume!

  -Nu fi tristă,te rog! Poate  e un semn și trebuie să trăiești frumos aici, în lumea mea.

  -E frumos, e prea frumos aici, dar oricât de trist e totul în lumea mea și oricât de greu se trăiește acolo  ,trebuie să mă întorc.Nu o pot lăsa singura pe bunica mea.Eu sunt aici cu Negruța și cu tine,bunica e singură, nu mai are pe nimeni și „vrăjitoarea” noastră  cu suflet mare are  nevoie   de mine  să adune ierburi de leac,eu am picioare mai bune de cățărat pe  stânci după plantele minune și locul acela,  cu tot răul lui ,e acasa pentru mine.

  -Irene, dăruiești mult mai mult decât o carte!Faci atâtea  lucruri bune!”Vrăjitoarea „voastră avea dreptate:tu și alți copii ca tine veți aduce pacea în tinutul vostru greu incercat de război , pentru că știți să dăruiți, să ajutați, să ascultați, să iubiți, să iertați!

  -Mulțumesc pentru tot , draga mea prietenă!Te las cu bine! Vorbele tale au activat zborul  pălăriei mele pentru că ea  se incarcă cu adevăr,cu iubire!

  Te imbrățișez, cu prietenie!Sigur ne vom revedea într-o zi, printre vise de noapte sau printre pagini de carte!

  -La revedere, Irene!La revedere!


Ioana Goran-bibliotecar,Biblioteca Publică "Antim Petrescu"-Păușești-Măglași













 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu