joi, 20 octombrie 2016

Concursul "Valcea - colț de rai" - etapa locala Gradiștea


Poezie

Premiul I - D. A. – clasa a VIII- a

Cu ochii spre cer

Cu ochii spre cer,
Cu gândul la tine,
Cu lacrimi pe pleoape,
În pieptu-mi suspine…

Plâng și în gând
Tot felul de vise,
Cu tine plecând,
Dar ușile-s închise!

Mi-e dor să te văd,
Mi-e dor să te-aud,
Haide, bunico,
La mine în gând!

Haide, bunico,
La mine în gând!
Doar amintirile
Ne-au rămas legământ!

Proză/ Eseu

Premiul I:  D. M. – clasa a  III-a

Florile

                Într-o zi frumoasă de primăvară un miros îmbătător de crin m-a atras în grădina cu flori. Acolo erau: trandafiri, margarete, lalele, panseluțe și crini. Toate, scăldate de razele catifelate ale soarelui și mângâiate de o blândă adiere de vânt, se unduiau într-un dans fantastic multicolor. O adevărată simfonie. O simfonie a florilor. Și culorile florilor erau foarte frumoase. Când te uitai la ele simțeai un sentiment de bucurie.
                Fluturi gingași, invitații de onoare la această sărbătoare a culorilor și parfumurilor delicate, se așezau timizi pe florile din grădină. Albinele, prietene din totdeauna ale florilor, le binecuvântau cu bâzâitul lor, vizitându-le pe rând și mângâindu-le cu aripioarele lor de mătase. Iarba verde completa paleta de culori a unui peisaj multicolor.
Grădina mea cu flori e desprinsă parcă dintr-un tablou ireal, ne pictat încă! Vă aștept pe toți copiii lumii să ne jucăm în grădina mea și să pictăm împreună acest tablou de basm ne pictat încă!


_________________________

Premiul I: P. D. G. – clasa a III-a

Vacanță la munte

                Cu bucurie îmi amintesc de vacanța petrecută la munte alături de mami, tati și cei doi frați ai mei.
               Soarele strălucea precum un diamant pe bolta albastră. Am hotărât, împreună cu părinții, să facem o mică plimbare pentru a admira natura în toată splendoarea ei. Razele soarelui se reflectau în fulgii de zăpadă care păreau nestemate. Aerul rece m-a obosit puțin, dar asta nu m-a împiedicat să mă dau cu săniuța.
               Când am intrat în camera pensiunii, obrajii-mi ardeau ca focul. M-am uitat în oglindă să-mi admir bujorei din obraji. Eram așa de fericită…!! Dar oboseala și-a spus cuvântul. În seara aceea m-am lăsat cuprinsă de o plăcută toropeală, ce m-a dus în brațele unui somn adânc, reconfortant.
               Am rămas vrăjită de frumusețea locului, de vârfurile munților ce parcă străpungeau cerul, de apusul soarelui ce ușor adormea întreaga întindere, de fulgii ce mi se așezau în palmă și se topeau de bucurie.
A doua zi am plecat acasă, dar cu promisiunea că ne vom întoarce în weekendul viitor pentru noi plimbări.


____________________________________

Premiul al II-lea: D. A. clasa a VIII-a

Vacanța de vară

                Vara – patru litere, un cuvânt, un anotimp, sute de sentimente, zeci de zile extraordinare. Cam așa este privită vara din punctul de vedere al majorității elevilor, care odată cu venirea ei se pot bucura și de o vacanță bine-meritată după un întreg an școlar plin cu bune și cu rele.
                La mare, la munte sau oriunde altundeva, vacanța de vară este un motiv de bucurie pentru marea majoritate a copiilor.
                Cele trei luni de vacanță sunt considerate cele mai frumoase luni ale anului, atât de copii cât și de adulți. Ce poate fi mai frumos decât razele soarelui care-și fac elegant simțită prezența încă de dimineață, prin draperiile ferestrelor dormitorului tău, dându-ți trezirea atunci când somnu-ți era cel mai dulce..?! Ce poate fi mai frumos decât să te trezești înconjurat de un fundal muzical creat și întreținut de către voioasele păsărele ale cerului?! Sau totodată ce poate să întreacă frumusețea și strălucirea boabelor de rouă ca de cristal așezate ordonat pe delicatele fire de iarbă,  în bătaia razelor soarelui?! Răspunsul este simplu:” Nimic! ” În felul acesta arată o dimineață obișnuită de vară care pare parcă desprinsă din Paradis?
                Dacă așa arată dimineața unei zile de vară, restul zilei se poate spune că e și mai extraordinary. Lenevind în pat majoritatea zilei, ieșind la  o plimbare cu prietenii sau cu familia, sau oricum altcumva, zilele de vară trec parcă pe nesimțite. Părându-ți-se că lunile sunt săptămâni, săptămânile- zile și orele minute, nu te poți plictisi niciodată, întotdeauna găsind ceva distractive de făcut.
                În perioada verii, datorită temperaturilor extreme de ridicate, stațiunile de la mare sau de la munte sunt extreme de agglomerate, la fel ca și piscinele și deasemenea, celelalte obiective turistice, astfel fiindu-ți aproape imposibil să nu-ți faci prieteni noi și să nu întâlneștipersoane asemenea ție cu care să te înțelegi de minune.
                Cu o săptămână înainte de sfârșitul vacanței realizezi că vara a trecut pe nevăzute și chiar dacă ți se pare că a fost extreme de scurtă, îți dai seama că a fost una extraordinară și încerci să profiți la maxim de ultimel zile de vacanță rămase.
                Pe scurt, astfel arată o vacanță oarecare de vară: distracție, fericire, zâmbete și noi prietenii, fiind cuvintele care cu adevărat o caracterizează perfect.

 ____________________

Desen/Pictura>

1. Vara
P.D.G. / Clasa a III-a:

_______________________
2.La balta
D.E.G/ Clasa I:_________________________

3
In curtea bunicilor
M.E./ Clasa a -II-a:_______________________

Icoana
1.
M.E./ Clasa a -II-a: