duminică, 18 februarie 2024

Ziua Națională a Lecturii 2024 în biblioteci valcene (doar cele din cadrul Serviciului Îndrumare Metodologică și Coordonare filiale)...

Au fost organizate activități cu public și/ sau vizibilitate în online în/ de către: orașul Bălcesti/ Georgiana Dumitrana, comuna Bunesti/ Iuliana Radi, orașul Călimănești/ Georgeta Tănăsoaica și colegele, comuna Costești/ Mihaela Silvia Marinescu, Diculești/ Daniela Bădică, municipiul Drăgășani/ Cristina Prunel-Bărbulescu și colegii, com. Frâncești/ Mariana Bărbulescu, Galicea/ Maria Tițu, orașul Horezu/ Aniela Badea, com. Pietrari/ Crina Popescu, Tomșani/ Georgeta-Elena Cîrstea, Slătioara/ Elena Luiza Romcescu, Vaideeni/ Gabriela Smeadă, cartierul Ostroveni – Filială a BJAI/ Doina Popescu și Mioara Deaconu.


O parte din cauzele de la ,,temelia” realității că astfel de activități – care, evident, nu trebuie realizate doar de «Ziua Națională a Lecturii» - nu au fost organizate și în alte biblioteci valcene este excelent explicată de către Claudia Șerbănuță în interviul difuzat ieri în Podcastul «Timpul prezent» - realizat de Matei Martin și Adela Greceanu, la Radio România Cultural. (toate capturile și linkuri către informațiile din fiecare bibliotecă)

O altă categorie de cauze (și aceasta atinsă tangențial în podcast) ține de realitatea că publicului potențial al bibliotecilor noastre ,,nu-i lipsesc” serviciile oferite de bibliotecile publice din lumea modernă pentru că pur și simplu publicul nu știe că așa ceva există/ poate exista. În sfârșit, o a treia categorie de cauze - neidentificate/ neexprimate public (îndestul) niciodată, așadar nici în reportajul Recorder din urmă cu 4 ani - constituie subiecte deosebit de ...,,sensibile”, atât pentru cultura profesională și cultura organizațională a bibliotecarilor români, cât și pentru ,,realitatea” (nu doar ,,virtuală”) că autoritățile parcă își doresc să eșuăm în misiunea/ menirea noastră. Sau, cel puțin, să nu avem o «Românie (prea) educată»; iar noi, bibliotecarii, ,,bine-crescuți” și ,,educați” cum suntem, ne sfiim să le-o spunem...
...ezităm să îl îndemnăm, să îl încurajăm, să îl susținem până și pe colegul de lângă noi: «Nu renunța niciodată la armele tale!»

Toate capturile au în descrieri linkuri către surse.

Felicitări tuturor colegilor implicați! ❤🙏👏🤗

PS: dacă am greșit vreun link ori am omis pe cineva (bibliotecă/ bibliotecar) care merita/ trebuia menționat pentru activități organizate ieri (desigur, postarea de citate, aforisme etc. în conexiune cu Ziua Lecturii nu se pune la socoteală), rog să fiu atenționat prin comentarii sau în orice alt mod.

Valentin Smedescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu