joi, 28 iunie 2018

Înscrieri la Ateliere Mediawise pentru bibliotecari, organizate la Biblioteca Județeană Vâlcea


 Dragi colegi bibliotecari din judeţul Vâlcea,
Prin intermediul prietenilor noştri de la România EduCab, am primit o nouă ofertă, pentru două ateliere de învăţare/ perfecţionare profesională:
Primul ajută bibliotecarii și membrii comunității locale să filtreze informațiile în format vizual tot mai folosit în mediul online.

Al doilea introduce jocul Happy Onlife şi  promovează utilizarea în siguranță și în mod responsabil a Internetului de către copii și adulți. Jocul este creat de Comisia Europeană prin Joint Research Centre ca resursă educațională pentru educația digitală. Proiectul testează eficiența sa în învățare prin metoda experimentului și se derulează în Italia, Portugalia și România.
Mai jos aveţi câteva informaţii despre cele două ateliere, la care vă invităm să vă înscrieţi în perioada următoare, pentru a le putea organiza începând cu luna septembrie a.c., la Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea.
Adresa pentru înscrieri este cea cunoscută - biblioteci.valcene@gmail.com

 Valentin Smedescu



1. „Laborator de propagandă: tu știi să o recunoști?” este un atelier util într-o lume supra-saturată
de informație și acces ușor la diverse platforme de socializare online.
La atelier, bibliotecarii învață cum să recunoască propaganda vizuală contemporană, ce tehnici de comunicare folosește și cât contează contextul publicării unui mesaj de propagandă atunci când îi analizăm impactul.
Vor identifica și evalua exemple de propagandă contemporană în context românesc cu ajutorul platformei digitale cu conținut generat de utilizatori – MindOverMedia: Propagandă pentru gândire critică.
Atelierul abordează propaganda și dezinformarea în context electoral, dar și propaganda în registrul
naționalist. Ajută bibliotecarii și membrii comunității locale să filtreze informațiile în format vizual tot mai folosit în mediul online.
Exercițiul nostru cultivă gândirea critică și abordează propaganda din perspectivă contemporană și mai puțin istorică. Dezvoltă un simț al responsabilității sociale în ceea ce privește răspândirea propagandei online, iar participanții își exersează curajul să-și exprime opiniile și să participe la discuții despre subiecte controversate, pe marginea cărora oamenii pot fi în dezacord.
După atelier, bibliotecarii vor putea să pună în practică cele învățate la bibliotecă. Platforma MindoverMedia este o unealtă de învățare gratuită, care poate fi folosită de către profesori și bibliotecari la clasă sau la bibliotecă.
Atelierul a fost dezvoltat în proiectul ‘MindoverMedia – Propagandă pentru gândire critică’ despre care puteți citi mai multe aici.
Durata atelierului: 3 ore cu pauză
_____________________




2. Atelierul Happy Onlife
Acest atelier introduce profesorilor și bibliotecarilor jocul online Happy Onlife pentru a-l folosi în clasă sau la bibliotecă, ca instrument de lucru în discuțiile sau atelierele despre Internet pentru copii și tineri.
Scurtă prezentare a instrumentului de lucru: Happy Onlife este un joc gratuit online în limba română (disponibil și pe dispositive mobile) util pentru facilitarea discuțiilor despre Internet la clasă sau la bibliotecă cu copiii între 8 și 12 ani.
SCOP: Pentru îmbunătățirea competențelor digitale în mod colectiv; competențe digitale largi necesare atunci când copiii accesează sau produc conținuturi digitale și le publică online.
Abordează TEME precum hărțuirea online, responsabilități pe rețelele de socializare online, reguli de bună conduită (en. netiquette), interacțiune online (cu străinii de ex.) etc.; sfaturi pentru o experiență online sigură și plăcută. Găsiți mai multe detalii AICI.
DURATA atelierului: 1-2 ore
 Sursa descrieri și foto: http://mediawise.ro/ 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu