luni, 27 februarie 2017

Dragobetele, sarbatorit in comuna Galicea


          Ziua dragostei la romani, este inscrisa in calendarul traditional la data de 24 februarie. Se spune ca un neam este recunoscut prin istoria sa, prin personalitatile sale, prin traditiile specifice, prin credinta si dragoste fata de Dumnezeu.Romanul se naste din dragoste divina si umana inainte de a se naste pamantean si ramine ancorat in dragostea oferita de Creator, de parinti si de neam.
          Ca etimologie privind cuvantul ,, Dragobete “ ne putem restrange la cuvantul de origine ,, daca “, drag, care inseamna chip frumos, chip ales si cuvantul ,, betel” care semnifica casa lui Dumnezeu, locuinta Domnului. Deci Dragobetele se explica prin
 ,, tanarul drag din casa lui Dumnezeu”.
          Sarbatoarea Dragobetelui surprinde permanenta creatiei sufletului romanesc care devine o petrecere cosmica prin dragoste, armonie,intelepciune si frumos.
In comuna Galicea in ziua de 24 februarie s- au desfasurat  ample manifestari culturale , incepute in anul 2009 la initiativa Centrului Judetean Pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale din judetul Valcea.
Parteneriatul intre Primaria Galicea, Consiliul Local,Biblioteca Publica Galicea, Scoala Gimnaziala Galicea, Scoala Primara Galicea, Scoala Primara Bratia Deal si Scoala de duminica de la Parohia Galicea a dus la implementarea unui proiect comunitar prin promovarea acestei sarbatori anuale unde tineri si tinere au promovat traditia, datina si obiceiul  prin poezie si cantec, prin joc si voie buna aratandu-si  dragostea si patriotismul printr-un program artistic ,, Sarbatorim romaneste de Dragobete", alaturi de cei iubiti, inclusiv parinti si bunici.
Programele artistice s- au desfasurat la cele doua Camine Culturale, Cremenari si Galicea.
Alaturi de profesori, invatatori, educatori, personalitati ale comunei, reprezentanti ai administratiei publicel locale, a participat si echipa de la CJCPCT Valcea, reprezentata de prof.drd.Sabin Lungoci, directorul institutiei, Amalia Boari, sef birou cercetare- valorificare, Mihaela Deaconu, consultant artistic- literatura, Mioara Comanescu, consultant artistic- arta plastica, care a vizitat si Biblioteca Publica Galicea.
Prin aceste activitati culturale incercam sa atragem catre biblioteca , noi utilizatori de carte.
Bibliotecar,
Titu MariaNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu