Ce anume este ”Biblioteca V”
Când ne gândim la biblioteci, mulţi ne gândim la un univers tăcut şi ordonat al cărţilor, unde oamenii intră în vârful picioarelor, împrumută cărţi, iar apoi pleacă. Nu şi în Biblioteca V – biblioteca unde se practică şi se promovează voluntariatul - unde oamenii rămân, dezbat probleme, împărtăşesc idei şi soluţii şi chiar fac planuri de implicare împreună, ca voluntari sau ca beneficiari ai activităţilor acestora.
Când spui Bibliotecă V, spui…deschis la voluntariat! Această metamorfoză a bibliotecilor în modele de implicare comunitară s-a produs cu sprijinul oferit de Pro Vobis – Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat pe parcursul unui an – sub formă de consultanţă personalizată, training, instrumente, setarea de niveluri de performanţă şi facilitarea de networking profesional.
Bibliotecarii au dobândit încrederea şi abilităţile necesare pentru a transforma seminţele voluntariatului, prezente deja de ani buni în instituțiile lor, în adevărate programe de voluntariat, care au viziunea de a implica într-un mod cât mai profesionist şi pe termen lung voluntari.
La final de proiect, profesionalismul bibliotecilor în implicarea voluntarilor a fost evaluat de Pro Vobis pe baza unor niveluri de performanță. Astfel, au fost acordate bibliotecilor implicate 4 distincţii de Bibliotecă V Matură, 9 distincţii de Super Bibliotecă V, nivelul maxim de Bibliotecă V Expertă fiind acordat bibliotecilor din Vrancea, Pietrari şi Cluj.
Acest rezultat înregistrat de Biblioteca Pietrari la încheierea acestui minunat proiect este important mai ales datorită faptului că la evaluarea inițială a bibliotecilor selectate în proiectul ”Raftul cu inițiativă”, în luna septembrie 2014, am fost clasați ca Bibliotecă V Aspirantă, bibliotecă aflată la început de drum în lucrul cu voluntarii, chiar dacă aveam voluntari care mă ajutau la diferitele proiecte derulate.
Ce a reușit “Raftul cu iniţiativă” (mai 2014 - iulie 2015):
• 711 voluntari implicaţi, din care peste 70 din grupuri vulnerabile;
• peste 16600 de ore de voluntariat, ale căror valoare pe piaţa muncii ar echivala cuminim 21500 de euro
• peste 20100 de cetăţeni care au participat direct la activităţile generate cu ajutorul voluntarilor, din care peste 3600 de persoane vulnerabile;
• peste 100 de parteneriate încheiate de biblioteci cu alte instituţii sau ONG-uri;
• 410 reflectări ale poveştilor despre voluntariat în presa locală.
Printre programele implementate de biblioteci s-au numărat:
- activităţi în spitale de pediatrie în beneficiul micuţilor internaţi,
- amenajarea de spaţii de lectură în aer liber, de servicii de împrumut de jucării sau de împrumut la domiciliu pentru persoane care nu se pot deplasa,
- campanii de promovare a lecturii şi a unor cauze sociale şi ecologice,
- derularea unor serii de cursuri variate pentru cetățeni, de la limbi străine la cursuri de fotografie, reciclare, creativitate sau gestionarea relațiilor cu copiii,
- organizarea de cluburi pentru adolescenţi, pentru părinţi sau chiar pentru persoane afectate de cancer,
- promovarea lecturii în spații neconvenționale şi multe altele.
Lecţiile învăţate de bibliotecari pe parcursul lunilor în care au recrutat, motivat şi supervizat aceşti voluntari au fost date mai departe personal de 7 promotori selectați din rândul celor 31 de bibliotecari instruiți în proiect.
Promotorii, însoțiți de multe ori de voluntari, au realizat vizite la biblioteci de toate mărimile din 46 de localităţi şi 18 judeţe, ducând mai departe povestea proiectului, explicând conceptul de Bibliotecă V, dând exemple concrete din programele deja implementate de ei și stimulând interesul și motivația instituțiilor vizitate, generând inspirație și încredere pentru a replica modelul.
"Am promovat voluntariatul și Raftul cu inițiativă în biblioteci mici și mari, care lucrează sau nu cu voluntari. Acolo unde ideile se completează cu dăruirea, creativitatea, inovația dar și cu lipsa resurselor.
Bibliotecari și oameni ai comunităților unde am poposit au aflat cât de multe resurse și rezultate se pot obține atunci când voluntarii - oameni ca noi toți - se implică și adaugă valoare vieții trăite, profesiei de bibliotecar și comunității deopotrivă.
Poate că cel mai important lucru aflat de cei peste 100 de oameni cărora le-am povestit despre cum să cuPRINDĂ inițiativa, a fost legat de calitatea lucrurilor făcute în acest proiect, despre strategii aplicate și plusvaloare în comunitate.
Despre faptul că oamenii își doresc să se implice și trebuie doar să le deschidem ușa bibliotecilor noastre, "efervescenței" lor si a VOLUNTARIATULUI." (Margareta Tătăruș, Biblioteca Județeană Vrancea, unul din cei 7 promotori ai proiectului).
Despre proiectul ”Raftul cu inițiativă”
Pro Vobis – Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) a implementat în perioada mai 2014-iulie 2015 proiectul „Raftul cu inițiativă – Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci”, finanţat prin Granturile SEE 2009-2014, cu suma de 67.496 euro în cadrul Fondului ONG în România.
Proiectul și-a propus diversificarea oportunităţilor de implicare prin voluntariat în cadrul bibliotecilor publice din România, care să ofere oportunități calitative de implicare a cetățenilor de orice vârstă în beneficiul comunităților pe care le deservesc.
Misiunea Pro Vobis este de a dezvolta voluntariatul prin activități de instruire, consultanță, cercetare și facilitarea colaborării tuturor factorilor interesați și de a promova voluntariatul în România ca resursă viabilă și de neînlocuit în soluționarea problemelor cu care se confruntă societatea.
Contact
Pentru mai multe informaţii despre rezultatele proiectului şi modelele generate scrieți pe adresa: corina@provobis.ro, telefon 0755.045.100 sau contactaţi direct una dintre bibliotecile implicate.
Detalii gasiţi şi în colecția de studii de caz “Raftul cu iniţiativă”, pe pagina webwww.raftulcuinitiativa.provobis.ro sau pagina de Facebook dedicatăwww.facebook.com/raftulcuinitiativa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu