Despre noi

Prezentarea proiectului www.bibliotecivalcene.ro din 2008:

Ca obiectiv general, www.bibliotecivalcene.ro isi propune sa contribuie la cresterea gradului de utilitate a bibliotecilor publice locale valcene (orasenesti si comunale) si la cresterea vizibilitatii acestora;
Obiectivul specific consta in realizarea unui suport informational, cu existenta garantata, permanenta si interactiva, accesibil prin Internet, continand mai multe tipuri de informatii:1.informatii predefinite despre:a) toate bibliotecile publice locale valcene si bibliotecarii lornota: in judetul Valcea, in afara Bibliotecii Judetene "Antim Ivireanul", exista o biblioteca municipala, noua biblioteci orasenesti si 78 de biblioteci co­mu­na­le, din care, la momentul demararii proiectului, sunt functionale 76; nu sunt biblioteci publice functionale in comunele Bujoreni si Orlesti;b) mostenire culturala; manifestari traditionale; personalitati locale; date statistice despre utilizatorii serviciilor oferite de bibliotecile locale valcene si despre co­mu­nitatile pe care bibliotecile publice valcene le deservesc etc.2. informatii despre evenimente la zi (din activitatea bibliotecilor) postate de bibliotecari  3. Informatii la cerere, obtinute prin e-mail: formularul de contact direct va facilita solicitarea de informatii atat de catre bibliotecarii din judet, cat si de catre utilizatori.  
I. Selectionarea, sintetizarea si sistematizarea tuturor informatiilor de interes, captarea de imagini etc. referitoare la activitatea bibliotecilor publice din judetul Valcea si  bibliotecarilor lor. Aceasta se realizeaza, pentru inceput, prin deplasarea la sediul fiecarei biblioteci.
II. Construirea paginii web, axata pe prezentarea si activitatea curenta a bibliotecilor publice valcene si pe toate activitatile conexe celei de biblioteca, cu accent pe componenta de informare comunitara. Pagina electronica www.bibliotecivalcene.ro va contine nu doar informatii text, ci si multimedia, va fi interactiva (sectiuni atat pen­tru bibliotecari, cat si pentru utilizatorii serviciilor oferite de biblioteca); prin intermediul Centrului de In­for­mare Comunitara al Bibliotecii Judetene, pe site vor fi postate toate informatiile generale de interes comunitar si vor pu­tea fi oferite, la cerere, informatii indiferent daca pagina www.bibliotecivalcene.ro va fi accesata dintr-o biblioteca publica (valceana sau nu), de acasa de la utilizatori sau de oriunde altundeva.
Oricine "din lumea mare" (persoana fizica sau juridica, autoritati publice, ONG-uri, mass media etc.) doreste (orice fel de) informatii despre bibliotecile publice locale valcene si informatii (obtinute) prin intermediul bibliotecilor valcene.
De multa vreme, in Valcea a existat o preocupare constanta pentru promovarea imaginii bibliotecilor, a bibliotecarilor si a evenimentelor culturale locale. Aceasta s-a realizat cu metodele si cu mijloacele timpului si s-a concretizat in cateva carti, dictionare, brosuri, ghiduri, articole de presa, emisiuni TV, vrafuri de schite monografice ale localitatilor valcene si ale bibliotecilor lor etc. Cel mai activ, mai constant si mai longeviv sustinator al bibliotecior de pe teritoriul judetului Valcea a fost domnul Petre Petria, bibliotecarul care a coordonat activitatea metodica a bibliotecilor valcene decenii de-a randul. Prezentul portal se doreste a fi si un instrument facil si eficient de promovare a imaginii bibliotecilor si de scoatere a lor din izolare, din anonimat
misiunea bibliotecii publice - asa cum a fost ea perceputa de la inceputuri si pana in zilele noastre - s-a schimbat fundamental; bibliotecile nu mai pot ramane doar ce au fost, izolate, ele trebuie sa promoveze principiul ubicuitatii informatiei si trebuie sa se adapteze la cerintele si asteptarile utilizatorilor lor din prezent si din viitor, cu totul diferite de cele ale cititorilor de slova scrisa (pe papirus sau hartie) din "copilaria" acestor institutii;
- mai mult decat atat, 
- mai mult decat atat, bibliotecile trebuie sa anticipeze toate posibilele nevoi ale utilizatorilor si oricat de "fanteziste" ar putea parea unele solicitari de informatii, bibliotecile trebuie sa fie pregatite sa le ofere pe loc sau sa le procure in cel mai scurt timp cu putinta.
Pornim de la realitatea ca nevoile si asteptarile utilizatorilor moderni ai serviciilor bibliotecilor au devansat cu mult dezvoltarea si modernizarea acestor institutii, iar bibliotecile valcene au serios de recuperat, pana vor fi in masura sa satisfaca solicitarile tot mai mari si mai ales tot mai diversificate ale utilizatorilor lor.
Avem de recuperat foarte mult si in privinta mentalitatilor bibliotecarilor, obisnuiti de prea multa vreme ca, la cele mai multe dintre solicitarile utilizatorilor serviciilor lor, sa raspunda invariabil"nu avem...", "nu putem...".
1. Programul www.bibliotecivalcene.ro a fost aprobat in Sedinta Consiliului de Administratie al Bibliotecii Judetene „Antim Ivireanul” Valcea din 18 ianuarie 2008. Estimam ca portalul va deveni functional incepand cu 1 septembrie 2008.
Exemplul de material informativ care poate fi consultat on-line de bibliotecari (fara autentificarea userului) - "Strategia de marketing a Centrului de Internet din comune si orase mici- este o prezentare realizata prin contributia colectiva a participantilor la trainingul TOTorganizat de IREX Bucuresti, la Sinaia, intre 21-25 iulie 2008.

Activitatile pentru realizarea programului presupun:
I. Beneficiarii directi ai programului vor fi:
1. utilizatorii serviciilor bibliotecilor din judet, care - prin intermediulwww.bibliotecivalcene.ro -  vor putea accesa sau solicita (daca e cazul), orice informatie pe care o detine sau o poate obtine Centrul de Informare Comunitara al Bibliotecii Judetene Valcea - http://cicvalcea.ro/. Prin aceasta, fiecare biblioteca publica din judet va tinde sa devina un centru de informare comunitara (care, chiar daca pentru inceput nu detine informatiile solicitate, le poate obtine pe loc sau in foarte scurt timp de la Biblioteca Judeteana Valcea sau din alte surse).
2. bibliotecarii de pe teritoriul judetului Valcea, in acest moment izolati din punct de vedere informational (in biblioteci nu detin nici macar telefon), iar pentru orice solicitare de informatie, de orice natura, ar trebui sa se deplaseze (zeci si chiar peste 100 de km), daca trebuie sa ajunga in resedinta de judet.
www.bibliotecivalcene.ro este imaginat in asa fel incat, in viitorul apropiat, sa se dezvolte si ca un suport util pentru pregatirea pro­fe­sio­nala continua a bibliotecarilor (prin IDD*) si pentru familiarizarea utilizatorilor serviciillor bibliotecii cu teh­no­lo­giile moderne de transmisie/receptare a informatiei, pentru transmisia in teritoriu in sistem video-conferinta a acti­vitatilor culturale-educative importante organizate de Biblioteca Judeteana (si de alte ins­titutii).

II. Beneficiarii (intrucatva) indirecti vor fi:
Precizari de final
Oricat ne-am dori si oricat si-ar dori cineva, oricate initiative "traditionale" ar (fi) exista(t) - nu trebuie sa pierdem nici o clipa din vedere esentialul:
Acestea ar fi principalele motivatii pentru care realizam programul www.bibliotecivalcene.ro, desigur nu unul perfect, insa cu siguranta perfectibil; consideram acest suport informatic permanent adaptat la nou "capatul de pod" prin care bibliotecile publice valcene si bibliotecarii lor incep sa intre in normalitatea erei informatiei.
Reusita noastra depinde in proportie covarsitoare de informatiile pe care ni le ofera colegii bibliotecari din teritoriu, de modul cum ei vor achiesa la derularea programului, dar si de momentul in care care fiecare biblioteca publica locala din judetul Valcea va detine minim un computer conectat la Internet.
In momentul inceperii sistematizarii datelor pentru publicare (inceputul lunii iunie 2008), cele mai consistente informatii ne fusesera oferite de Crina Steliana Popescu, bibliotecara la Biblioteca Publica Pietrari.  Initiatorul acestui proiect ii multumeste doamnei Popescu si ii roaga pe toti bibliotecarii de la bibliotecile publice din judetul Valcea sa îi urmeze exemplul.

Note:
2.  www.bibliotecivalcene.ro este parte a Strategiei Serviciului Marketing-Dezvoltare al Bibliotecii Judetene „Antim Ivireanul” Valcea pe anul 2008; de asemenea, la cererea noastra, a fost inclus in Strategia de Dezvoltare a Culturii in Judetul Valcea 2008-2013, document oficial al Consiliul Judetean Valcea.
3. Prezentul program nu este promovat pe un teren "viran": incepand cu 2007, Biblioteca Judeteana "Antim Ivireanul" Valcea a pus in aplicare o Strategie de colaborare cu bibliotecile din teritoriu ,  in debutul careia colegii bibliotecari din judet au fost familiarizati cu scopurile pe care ni le propunem,  in cadrul sesiunilor de pregatire continua, pe teme precum „Biblioteca viitorului”, "Notiuni de baza în utilizarea computerului si prelucrarea informatiei", "Notiuni de baza în managementul proiectelor de biblioteca" s.a.

Valentin Smedescu,
sef Serviciu Marketing-Dezvoltare/ Coordonare judeţeană


++++++++++++++++++++++++++++++++++


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu