File

joi, 21 noiembrie 2024

Copăceni - Concursul ”Vâlcea -colț de rai” 2024, etapa locală

     Finaliștii etapei locale a concursului ”Vâlcea-colț de rai” Copăceni , 2024:

    Secțiunea Proză scurtă/Eseu

    Locul I  : GL 8

    Satul între tradiție și modernitate

    În urmă cu vreo doisprezece ani, m-am mutat împreună cu familia în satul Copăceni.Deși eram micuță și nu-mi amintesc multe, viața de atunci era mult mai frumoasă.Din cauza sărăciei, relațiile dintre oameni erau mai strânse.Când nu aveai așa multe posibilități, apelai la vecini și cunoștințe, astfel oamenii apropiindu-se unii de alții.În zilele noastre, e cu totul diferit.

    Odinioară, sătenii mergeau în grupuri la sapă, unde pălăvrăgeau și își împărtășeau problemele.Toată lumea cunoștea pe toată lumea, iar când apărea vreo problemă toți se implicau să dea o mână de ajutor.Astăzi, sapa s-a înlocuit cu tractorul, pălăvrăgeala s-a schimbat într-un apel telefonic de două minute , o dată la trei luni.Când ai nevoie de ceva, apelezi la oricine, numai la vecini nu.Pentru bani, la bancă, pentru mâncare, la livrarea la domiciliu, pentru un sfat sau o încurajare avem tehnologia, care avansează în acest sens.

  Altădată, bisericile erau pline, oamenii se înghesuiau să ia parte la slujbă și nu se lucra duminica.Sătenii erau dornici să afle mai multe despre Dumnezeu și erau credincioși.În zilele noastre, nici de Paște sau de Crăciun nu se mai merge la biserică.Li se pare plictisitor, își găsesc altă ocupație și îl uită pe Dumnezeu.Apelează la El doar când nu mai au nicio scăpare.

    Din fericire, obiceiurile se păstrează la sat în comparație cu orașul.Aici, mai avem portul popular, cântecele și basmele din moși strămoși, tradițiile de Paște și de Crăciun, pe care fiecare sătean le cunoaște din fragedă pruncie.

    Sunt fericită că am posibilitatea să-mi petrec copilăria la sat!


    Secțiunea Desen/Pictură:

Locul I - PS 4



Locul II - MAE 4


Locul III - VMD 5





Mențiuni:












































    Matei Eliza-Iulia, bibliotecar la Biblioteca Publică Copăceni
















vineri, 8 noiembrie 2024

Drăgășani: În vizită la Bibliotecă

Astăzi, 8 noiembrie 2024, au venit în vizită la Biblioteca Municipală Drăgășani, preșcolarii de la G.P.N Dobrușa, din cadrul Școlii Gimnaziale ”Teodor Bălășel” din Ștefănești, coordonați de prof. înv. preșcolar, Dragomir Carmen Petruța și Tătuț Roxana. 

Copiii au vizitat secțiile bibliotecii, au primit informații despre cărți, au răsfoit poveștile frumos ilustrate. Au spus poezii, au cântat, au admirat expozițiile dedicate anotimpului toamna precum și o expoziție cu dicționare de diferite tipuri. Le-am explicat pe înțelesul lor menirea unui dicționar, am căutat cuvinte amuzante și interesante. 

joi, 7 noiembrie 2024

Biblioteca Publică Galicea-,,Săptămâna verde la bibliotecă”

 ,,Săptămâna verde la bibliotecă!"

Astăzi am primit vizita elevilor clasei pregătitoare, coordonați de doamna profesor Tudorescu Ioana, care au desfășurat activitatea ,,Creștem împreună" din cadrul proiectului ,,Biblioteca de semințe".

În program:
prezentarea calendarului Bibliotecii de semințe; identificarea semințelor donate la ,,Biblioteca de semințe"; plantarea de semințe în pahare; identificarea plantelor medicinale donate de doamna învățătoare; citirea cărții ,,Creștem împreună";

Biblioteca Publică Galicea ,,Săptămâna verde la bibliotecă”

Proiectul ,,Săptămâna verde la bibliotecă", alături de elevii clasei a II-a, coordonați de doamna profesor Stan Narcisa, dezbătând tema ,, Alimentația responsabilă/Învățăm să mâncăm sănătos/ Piramida alimentelor.

În program:
*lecturare din cărțile cartea Jim & Zoe- Mănâncă bine" și Un brevet de viață lungă/ Sănătatea e în farfuria ta/ Nu- ți cumpăra boala! de Dr.Virginia Faur;

vineri, 25 octombrie 2024

Drăgășani: Coșuleț cu flori de toamnă

Încheiem săptămâna tot în compania celor mici, zilnic la Biblioteca Municipală Drăgășani, am organizat activități cu câte 3, 4 clase cu tematică diferită. 

Astăzi , 25 octombrie 2024, au participat la o activitate interactivă, elevii clasei pregătitoare B, Step by Step, de la Școala Gimnazială ”Nicolae Bălcescu”, îndrumați de doamnele înv. Mihaela Turmacu și Diana Albulescu. 

joi, 24 octombrie 2024

Drăgășani: Schimbări climatice

O nouă activitate interesantă în cadrul programului ”Săptămâna verde”, s-a derulat la Biblioteca Municipală Drăgășani, astăzi 24 octombrie 2024. Ne-au fost oaspeți, elevii clasei a III-a A, coordonați de înv. Maria Poroșanu și elevii clasei pregătitoare , coordonați de înv. Irina Tudor și Bianca Nicolaescu, de la Școala Gimnazială ”Tudor Vladimirescu”. Tema abordată ”Schimbări climatice”, a cuprins materiale pe înțelesul copiilor, despre poluare, despre modul în care putem să protejăm mediul înconjurător, să economisim energia electrică, apa, să reciclăm diverse lucruri. 

marți, 22 octombrie 2024

Drăgășani: Toamnă într-o frunză.....

Activitățile minunate din cadrul programului ”Săptămâna verde” au continuat astăzi, 22 octombrie 2024, la Biblioteca Municipală Drăgășani, cu participarea claselor : a III-a A, înv. Gabi Maria Barbu, a II-a B , înv. Mihaela Simioana și a IV-a A , înv Felicia Dobrinescu, de la Școala Gimnazială ”Tudor Vladimirescu” Drăgășani. Elevii au vizionat materiale cu tematică specifică anotimpului toamna:

Drăgășani: Culori de toamnă

Prima activitate de astăzi, 22 octombrie 2024, am desfășurat-o în compania elevilor clasei a II-a C, Step by Step, de la Școala Gimnazială ”Tudor Vladimirescu”Drăgășani”, coordonați de doamnele inv. Mihaela Diaconu și Elisaveta Floroiu.

luni, 21 octombrie 2024

Drăgășani: Să cunoaștem biblioteca!

Începem în forță săptămâna cu activități incluse în cadrul Programului ”Săptămâna verde”. Astăzi, 21 octombrie 2024, am primit vizita elevilor clasei I D, Step by Step, de la Școala Gimnazială ”Tudor Vladimirescu”, coordonați de doamna înv. Adriana Cojocaru și Olteanu Marian Antonio. Pentru că a fost primul lor contact cu biblioteca, au primit informații despre serviciile oferite de instituție, au vizitat secțiile bibliotecii, au admirat expozițiile dedicate anotimpului toamna și sărbătorii de Halloween. 

Drăgășani: Comemorare Gib I. Mihăescu

La Drăgășani a avut loc comemorarea și omagierea publicistului și scriitorului Gib Mihăescu , la împlinirea a 89 de ani de la dispariția sa. Inceputul evenimentului dedicat scriitorului, a constat într-o slujbă religioasă la Cimitirul Eternitatea din Drăgășani. 

joi, 17 octombrie 2024

Adrian Păunescu/ video lansare vol. ,,Până la capăt”/ 30 ian. 2003/ Consiliul Județean Vâlcea

Adrian Păunescu - Lansare volum ,,Până la capăt”, Râmnicu Vâlcea, Sala Mare a Consiliului Județean/ 2003 (I):


Adrian Păunescu - Lansare volum ,,Până la capăt”, Râmnicu Vâlcea, Sala Mare a Consiliului Județean/ 2003 (II):



30 ianuarie 2003/ Lansarea volumului ,,Până la capăt'', de Adrian Păunescu. Video realizat de Valentin Şchiopu, bibliotecar Secţia Multimedia a BJAI.

marți, 15 octombrie 2024

Drăgășani : Peisaj de toamnă

Astăzi, 15 octombrie 2024, într-o zi superbă de toamnă, Biblioteca Municipală Drăgășani, a primit vizita elevilor clasei a III-a Step by Step, de la Școala Gimnazială ”Nicolae Bălcescu”, coordonați de doamnele prof. înv. primar, Natalia Văduva și Valentina Cîmpeanu. Am pregătit o activitate inclusă în cadrul parteneriatului educațional, cu titlul ”Peisaj de toamnă”. 

miercuri, 11 septembrie 2024

Amărăști - Ateliere de Vară Șotron 2024

În această vacanță de vară  am participat la sesiunile de formare  “Ateliere de Vară Șotron 2024” , atelier TIP A- Șotron grădiniță pentru 10 copii , care încep clasa pregătitoare în septembrie 2024, coordonat de Ministerul Educației și susținut  de Asociația OvidiuRo. Atelierele de Vară Șotron – un modul educațional organizat an de an de OvidiuRo, cu începere din 2001, în scopul de a oferi copiilor experiențe de învățare prin joc, lectură, explorare, colaborare și un bun prilej pentru cei mici să-și consolideze cunoștințele și totodată, să învețe lucruri noi.

Împreună cu doamnele educatoare de la Grădinița cu Program Normal Amărăști   am desfășurat următoarele activități:

Ziua 0 : "La școală" - lansarea proiectului.

  Traseu tematic cu descoperirea literelor și formarea cuvintelor:  “ȘCOALA DE VARĂ”

 "Daca animalele ar merge la școală" de Ann Whitford Paul - literație; Joc exercițiu de imaginație, exprimare liberă în propoziții dezvoltate "Când voi merge la școală ... ";

marți, 2 iulie 2024

Prof. dr. Hermina Anghelescu a conferențiat recent la Biblioteca Academiei Române, iar săptămâna trecută a fost la Olănești...

- este posibil ca anul viitor reputata specialistă în ,,Biblioteconomie și Știința Informării” să susțină din nou prelegeri la Vâlcea, pro bono publico, pentru toți colegii interesați
<<...la iniţiativa domnului director general, prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române, în ziua de 3 iunie 2024, Biblioteca Academiei Române a primit vizita doamnei prof. univ. dr. Hermina Anghelescu, un model de excelenţă în domeniul biblioteconomiei şi ştiinţei informării. După o experienţă de 13 ani de activitate la Biblioteca Naţională a României, în anii '90, profesor Hermina Anghelescu îşi urmează drumul pe tărâm american, rămânând ataşată de instituţia Bibliotecii. Teza sa de doctorat are tema: Biblioteci publice în România modernă şi contemporană: moştenirea modelelor franceze şi a influenţelor sovietice: 1830-1990 şi este susţinută în anul 2000 la University of Texas (Austin).

Urmează o carieră universitară de excepţie, începută la această universitate şi continuată până astăzi ca profesor la Facultatea de Ştiinţele Informării din cadrul Wayne State University, din Detroit - SUA. Specialist de marcă, la nivel mondial, se distinge ca autoare a numeroase studii şi articole, fiind totodată membru în colegiul de redacţie al mai multor publicaţii renumite de biblioteconomie şi ştiinţa informării, dintre ele remarcându-se Library Trends. Are volume co-editate şi publicate de Library of Congress. Un proiect foarte important îl reprezintă editarea a două volume de studii despre bibliotecile din Rusia şi din Europa Centrală şi de Est, la comemorarea unui sfert de veac de la căderea comunismului: Libraries in a Post-Communist World: ,,25 Years of Development in Russia and Central and Eastern Europe”.

marți, 25 iunie 2024

Biblioteca Pietrari, membră a Alianței pentru Educație și Societate din România

Station Europe anunță formarea Alianței pentru Educație și Societate, în colaborare cu 16 instituții educaționale din diverse regiuni ale României. Alianța a fost oficializată în cadrul primei întâlniri desfășurate la București.

Alianța pentru Educație și Societate reprezintă o inițiativă strategică a Station Europe, care urmărește să sprijine copiii și tinerii din România să își folosească creativitatea în scopul dezvoltării comunităților din care provin, prin integrarea unor proiecte și metodologii educaționale inovatoare în spațiile de învățare.




În 2024, această Alianță cuprinde 16 școli și biblioteci din diverse regiuni ale României, după cum urmează:

- Biblioteca Județeană „I.S.Bădescu”, Sălaj

- Liceul „Regina Maria”, Dorohoi, Botoșani

- Biblioteca Municipală „Stroe S. Belloescu”, Bârlad

- Biblioteca Publică Locală Pietrari, Vâlcea

- Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu”, Târgoviște, Dâmbovița

- Liceul Teoretic „Pontus Euxinus”, Lumina, Constanța

- Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu”, Năvodari, Constanța

- Biblioteca Orășenească „Prof. Ion Buzea”, Măcin, Tulcea

- Biblioteca Județeană Satu Mare

- Biblioteca Comunală „I.I. Mironescu”, Tazlău, Neamț

- Colegiul Național ,,Vasile Alecsandri”, Bacău

- Liceul Tehnologic Felix, Sânmartin, Bihor

- Biblioteca Orășenească Titu, Dâmbovița

- Biblioteca Comunală Vladimir, Gorj

- Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, Baia Mare, filiala Firiza

- Liceul Teoretic Costești, Argeș

Profesorii și bibliotecarii Alianței pentru Educație și Societate își propun să colaboreze în beneficiul comunităților locale prin susținerea și promovarea proiectelor educaționale, civice și creative, încurajând implicarea tinerilor și dialogul constructiv cu actorii sociali.

De exemplu, aceștia sunt implicați în mod direct în proiectul AMPLIFY: Citizens, susținut de Parlamentul European. Acest proiect își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la importanța votului și a participării tinerilor la viitoarele alegeri. Proiectul „AMPLIFY: Citizens” are ca obiectiv mobilizarea tinerilor și noilor votanți să participe la viitoarele alegeri europene și să conștientizeze importanța votului în societatea actuală. Pentru a atinge acest obiectiv, Alianța facilitează organizarea de ateliere tematice, livrate de voluntarii Creators for Change în spațiile educaționale dedicate dezvoltării creativității.

Această Alianță reprezintă un pas important în promovarea metodelor educaționale adaptate nevoilor actuale ale tinerilor. Station Europe își propune, prin Alianța pentru Educație și Societate, să creeze centre de inovație și schimbare în comunitățile locale, unde profesorii și bibliotecarii se implică activ în proiecte educaționale și culturale menite să îmbunătățească experiența de învățare a elevilor și să promoveze angajamentul civic în rândul tinerilor.

Pentru mai multe informații despre proiect, vizitați site-ul Station Europe la https://stationeurope.org/ sau paginile de social media.

Despre organizație

Station Europe este o organizație non-guvernamentală înființată cu scopul de a reuni liderii și mințile creative pentru a crea, colabora și împărtăși idei utile, care conduc la un viitor sustenabil și democratic pentru generaţiile viitoare.


joi, 20 iunie 2024

Drăgășani: English, My Love!

Ieri, 19 iunie 2024, la Biblioteca Municipală Drăgășani , s-a derulat o nouă serbare în limba engleză. Doamna prof. Maria Mădălina Popescu, a scos în evidență importanța și frumusețea limbii engleze si modul în care aceasta poate fi prezentata părinților, de către elevii claselor a II-a Step by Step si a IV-a Step by Step. A fost o serbare minunată, cu poezii, scenete, cântece, dans, în final elevii au primit diplome pentru concursurile la care au participat în cursul anului școlar.
Felicitări , buburuzelor vesele!
Felicitări, steluțelor sclipitoare! 
 
 
 
Bibliotecar,
Cristina Prunel-Bărbulescu;
Alecsandrina Bătae;
ing.sistem, Romeo Istocescu.
 
 









 
 
















 

miercuri, 19 iunie 2024

Drăgășani: Ne place limba engleză!

Serbare în limba engleza clasa I Step by Step și clasa a III-a B, de la Școala Gimnazială ”Nicolae Bălcescu” din Drăgășani, la Biblioteca Municipală Drăgășani. Elevii au fost îndrumați de doamna prof. Maria Mădălina Popescu, au recitat poezii , au cântat și au pus în scenă și câteva scenete scurte. Au fost aplaudați de un public numeros, toți cei prezenți fiind încântați de rezultatul muncii depuse de copii în timpul anului școlar, de progresul înregistrat în învățarea limbii engleze.
Felicitări, tuturor!
 
Bibliotecar,
Cristina Prunel-Bărbulescu,
Alecsandrina Bătae;
ing.sistem, Romeo Istocescu.