miercuri, 10 aprilie 2024

Bunești/ arcuri peste timp: de la educația/ cultura/ propaganda (supra)vegheate de ,,Dumnezeu” (,,Popescu-Dumnezeu”), la ,,Bibliotecile vâlcene - noi hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale”, via «Biblionet - lumea în biblioteca mea»...

Fotografia o avem de mulți ani, de la fostul conducător auto al instituției noastre, Constantin (Costel) Giurcă - în tinerețe a lucrat (în aceeași profesie) la ,,Comitetul de Cultură şi Educaţie Socialistă al Judeţului Vâlcea”, condus de Vasile Roman.

Pentru mai tinerii noștri cititori, amănunte despre Dumitru Popescu zis „Dumnezeu”  

Precum pentru creștinătate ,,la început a fost cuvântul”, și pentru Biblioteci Valcene au fost rostite cuvinte - când începea Era Informației și pentru noi -, cu prilejuri foarte-foarte festive și optimiste.
În urmă cu (între) 10 și 15 ani, câteva sute de bibliotecari, primari, consilieri locali, județeni ș.a.m.d. de pe la noi demonstrau că au crezut - unii încă mai cred - în idealul de a avea Biblioteci Valcene cum nu avuseserăm niciodată - cu atât mai puțin pe vremea când ,,un Popescu” (expresie pe care i-o datorez poetului Felix Sima, cum am mai spus și altădată) devenea sinistru de celebru prin zicerea „Eu sînt tatăl vostru, eu sînt mama voastră, eu sînt Dumnezeul vostru!”...

«Consiliul Județean Vâlcea a obținut finanțare europeană (PNRR) de 1,2 milioane euro, pentru proiectul „Bibliotecile vâlcene, noi hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale”.
Acest proiect vizează 34 de biblioteci vâlcene, dintre care 4 vor beneficia de renovarea și echiparea cu calculatoare și echipamente tehnice, iar restul de 30 de biblioteci vor beneficia de dotarea cu echipamente informatice.
Finanțarea pentru Biblioteca publică Bunești cuprinde lucrări de renovare, dotare cu echipamente IT și mobilier, în valoare de aproape 150.000 euro.
Joi, 4 aprilie, a fost dat ordinul de începere a lucrărilor de renovare, cu o durată de execuție de 6 luni.
Astfel, locuitorii din Bunești se vor bucura anul acesta de o bibliotecă modernă, care pe lângă cărți le va oferi și acces la instrumente digitale de ultimă generație.» -  sursă text și video 



Inaugurare Biblionet Bunești Vâlcea în 1 Martie 2012/ împreună cu alte 85 de videouri din urmă cu (între) 10-15 ani

Continuăm să avem mari așteptări în privința repunerii fiecărei biblioteci din Vâlcea în ,,dreptul” ei firesc și natural: cele 1,2 milioane de euro finanțare europeană ar trebui să ,,completeze” cât mai eficient și fericit cu putință investiția americană de 668 mii USD din anii 2009-2014 (mai ales acolo unde ,,s-a ales praful” - și s-a ales în mult prea multe cazuri).


Postarea Iulianei, colega noastră bibliotecară de la Bunești – clic pentru fotografii una câte una + amănunte


În înregistrările pe care le-a reținut memoria vâlceană - la o parte dintre ele trimit astăzi - vedem secvențe din ceea ce ne doream (și în mare măsură reușeam) începând cu fiecare inaugurare de bibliotecă-biblionet în orașe și comune vâlcene; câțiva dintre primarii de atunci, inclusiv președintele de județ al acelor vremuri - pe care am contat în reușita noastră, a bibliotecarilor vâlceni, au plecat între timp să citească în paradisul pe care și-l imagina* Jorge Luis Borges...

Inaugurarea serviciilor de tip ,,Biblionet” în biblioteci Biblioteci Valcene - anii 2009-2014 (o selecție de câteva zeci de videouri în fereastre flash player)



Harta Programului Biblionet la debutul din 2009 - Despre oportunitatea care nu trebuie ratată



Noi ne modelăm clădirile, iar apoi clădirile noastre ne modelează”; ...nu e ficțiune, nici vreo bibliotecă națională/ județeană/ municipală. Nu e nici mic-urbană, măcar...
- este a unei entități cel mai probabil sătești, Karaiyl, care - ca și alte 21 sate - e sub autoritatea administrativă a unui orășel de cca. 70-75.000 locuitori: Payyanur, pe coasta de Sud-Vest a Indiei, aproape de Oceanul Indian.
Biblioteca a fost construită din inițiativă comunitară locală: un sculptor veteran a avut ideea și a făcut schița folosind modele de copertă de carte, iar un artist local a pus-o în operă așa cum s-a putut - construind cu cărămizi, ciment și țigle colorate; biblioteca avea, la inaugurare (2019), 5000 volume de carte și o sală de lectură.
Biblioteca a fost gândită şi inaugurată în timpul etapei de dezvoltare „Grandhasala Sangham" - Mişcarea Bibliotecii Publice - care a contribuit enorm la dezvoltarea economică, socială, politică și educațională a statului...
Designul clădirii, care înglobează imitarea a 440 coperți de carte, are şi un impact psihologic. Într-un raport din iunie 2017, BBC I-a citat pe Colin Ellard de la Universitatea Waterloo din Canada cu ideea că oamenii sunt puternic impresionați de faţadele clădirilor: „Dacă faţada este complexă şi interesantă, afectează oamenii într-un mod pozitiv; negativ dacă este simplu și monoton".
Noi ne modelăm clădirile, iar apoi clădirile noastre ne modelează” - este citat Winston Churchill, că ar fi spus în 1943. Prim-ministrul britanic de atunci se referea la repararea Camerei Comunelor, avariată în al Doilea Război Mondial.
Revenind la ,,fațadă", sursa nu mai povestește în ce mod sunt afectați oamenii dacă - dincolo de aspectul simplu și monoton - Biblioteca stă încuiată (sau chiar e desființată, pur și simplu), iar ,,școliții" ajunși în funcții de decizie/ responsabilitate ,,știu" că ,,nu se mai citește"... sursă și alte amănunte

PS: Dumnezeu (mă refer la Cel de Sus, nu la ,,Popescu-Dumnezeu”) ,,ne dă, însă nu ne bagă și în traistă”; bibliotecile valcene ar trebui să profite - subliniez din nou, cu toată convingerea și priceperea - cât de mult posibil de astfel de finanțări, pe care Statul român și cu atât mai puțin autoritățile județene/ locale ,,nu și le permit”...

Valentin Smedescu

______
*«Eu mi-am imaginat întotdeauna Paradisul sub forma unei biblioteci, alte persoane consideră că ar fi o gradină, alții și-l pot închipui ca un palat,eu l-am imaginat întotdeauna ca o biblioteca și aici mă aflam eu.»
(Jorge Luis Borges/ Jorge Francisco Isidoro Luis Borges Acevedo - unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului al XX-lea. Romancier, poet, eseist argentinian, este faimos pentru povestirile sale fantastice, în care a unit cu măiestrie idei filozofice și metafizice cu temele clasice ale fantasticului (și anume: dublul, realitatea paralela a visului, cărțile misterioase și vrăjite, salturile în timp, cartea - unică - ca singură realitate). Adjectivul "borgezian" definește concepția despre viață ca poveste ("fiction"), ca minciună, ca operă contrafăcută, dată drept adevarată (ca în faimoasele sale recenzii de cărți imaginare).
A fost influențat de autori precum Dante Alighieri, Miguel de Cervantes, Franz Kafka, H.G.Wells, Rudyard Kipling, Arthur Schopenhauer, Soren Kierkegaard, Robert Burns, Lev Tolstoi, EA Poe sau G. K. Chesterton.)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu