vineri, 18 septembrie 2015

Dragasani : Sarbatoarea culesului de vii


INVITATIE LA ”SARBATOAREA CULESULUI DE VII” LA DRAGASANI

                                   

 ”Sarbatoarea culesului de vii” se va desfăşura şi  în această toamna în perioada 24-27 septembrie în municipiul Drăgăşani. Tradiţia acestei sărbători este adânc  înrădăcinată în moştenirea culturală rurală şi provine din succesiunea ciclului agricol pe care îl urmau locuitorii acestor meleaguri. Iniţial, cultul recoltelor, din care provine acest festival, era o tradiţie, o încununare a muncii depuse pe parcursul anului, un motiv de sărbătoare.
  Specific, “Sărbătoarea culesului de vii”, urmează tradiţia sărbătorii romane Bacchanalia, defasurata toamna, la culesul viilor şi animată de tinere îmbrăcate în piei de cerb, ce purtau torţe aprinse şi strigau în timpul ceremoniilor caracteristice “Evoe !” dar şi tradiţia dionisiacă legată de satiri şi de actul artistic.
Anul acesta se vor desfăşura diverse activităţi în timpul celebrării Culesului de vii, organizate de către Primăria municipiului Drăgăşani, voluntari ai ONG Oltenia Creative Youth Club si Clubul Copiilor Dragasani.
Se va debuta cu tradiţionalul car alegoric ce va va defila pe străzile “Oraşului dintre vii”, tradiţie reînviată anul trecut după o perioada de 20 de ani de absenţă, condus de însuşi Bachus şi cineva ce va purta cu mândrie drapelul naţional, va fi însoţit de tineri îmbrăcaţi în costume populare tematice şi de armoniile cântecelor de altă dată.
 De asemenea, va fi organizat un stand de promovare a tradiţiilor şi moştenirii culturale locale de către tinerii organizaţiei non-guvernamentale Oltenia Creative Youth Club unde vizitatorii vor primi informaţii legate de istoricul sărbătorii, vor gusta din preparate tradtionale şi din cele mai bune vinuri ale podgoriilor dragășănene.
“Seara la hanul lui Șani” vă atrage într-o ambianţă cu iz domnesc, în care vor răsuna acorduri de la 1900, vor fi servite mâncăruri preparate după reţete tradiţionale, cele mai bune vinuri iar tinerii vor desfăşura un program artistic de dansuri populare, făcând parcă o călătorie spre timpurile pline de glorie ale Podgoriei  Banilor Olteniei.
Sărbătoarea continuă de asemenea  cu cele două festivaluri muzicale de tradiţie: “Lăutarul”, ce aduce în prim plan tinere talente ale muzicii populare, festival dedicat memoriei  dirijorului Paraschiv Oprea şi “Fest Folk Batka” , festival organizat la iniţiativa tinerilor şi a oamenilor de cultură din municipiul Drăgăşani ce a adus pe scena sa până acum nume mari ale genului. Nu va lipsi nici muzica usoara, tinerii sunt invitati la un concert sustinut de Alina Eremia si Nicoleta Nuca.

Bibliotecar,
Cristina Prunel-Barbulescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu