luni, 29 iunie 2015

Concursul Valcea Colt de rai - etapa locala - Ocnele Mari

Sectiunea Proza:

Premiul I - Porumbita
Ocnele Mari
Îmi iubesc oraşul, pentru că este locul unde am văzut lumina zilei şi am copilărit. Este locul în care mă simt în largul meu şi chiar dacă pare că nu se deosebeşte cu mult de altele din zonă, cu siguranţă că şi ceilalţi locuitori sunt mândri de ea, fiindcă este încărcată de un farmec aparte şi de o istorie ce ne duce până la originile noastre: dacii. Buridava, deşi e acum doar o ruină, stă mărturie pentru valoarea locurilor în care m-am născut.
 Dacă străbaţi oraşul Ocnele Mari de la un capăt la altul, vei observa că oamenii au o amabilitate ieşită din comun, că stilul rustic al plaiurilor şi al vieţii cuprinde locul care-ţi creează impresia că tradiţiile ancestrale sunt păstrate cu sfinţenie de generaţii la rând.
Nimic din ceea ce se întâmplă în oraşul mea nu este întâmplător, cu toţii punând suflet în ce întreprindem şi acţionăm. Suntem o comunitate de oameni ambiţioşi şi mândri că-i aparţinem. Pe unde mergi, întâlneşti oameni foarte harnici, muncitori, simpli şi foarte plăcuţi la vorbă, de la care poţi afla multe poveşti despre cei care au fost şi despre faptele lor incredibile, despre începuturile vieţii pe aceste plaiuri.
„Festivalul Naţional de Poezie Vasile Militaru” este un eveniment cultural cheie al locului, la care am participat ca elevă de gimnaziu în fiecare an, cu mândrie şi am dovedit că poezia e în sângele nostru, în sufletul nostru de oameni mici ca vârstă, dar mari ca speranţe şi devenire.
Mulţumesc lui Dumnezeu pentru locurile şi oamenii care m-au făcut să devin ceea ce sunt.
Oltenia
În Oltenia convieţuiesc oameni pentru care tradiţia a însemnat ceva aproape sacru, cu reguli de bunăcuviinţă conturate şi respectate cu sfinţenie.
Oamenii din Oltenia sunt mândri, iubitori, sociabili, îşi iubesc locul şi nu ezită să-l arate celor ce doresc să-l vadă. Oltenii sunt oameni foarte superstiţioşi si astăzi există credinţa în moroi, strigoi, iar pe secetă încă mai joacă paparudele.
Oltenii vorbesc foarte repede utilizând timpul perfect simplu, care este ca şi o etichetă pentru ei. Deoarece oltenii sunt foarte mândri, şi-au numit capitala Craiova cu un nume german care în realitate este numele unui aliment popular numit praz. Aşa că au numit-o Craiova Prazburg!
Râmnicu Vâlcea
Râmnicu Vâlcea, petec oltenesc scăldat de apele Oltului şi umbrit de dealurile de la poalele Carpaţilor, oferă frumuseţea mirifică a locurilor şi ospitalitatea locuitorilor de pe aceste meleaguri, cu tradiţiile şi sărbătorile care le-au adus faimă în întreaga lume.
         Călători prin veacuri, oamenii şi-au împletit trăirile, prinosul frumuseţii sufletului, tradiţiile sau iarba codrului şi cu misterioasa lume de dincolo de viaţă. Ctitori ai altarului creştin, într-o  vatră creştină, oamenii locului au transmis din generaţie în generaţie  obiceiuri, tradiţii sau sărbători, unele dintre acestea păstrându-se aproape intacte din vremuri imemorabile ca simboluri ale nepieirii de neam şi de ţară.
      Naşterea, căsătoria sau trecerea în nefiinţă îşi au ritualuri bine statornicite în tradiţiile şi serbările locului, în doinele, adevărate nestemate de inedit şi valoare!            
         
Premiul II - Laleaua
Legenda Cetăţii Buridava
Cu mult timp in urmă  Cetatea Buridava a fost locuită de Daci, care au lăsat în urmă o cetate minunată al cărei nume vine de la oraşul Burilor.
Fântâna nu este prea interesantă la exterior, dar in interior este de-a dreptul spectaculoasă. Înăuntrul fântânii sunt câteva pasaje subterane,săpate de către Daci . Aceştia au lăsat in urmă mii de cioburi si chiar vase întregi si farfurii cu diferite inscripţii si chiar numele regelui dacilor.Aceasta fântâna reprezinta un talisman plin cu istorii ale zonei si cu pozele care au mai rămas in amintirea noastră.
Ultimele ruine care au rămas din cetate zac acolo de peste 50 de ani, aşteptând un nou început.
De aceea ador acest  oraş fascinant .
Colț de rai
   
Sfânta Mânăstirea Arnota este una din cele mai frumoase  Biserici găzduită de munţi stâncoşi, care acoperă atmosfera cu prospeţimea unui aer pur.
Aceasta aflându-se după cariera de piatră unde muncitorii muncesc neîncetat, printre stâncile măreţe care acoperă peisajul cu o plapumă de frumuseţe si florile crude de salcâm care fac un dans artistic de reginuţe albe.
Printre copacii înalţi se zăresc mormintele înalte, îmbrăcate cu flori de rouă cu minunate inscripţii în piatră şi cele mai drăguţe şi colorate flori care întrec orice trandafir. Minunatele cruci şi culorile vioaie ale Bisericii îţi sar în ochii creând o atmosferă plăcută plină de lumină şi bucurie.
 Mânăstirea Arnota, se poate mândri cu cele mai frumoase peisaje de munte, putându-se observa Mânăstirea Bistriţa fiind înconjurată de brazi înalţi cu tulpini groase.
În Mânăstirea Arnota se află Moaştele Sfântului  Apostol Grigore.Această Mănăstire este un motiv pentru care Judeţul Vâlcea se mândreşte.

 

Obiectiv turistic

Salina Ocnele Mari  reprezintă judeţul Vâlcea ca fiind o ramură importantă în turism. În fiecare zi vin numeroşi turişti din toată ţara,care admită pereţii spectaculoşi din sare.
Intrând în salină se poate vedea cartea cu fiecare părere a fiecărui suflet intrat in locul acela inventat cu multă bucurie. Apoi se poate observa Biserica Sfânta Varvara şi cuceritoarea fântână. Mai departe sunt distractivele jocuri şi terenurile de fotbal, baschet şi tenis unde mulţi păşesc pentru prima dată. Urmează restaurantul ce cele mai alese bucate şi crama cu cele mai rafinate şi dulci vinuri. Şi îşi mai are locul in salina o binemeritată sală de sport.
Dar in cele din urmă Salina Ocnele Mari va suferi o schimbare radicală. Se va face un nou obiectiv turistic , adică salina se va muta în  alt loc, mult mai mare şi mult mai distractiv.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu