joi, 2 aprilie 2015

Pietrari: Programul de voluntariat "Biblioteca din livada"

Programul de voluntariat „Biblioteca din livada” dezvoltat de Biblioteca Pietrari isi doreste sa contribuie la promovarea, implicarea, educarea, sensibilizarea si responsabilizarea comunitatii locale in ceea ce priveste protectia mediului si a recreerii active, reabilitarea unor spatii si re-adoptarea lor de catre comunitate, accesul liber la lectura si la recreere al tuturor membrilor comunitatii, in dorinta de a sustine nondiscriminarea, altruismul, egalitatea sanselor.
Programul face parte din proiectul national „Raftul cu initiativa - Dezvoltarea de programe de voluntariat in biblioteci”, desfasurat in perioada mai 2014 - iunie 2015 de Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat in parteneriat cu Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR) si este finantat prin Granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.
Acest program se deruleaza in perioada noiembrie 2014 – iunie 2015. Se desfasoara la nivel local si include 4 directii de implicare a voluntarilor selectati:
• Crearea unui spatiu amenajat pentru lectura in aer liber in livada din incinta bibliotecii, spatiu ce va putea fi folosit si ca parc pentru comunitate.
• Promovarea lecturii si a bibliotecii in comunitatea locala prin campanii de informare si popularizare a cartii si a lecturii, dar si de strangere de donatii de carte pentru dotarea casutelor cu carti ce vor fi instalate in parc.
• Cursuri pe teme ecologice, de amenajari exterioare, pomicultura si floricultura create si sustinute de cei care vor sa impartaseasca din cunostintele si abilitatile lor copiilor, tinerilor, adultilor si varstnicilor.
• Crearea unui club al adolescentilor - ”Small Steps” care prin metode nonformale (biblioteca vie, photo-voice, teatru forum, povestiri digitale) vor scoate in evidenta problemele comunitatii si vor participa la dezbateri lunare pe tema non-discriminarii, contribuind impreuna la campania Consiliului Europei dedicata discursului online anti discriminare si ura in randul tinerilor.Prima intalnire cu voluntarii programului "Biblioteca din livada" a avut loc in 16 noiembrie 2014, intr-o zi importanta pentru noi toti, ziua alegerilor. Tinerii acestia au ales schimbarea, au ales sa fie voluntari! Vor o schimbare la care vom contribui fiecare dintre noi, pe care ne-o dorim si care speram sa fie bine primita de toata comunitatea. Dupa descrierea proiectului si a etapelor ce vor urma, au fost completate fisele de inscriere si au fost stabilite datele urmatoarelor intalniri.
S-au inscris pana in prezent 43 de voluntari, care au participat la cursurile de pomicultura, floricultura si gradinarit, de ecologie si reciclare creativa, de educație non-formală ce s-au desfasurat in perioada decembrie-martie la Biblioteca Pietrari, fiind sustinute de 8 traineri-voluntari, astfel incat tinerii nostri voluntari detin cunostintele necesare amenajarii si intretinerii spatiului de recreere si lectura ce deja a inceput sa fie realizat prin proiect.
Duminica, 22 martie 2015,  bibliovoluntarii de la Biblioteca Pietrari au marcat  Ziua Internationala a Poeziei, in cadrul proiectului #raftulcuinitiativa prin distribuirea a 200 de "Fluturasi de poezie" in targul saptamanal din localitate. Am adus o data cu noi soarele, poezia, primavara, zambetele, prietenia si initiativa, vorbele frumoase spuse din suflet de niste copii la fel de frumosi si inimosi.
Si pentru ca nu terminasem "curatenia de primavara" in parculetul nostru, am dat o raita si pe acolo... 
Bibliotecar, Crina Popescu