Regulament Concurs „Valcea - colt de rai” 2023, Ediția a XII-a


Regulament Concurs „Vâlcea - colţ de rai” 2023

(Ediţia a XII-a)

SECTIUNEA 1. Organizatorii/ Partenerii 

Concursul este organizat de Biblioteca Judeţeana „Antim Ivireanul” Vâlcea şi bibliotecile publice din judeţul Vâlcea.

Parteneri ne sunt Cercul de la Râmnic „România - Grădina Maicii Domnului”, Societatea Culturală "Anton Pann", Asociaţia Naţională „Cultul Eroilor” - Filiala Vâlcea, Cenaclul „Petale”, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea, oameni de cultură, edituri, sponsori.

 

Organizatorii şi participantii la concurs se obligă să respecte prezentul Regulament oficial de concurs, făcut public prin intermediul platformelor www.bibliotecivalcene.blogspot.com   și  https://www.facebook.com/bibliotecivalcene/ în data de 29.05.2023.

 

SECTIUNEA 2. Zona de desfăşurare


Concursul este organizat şi se desfăşoară pe teritoriul judeţului Vâlcea, în bibliotecile publice locale (B. Municipală Drăgăşani, bibl. orăşenesti şi comunale + Biblioteca Judeţeana „Antim Ivireanul”), cu utilizarea echipamentelor şi tehnologiilor primite donaţie prin Programul „Biblionet – lumea în biblioteca mea”. Creațiile înscrise în concurs pot fi/ vor fi transpuse în format digital și transmise către bibliotecile locale și cu ajutorul oricăror alte PC-uri, laptopuri, tablete și telefoane mobile personale sau la care elevii înscriși în competiție au acces, în cadrul familiei bunăoară.

 

Concursul este parte a proiectelor conexe şi ulterioare «Biblionet», prin care asigurăm sustenabilitatea acestui program, contribuim la crearea „dependenţei” comunităţilor vâlcene de biblioteca publică locală și stăruim totodată să punem în valoare talentul, sârguința și pasiunea elevilor vâlceni pentru creații ,,la alegere”.

 

Ca în fiecare an, Concursul are cinci secţiuni, după cum urmează:

• Proză scurta/ Eseu

           Poezie

         • Pictură/ Desen

• Pictură pe temă religioasă (Icoană)

         • Legendele/ Poveştile Vâlcii

 

SECTIUNEA 3. Durata


Concursul începe în data de 01.06.2023 şi se derulează în două etape:

 

etapa locală (oraşenească sau comunală), care va dura până la 1 Decembrie 2023, de Ziua Națională a României.

- etapa judeţeană se va derula în perioada 1 Decembrie 2023 – 15 Ianuarie 2024, de Ziua Culturii Naționale.

 

Câştigătorii etapelor locale ale Concursului, calificaţi în etapa judeţeană, vor fi anuntaţi oficial în online, centralizat, în primul week-end din Decembrie 2023fără a le fi deconspirate numele, ci doar pseudonimul cu care şi-au semnat creaţiile.

 

SECTIUNEA 4. Mecanismul concursului

 

I.Etapa locală (comunală/orăşenească):

 

a) în baza prezentului Regulamentbibliotecarul public optează pentru parteneri de proiect - cadre didactice, personalităţi locale s.a.m.d., cu ajutorul cărora concursul este promovat în şcolile din localitate şi, în general, în comunitate.

 

b) Participanţii la concurs prezintă bibliotecarului public din localitate creaţiile proprii, care pot fi: 

- una/ două/ maximum trei poezii şi/sau 

- una/ două/ maximum trei creaţii de proza scurta (compunere, eseu etc.) şi/ sau  

- una/ două/ maximum trei desene/picturi care pot fi inclusiv pe temă religioasă (acuarelă, grafică etc.) şi/sau 

- una/ două/ maximum trei legende/ poveşti locale aflate de elevii comptetitori de la bătrâni ai satului, de la bunici, părinţi, rude s.a.m.d.

 

Temele lucrărilor sunt la libera alegere a elevilor şi vor pune în evidenţă date şi fapte istorice, monumente, trăsături nobile ale spiritului oamenilor, frumusetea reliefului (florei, faunei), a tradiţiilor locale şi a valorilor cultural-spirituale locale şi universale.

 

Aşa cum ne-am obişnuit, fiecare creaţie din fiecare secţiune de concurs va avea înscris vizibil un cuvânt-cheie (pseudonim/ cod) de recunoaştere, ales de candidat şi cunoscut de bibliotecarul local. Acest cuvânt-cheie, care poate conţine litere şi cifre, (ne) va permite identificarea autorilor lucrărilor după jurizarea acestora. Subliniem, elevii competitori în concurs nu-şi vor inscrie numele pe lucrări, ci doar cuvântul-cheie de recunoaştere. Recomandăm colegilor bibliotecari să fie atenți în a nu exista același pseudonim (inițiale de nume etc.) pentru aceeași bibliotecă/ localitate (pentru evitarea oricăror confuzii) 

 

c) fiecare bibliotecar local centralizează și publică într-o postare dedicată, pe blogul www.bibliotecivalcene.blogspot.com creațiile  participanților la concurs: proza, poezia, legendele/ poveștile Vâlcii sub forma de text (fişier *.doc), iar picturile/desenele – ca fotografii de rezoluţie acceptabilă (fisier *.jpg); subliniem: adresele din Internet (link-urile) unde se vor afla creaţiile upload-ate din fiecare localitate vor fi făcute publice de către fiecare bibliotecar în parte, pe blogul www.bibliotecivalcene.blogspot.com, indiferent dacă aceste creații au fost încărcate în online de către participanții la concurs înșiși sau au fost transmise bibliotecarului, care a procedat la publicarea în online (evident, pentru a realiza aceasta, bibliotecarii trebuie să primească de la elevii care se înscriu în concurs, link-urile către creațiile pe care aceștia le-au încărcat în online).

 

Notă: ca întotdeauna, bibliotecarii care întâmpină dificultaţi în a înfaptui operaţiunile de mai sus sunt rugaţi să îl contacteze oricând pe subsemnatul, pentru îndrumare prin e-mail, telefon, mesagerie instant s.a.m.d. sau pentru o eventuală editare a postării.

 

d) Bibliotecarul public local şi partenerii cadre didactice (ideal ar fi: profesori de limba şi literatura română, istorie, desen/arte plastice etc.) se constituie într-un juriu care evaluează lucrările centralizate la biblioteca localărămâne la latidudinea fiecărui bibliotecar (depinde și de situația fiecărei localități în parte) dacă jurizarea locală se va înfăptui tot în online sau „fizic”, la sediul bibliotecii locale.

 

e) Lucrările premiate la nivel local în fiecare sectiune de concurs sunt propuse de către juriu pentru etapa judeţeana a concursului; ca în fiecare an, bibliotecarul local anunţă pe www.bibliotecivalcene.blogspot.com premianţii etapei locale a concursului şi link-urile la care se află creaţiile premiate local.

 

f) recomandăm ca „premierea” câştigătorilor de la nivel local să se efectueze prin recunoaşterea publică a talentului şi meritelor lor, prin menționări/ felicitări adresate în online, inclusiv/ mai ales pe paginile de socializare ale bibliotecilor, ale comunităţilor locale, pe grupuri FB, pe contul personal al bibliotecarului s.a.m.d.;

 

II. Etapa judeţeana:

 

a) Se constituie Juriul de evaluare a creaţiilor pentru cele patru secţiuni de concurs; componenţa juriului este cea consacrată: Violeta Scrociob, Mihai Sporiș (președinte), Dumitru Zamfira, Felix Sima și subsemnatul.

 

b) Subsemnatul centralizează într-un document online unic toate creaţiile pentru cele cinci sectiuni, din toate bibliotecile participante. Aceste creaţii, conţinând cuvântul-cheie care permite identificarea autorilorvor fi libere la vizualizare în Internet încă dinainte de jurizareLegăturile către creaţii vor fi transmise Juriului în document centralizat, cu link-uri către creațiile din fiecare localitate.

 

c) Juriul hotărăşte, până în data de 31 decembrie 2023, cine sunt câştigătorii Concursului „Vâlcea – colţ de rai”, Ediţia a XI-a (2023); după jurizarea judeţeană, subsemnatul îi contactează pe colegii bibliotecari din judeţ pentru a afla numele reale ale premianţilor cunoscuţi până în acel moment doar ca pseudonim, pentru redactarea diplomelor, constituirea premiilor etc.

 

 

d) Rezultatele concursului din acest an - premiile obţinute de cei mai talentaţi şi merituoşi elevi participanți – vor fi anunţate oficial, în online, luni, 15 ianuarie 2024, de Ziua Culturii Naţionale.

 

e) Administratiile locale (primarul şi consiliul local) finanţatoare ale bibliotecilor care se implică în organizarea concursului vor fi înştiinţate (felicitate) pentru meritele bibliotecarului şi ale elevilor participanți/ premiaţi din localitatea respectivă.

 

 

SECTIUNEA 5. Proceduri pentru validarea câştigătorilor şi pentru premiere

 

I.Etapa locală (comunală/orăşenească):

Toti participantii la concurs - conform celor mentionate în Sectiunea 4 - vor fi anunțați personal de către bibliotecar - prin telefon/ corespondență electronică/ postare publică - cu privire la premierile de la nivel local și județean.

 

Notă: pentru o firească încununare a reușitei Etapei locale a concursului, recomandăm cel puțin un parteneriat (poate fi şi un simplu acord verbal) cu conducerea şcolii sau, unde nu este posibil, măcar cu cadre didactice dedicate profesiei.

 

II.Etapa judeţeana:

 La Biblioteca „Antim Ivireanul” Vâlcea vor fi organizate: 1. centralizarea și jurizarea județeană a creațiilor; 2. anunțarea/ promovarea în online a premianților și a creațiilor acestora.

 

Ne dorim ca proiectul să fie înfăptuit responsabil, cu maximă atenție și dedicare, prin activități concentrate pe obiective, prin cointeresarea şcolilor din judeţ în a-şi menține elevii în strânsă conexiune cu biblioteca publică locală, instituție care - prin misiunea şi funcţiile ei fundamentale, este de importanţă strategică în comunitate/ societate (cum stipulează, de altfel, şi Legea bibliotecilor).

 

SECTIUNEA 6. Responsabilitatea 


Prin participarea la concurs, toţi elevii acceptă să se conformeze tuturor ce­rinţelor şi condiţiilor stabilite de către organizatori, prin prezentul Regulament oficial, dar şi normelor nescrise de consideraţie pentru creaţiile celorlalţi competitori, de bună purtare, de convieţuire socială fizică și virtuală etc.

 

SECTIUNEA 7. Dreptul de participare


Concursul este deschis participării tuturor preşcolarilor, elevilor de ciclu primar şi de gimnaziu, din toate localităţile judeţului Vâlcea. La competiție pot participa, firește, și elevii din clasa a VIII-a, care în iunie 2023 își iau rămas-bun de la școala gimnazială

Din considerente organizatorice (ținând cont și de precaritatea surselor de premiere a câștigătorilor), mai mult ca sigur nici în această ediție nu vom putea „diviza” concursul şi pe secţiuni de vârstă – conform propunerilor din edițiile precedente; ne reafirmăm, însă, convingerea că talentul artistic şi sârguinţa vor fie edificatoare atât pentru vârste mai fragede, cât şi pentru cele dinspre absolvirea ciclului gimnazial. Rugămintea pentru colegii bibliotecari este să menționeze oricum clasa în care sunt elevii competitori, în cadrul anului școlar 2023-2024.

 

Concursul şi anunțarea premianților desfăşurându-se în mod public – în biblioteci şi în online –, participarea constituie acordul implicit ca numele câştigătorilor, imaginea lor şi creaţiile produse conform cerinţelor să fie făcute publice şi utilizate gratuit de către organizatori - desigur exclusiv în scop educaţional/ motivaţional.

 

SECTIUNEA 8. Durabilitatea concursului


Ne dorim ca prezentul concurs, ajuns la Ediţia a XII-a, să continue a fi organizat anual, să înceteze numai în cazul producerii unui eveniment ce constituie forţă majoră.

Valentin Smedescu/

Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea 

Cu imaginea 1 am ilustrat în urmă cu cinci ani eseul ,,E nuntă la noi în sat”, scris de o copilă de gimnaziu din Dănicei, participantă la Ediţia VII-a (2018)  a proiectului. Sursa imaginii: Irina Sauca/ «Satul românesc, zoom pe autenticitate» 

Sursă foto 2 

Sursă foto 3

_________


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu