miercuri, 22 decembrie 2021

Drăgășani : Magia sărbătorilor de iarnă

Atmosfera de Crăciun ne aduce bucurie şi ne aminteşte cu precădere de anii copilăriei, de emoţia aşteptării împodobirii bradului, de clipa la care visăm să-l întâlnim pe Moş Crăciun.

Dincolo de faptul că este una dintre cele mai importante sărbători creştine, Crăciunul e aşteptat cu mare entuziasm de toată lumea, indiferent de vârstă, uneori chiar şi de religie. Sigur te gândeşti cu drag la cadourile lui Moş Crăciun, la colinde, la mirosul de brad şi la vâscul din pragul uşii. Şi, cu siguranţă, experienţele personale au încărcat astfel de clipe magice cu semnificaţii proprii. Dar mai mult decât atât, tradiţiile legate de Crăciun aduc simboluri naturale vechi de sute de ani.

Bradul de Crăciun

Bradul deţine rolul principal în perioada Crăciunului. Împodobitul acestuia este cel mai îndrăgit obicei de sărbători, datorită simbolurilor care i se asociază: iubire (pentru că este împodobit de întreaga familie), bucurie şi fericire (pentru că sub el sunt puse cadourile), magie (se spune că Moş Crăciun nu vine în casele unde nu e brad), viaţă, trăinicie şi sănătate (pentru că este mereu verde, chiar şi când afară e zăpadă). Practic, bradul a devenit centrul sărbătorilor de iarnă!

Şosete tricotate, crenguţe de brad şi de vâsc, globuleţe, fundiţe, ghirlande colorate, oameni de zăpadă, steluţe şi fulgi, toate te vor ajuta să intri în atmosfera de sărbătoare.

Sărbătorile de iarnă pun în evidență numeroase tradiții și obiceiuri ce diferă de la o zonă la alta. Colindele răsună peste tot aducând bucurie și binecuvântare în casele tuturor.

La Biblioteca Municipală Drăgășani expoziția de carte, cu cărți tematice pentru toate vârstele, cu colaje ce conțin tradiții și obiceiuri din toată lumea și în mod special din Oltenia, precum și decorațiunile, jucăriile, brăduțul vă așteaptă să le admirați măcar virtual. Chiar dacă sala bibliotecii nu mai este animată în această perioadă de serbările minunate de la grădinițele și școlile din oraș, din cauza pandemiei, spiritul sărbătorilor trebuie să fie la fel de magic.

Sărbători fericite!

Bibliotecari:

Cristina Prunel-Bărbulescu;

Alecsandrina Bătae;

ing.sistem, Romeo Istocescu

 





































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu