vineri, 27 aprilie 2018

Două biblioteci vâlcene premiate de EOS România

Fundația EOS România a organizat în acest an Campania Hai pe Net alături de ANBPR și APDETIC. Obiectivul campaniei a fost acela de a aduce  cât mai mulți români în spațiul virtual. Campania s-a desfășurat în perioada 19 - 25 martie 2018. 
Campania Hai pe Net 2018 s-a focalizat pe cele două direcții mari prioritare de incluziune digitală: în primul rând pe atragerea persoanelor care nu au folosit niciodată un calculator sau internetul și în al doilea rând pe promovarea unor instrumente online care să ajute tinerii să-și evalueze competențele digitale și să își crească șansele de angajare.Pe lângă aceste obiective, participanții la campanie au putut învăța despre importanța securității online, despre importanța accesibilității web, putându-și evalua gratuit competențele digitale prin simularea unor examene oficiale Certiport.
Detalii legate de  evenimentele derulate la Pietrari în săptămâna ”Hai pe net”, tipul activităților, numărul final de persoane care au participat la evenimente, imagini realizate pe parcursul evenimentelor derulate zilnic, puteți viziona urmărind filmul de prezentare al campaniei : 

”Hai pe net” 2018 / Pietrari

Pentru tot efortul depus în cadrul acestei campanii Biblioteca Pietrari a primit 4 certificate de participare la campania europeană ALL DIGITAL WEEK, certificate care atestă implicarea instituției noastre în campania de incluziune digitală prin organizarea a 4 evenimente distincte derulate înperioada campaniei, aceste certificate fiind acordate tuturor celorlalte organizații europene ce au ”fost pe NET” în săptămâna 19-25 martie 2018.

Pe de altă parte, competiția între organizatorii campaniei ”Hai pe net” din acest an a fost deosebit de strânsă, participând la aceasta 311 parteneri din România, de la grădinițe până la licee de informatică și de la e-centre sau biblioteci comunale până la biblioteci municipale și județene.

În acest an, premiile pentru cele mai bune fotografii realizate în timpul unei activități Minecraft Education Edition au fost acordate în mod egal la două biblioteci vâlcene, și anume, în ordine alfabetică:

- Biblioteca Publică Păușești-Măglași


- Biblioteca Publică Pietrari




Alte biblioteci premiate au fost: Biblioteca Municipală Medgidia Filiala Nord, la categoria Cea mai bună fotografie ce ilustrează cu succes cursul Cybersecurity și  Biblioteca Județeană Gheorghe Asachi din Iași, la categoria PRIMUL CLIC - cel mai bun video. 
Mai multe amănunte găsiți la adresa https://www.facebook.com/EOS-Romania-191763880886837/?hc_ref=ARSOafc2ukUtaHITyd_7exX6VP7vfc52vGIf0kL8q5ZKi6ZkmyYl5eUhEsnMPBCj5lM&fref=nf

Deși conectivitatea a înregistrat o creștere bună în România pe parcursul anului 2016, capitolele Capital Uman, Utilizarea Internetului, Integrarea Tehnologiilor Digitale și Serviciile Publice Digitale ne situează în continuare printre ultimii în Europa, ceea ce înseamnă că eforturile noastre, ale tuturor celor implicați în educația și incluziunea digitală, trebuie să continue.

Bibliotecar,
Crina Popescu

Demnitate prin cultură în bibliotecile publice



Profesor Marina Luiza Cristea



„Accesul la cultura autentică, șansa demnității satului românesc”- este un eveniment organizat în cadrul proiectului “Demnitate prin Cultură”, care se extinde și în în satele României! Joi, 26 aprilie, Fundația Dignitas va fi în Costești, jud. Vâlcea și va dona peste 300 de cărți, dăruite de familia unui luminat învățător din perioada interbelică. Împreună cu soția sa, tot învățătoare, a format generații de copii, a ridicat comunitatea, a scris o monografie a zonei, a lăsat o amintire de neșters în inimile locuitorilor comunei Movilița,jud. Ialomița. În memoria sa, familia a contactat echipa noastră pentru a dărui aceasta colecție către o bibliotecă sătească, în care există o activitate bogată, dedicată minții și sufletului copiilor și tinerilor! Așa se va naște colecția ” Învățător Gheorghe Coșereanu” din Biblioteca „General Nicolae Ciobanu”, Costești, jud. Vâlcea.
Cu acest prilej, vom organiza un eveniment în parteneriat cu Editura Eikon, Biblioteca din Costești, Muzeul de Artă din Costești, Biblioteca Județeană din Rm. Vâlcea. O întâlnire cu scriitori din țară, o lansare de carte și o dezbatere cu tema: “Accesul la cultura autentică, șansa demnității satului românesc” (Fundația Dignitas)

„Fericirea adevărată n-o are și nu poate s-o aibă decât acela care o dă.”                                                                                                                           Alexandru Vlahuță


  
O voce pentru viitor - Alexia Măgureanu

Proiectul Demnitate prin Cultura a fost lansat de Fundația Dignitas în anul 2015 și are ca scop colectarea de cărți și reviste în limba română și donarea acestora unor segmente specifice de utilizatori, care gândesc și vorbesc în limba română. Beneficiare sunt instituții de cercetare, educație și cultură, ONG-uri din comunități de români din afara granițelor României și biblioteci din satele și orașele mici din România și Republica Moldova.
În cadrul proiectului sunt organizate și o serie de evenimente în parteneriat cu instituții de cultură și ONG-uri din România și din comunitățile de beneficiari, care sunt dedicate transmiterii mesajului nostru de conservare a identității și de valorizare a diversității culturale, în spiritual valorilor europene.
Până în prezent au fost organizate astfel de donații în sate și instituții de cultură din Republica Moldova - șapte etape, în Ucraina, pentru Asociația Românilor din Dubai, la Biblioteca Mitropoliei din Miercurea-Ciuc (România).
Parteneri din România care au sprijinit proiectul, până în prezent: Institutul Cultural Român, Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului - Academia Română, Muzeul Literaturii Române, Centrul pentru Studii Complexe din cadrul UNESCO, Centrul pentru Dezvoltare Democratică, Fundaţia Revista Contemporanul, Fundaţia PACT, Asociația culturală Smart Art, Fundatia Culturala Bartoc, Revista Economistul, Asociaţia “Rădăcinile Neamului Românesc”, Fundația Culturală Magazin Istoric, istoricul Adrian Cioroianu, istoricul Radu Ciuceanu, dr.ing. Florin Munteanu, Facultatea de Litere din Universitatea București, Fundația CAESAR, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din Universitatea din Craiova, Fundația Națională a Tinerilor Manageri, Cristian Nicolae Inspiration, Biserica Sf. Ilie - Rahova, din București.

Joi, 26 aprilie 2018 -  Costești - Vâlcea, în Secția de Artă „Gh.D.Anghel”

Afiș eveniment
 Invitație

Vlad Cochirlă și chitara lui au pregătit atmosfera

Directorul editurii Eikon a fost moderator al acestui eveniment. Îmbinând lectura cu muzica, interacționând cu publicul, Valentin Ajder a reușit să întrețină o atmosferă de care mie, și sunt convinsă că nu numai mie, îmi era tare dor.


Valentin Ajder - editura Eikon

Au fost prezenți la eveniment, pe lângă prietenii cărții din comunitate, Luiza Marina Cristea - Communications Manager la Romanian Business School Foundation - Scoala Metropolitana ARC, Events Consultant la Dignitas Foundation, Ligia Necula - producător Radio România Cultural, poeții și prozatorii, Răzvan Nicula, George Precup și Ion Țoanță, Alina Nicola și Flori Ghiță de la Biblioteca Județeană „Antim Ivireanu” din Rm.Vâlcea, George Chirca, Radio Metronom.

 IonȚoanță
 George Precup

 Irina Popa - prietenă bună a muzicii 

 George Precup, Răzvan Nicula și meșterii noștri populari, Elizaveta Lăpădat, icoane pe lemn și Rodica Ctrăcană, țesături lână

 Ligia Necula de la Radio România Cultural înmânează diploma Alexiei, diplomă acordată de Primăria Costești




Prietenii cărții













Mihaela-Silvia Marinescu, bibliotecar
Biblioteca Publică „G-ral Nicolae Ciobanu” Costești







Despre activitățile de conservare/ promovare a culturii și tradițiilor populare

Profit de ocazia generată de o discuție cu Crina Popescu la postarea din subsol* și reînnoiesc rugămintea către toți bibliotecarii vâlceni implicați (și) în activități de conservare/ promovare a culturii și tradițiilor populare: scrieți despre acestea, fotografiați/ procurați imagini, publicați-le voi înșivă unde consideraţi, dar şi pe blogul rețelei noastre de biblioteci și, mai ales, trimiteți-ni-le spre publicare pe portalul nostru dedicat memoriei şi cunoaşterii locale.

Dacă noi nu facem aceasta, nu o face nimeni… şi nimeni nu va mai şti, după o vreme, de ex. că la un an de la reînfiinţarea administrativă a judeţelor României (1968)**, s-au consemnat următoarele:
„Participarea judeţului Vâlcea la cel de al IX-lea Concurs al formaţiilor artistice de amatori s-a desfăşurat între februarie şi iulie 1969, fiind parcurse etapele competiţionale – intercomunală judeţeană şi interjudeţeană (Piteşti, 6 iulie 1969) şi promovând în faza naţională 8 formaţii şi 2 solişti. Vâlcea a evoluat în finala pe ţară în ziua de 9 august 1969, la Bucureşti. Juriul central a acordat premiul I şi titlul de Laureat – Ansamblului de operetă al CMC Râmnicu-Vâlcea, cu spectacolul “Mam’zelle Nitouche” de Fl. Hervé, în regia lui N. Ionescu-Dodo şi sub conducerea muzicală a lui Gabriel Chaborschi (foto sus). Alte premii: Grupul vocal al CMC Râmnicu-Vâlcea (II), Orchestra de mandoline a Sind. CIL Râmnicu-Vâlcea (II), Brigada artistică a CC Făureşti-Diculeşti (III), corurile C de C Drăgăşani şi al Sind. Învăţământ Râmnicu-Vâlcea, Orchestra de cameră a Sind. Învăţământ (menţiuni), soliştii Filofteia Lăcătuşu şi Gheorghe Popescu (II).”
Până în prezent, în secțiunea „Tradiții. Obiceiuri”, am adunat și avem încărcate în online aproape 500 de articole înregistrate/ sistematizate, multe dintre ele cu foto și video; informațiile pot fi vizualizate la legătura https://www.istorielocala.ro/index.php/biblioteca-judeteana-antim-ivireanul-valcea/itemlist/category/87-valcea.html

Vă mulţumesc,
Valentin Smedescu
______________________
*https://www.facebook.com/bibliotecivalcene/posts/2157661900917431?comment_id=2157778024239152&notif_id=1524663247647162&notif_t=feed_comment&ref=notif
** Prin Legea nr. 2 din 16 februarie s-a revenit la organizarea administrativă românească tradiţională - judeţul, comuna, satul

joi, 26 aprilie 2018

Vladesti-Festivitatea de premiere a Concursului Judetean "Sfinxul din Pietrari"

      Competiția de cuvinte încrucișate dedicată marelui enigmist pietrărean Nicolae Popescu-Rebus și organizată de Biblioteca Publică Locală Pietrari în parteneriat cu Școala Gimnazială Pietrari, a luat sfârșit. Duminica, 22 aprilie, o dată semnificativă pentru această competiție, data nașterii domnului Rebus, a avut loc Festivitatea de premiere a câștigătorilor acestei prime ediții.
      La linia de start a acestei competiții s-au aflat un număr de 104 participanți înscriși din 10 localități ale județului nostru. După renunțarea la competiție a elevilor din localitățile Popești și Păușești-Otăsău, au rămas ca și participanți un număr de 82 de elevi ce au descoperit tainele enigmisticii la concursurile de rebus organizate de cadrele didactice și bibliotecarii din cele 8 localități, respectiv: Bărbătești, Bunești, Frâncești, Olănești, Pietrari, Stoenești, Tomșani și Vlădești. Dintre aceștia, un număr de 48 de elevi au participat la a doua etapă a competiției, aceea de departajare a competitorilor, ce a constat în compunerea unui eseu intitulat “CASTELUL FERMECAT – povestea rebusului”, concurs de eseuri/ power-point, în care participanții au trebuit să prezinte povestea reală sau imaginară a careului magic.


     Premii obtinute  de elevii nostrii :

- la categoria 8-11 ani:

Locul III - Săraru Maria Raluca

Au primit mențiuni:
- Schiopu Vlad; Andrei Dobre; Tătaru Narcisa
- Stamate Cosmin 



-
la categoria 12-15 ani:

Locul III - Șchiopu Mihaela; Olteanu Emilia; Cîrjan Sorin 

Au primit mențiuni:

- Bănescu Ștefania; Idvu Nicola; Stătescu Andrei 



       Bibliotecara-Ciobotea Elena Maria

Relansăm programele de educaţie financiară şi e-commerce "Banii pe net" şi "BaniIQ" (ed. 2018-2019)



Dragi colegi bibliotecari din judeţul Vâlcea,
(de fapt, nu doar colegi, nu numai bibliotecari şi nu doar din Vâlcea* J )

Avem deosebita plăcere - cu atât mai mult cu cât se întâmplă să fie cu prilejul săptămânii bibliotecilorsă anunţăm continuarea programelor de educaţie financiară şi  e-commerce BaniIQ şi Baniipenet în bibliotecile publice şi pentru „sezonul” 2018-2019.

„Aşa cum deja ştiţi, programele s-au bucurat de un real succes pe parcursul anilor anteriori şi datorită acestor rezultate foarte bune, partenerii noştri au decis extinderea colaborării cu bibliotecile publice şi pentru acest an. Ştim de asemenea, cat de bine primite au fost programele şi premiile la nivelul bibliotecilor judeţene şi locale implicate în proiect şi ne bucurăm să putem reveni către voi cu această nouă propunere de colaborare.” – ne-au scris Gianina şi Amanda** din partea Junior Achievement şi Visa.
.

Cele două platforme dedicate bibliotecilor publice rămân aceleaşi (vezi mai jos), urmând să revenim către voi în perioada imediat următoare şi cu un calendar şi plan de implementare concret: 

1.Pentru BaniIQ: http://biblionet.banii q.ro
2. Pentru Baniipenet: http://baniipenet. ro/start

Platformele sunt cele cunoscute, iar pentru a contoriza cat mai bine in online premiile, vă rog ca utilizatorii pe care îi instruiţi să fie trecuţi în câte un tabel în care aceştia să semneze, de tipul:

Nr.crt.
Prenume
Nume
E-mail (daca are)
Nr de telefon (daca are)
Semnatura
1.
X
Y
….@...
07…



Tabelele cu listele de participanti trebuie să conţină la antet menţiunile:



Nume bibliotecar______________________/Semnătura

Biblioteca Publică "nume localitate"_______________________



Vom avea nevoie de *PDF-uri după aceste documente, pentru raportarea intermediara (în luna septembrie a.c.) si pentru cea finala, din februarie 2019.
Acest aspect este foarte important pentru asigurarea finanţării parteneriatului cu bibliotecile noastre în anii care urmează. Ca și până acum, sunt extrem de binevenite poveştile cât mai interesante, sub formă de articol scurt, testimonial. 


Evidenţa pe hârtie a tuturor participanţilor - practic nişte liste de participanti - ne va fi de folos pentru a putea justifica numărul de cursanți instruiți, implicit pentru a pretinde premii :)


Rămâne valabilă rugămintea din partea partenerilor noștri de a înmagazina cât de multe fotografii relevante şi cu o calitate cât mai bună, pentru a putea fi folosite in materialele de presa şi, in general, de promovare. Prin urmare, vă rog să ne sprijiniţi în acest sens cu cât mai multe imagini sugestive, care spun poveşti de succes mai bine decât 1.000 de cuvinte :)
________________

*pe zi ce trece, lumea devine doar un sat mai mare, nu? :)

** bibliotecarii și mai ales coordonatorii județeni își amintesc cât de mult au contribuit Gianina Moncea și Amanda Bosovcki la buna dezvoltare a programului Biblionet, iar de câțiva ani buni – iată – sunt alături de noi și cu programele de educație financiară și e-commerce, componentă a proiectelor și programelor prin care insistăm pentru sustenabilitatea Biblionet. Mulțumim frumos! :)


Succes tuturor!
Valentin Smedescu


PS: Aşa cum ne amintim, în anii precedenţi ambele programe s-au bucurat de succes, utilizatorii serviciilor noastre fiind premiaţi de către finanţatorii campaniilor de educaţie financiară la fel cum, de asemenea, au fost premiaţi şi mulţi dintre bibliotecarii vâlceni.

Bilanţul programelor pentru judeţul Vâlcea, ediţia 2017-2018, poate fi văzut la https://bibliotecivalcene.blogspot.ro/2018/02/raportare-finala-banii-pe-net-si-baniiq.html

…iar ultimele premii obţinute de către bibliotecarii vâlceni sunt anunţate la http://bibliotecivalcene.blogspot.ro/2018/03/noi-premii-de-la-visa-europe-si-junior.html

Anterior:
http://bibliotecivalcene.blogspot.ro/2016/03/premiile-programelor-banii-pe-net-si.html


http://bibliotecivalcene.blogspot.ro/2017/03/cinci-bibliotecare-din-valcea-premiate.html


http://bibliotecivalcene.blogspot.ro/2016/06/premiile-care-urmeaza-sa-fie-acordate.html


http://bibliotecivalcene.blogspot.ro/2015/09/programele-de-e-commerce-si-educatie.html






marți, 24 aprilie 2018

Drăgășani: Gib Mihăescu în contextul unor ample sărbători

Ziua de 23 aprilie reprezintă o dată cu multiple semnificații: este sărbătorit ”Sf. Gheorghe”, scriitorul Gib Mihăescu, Ziua internațională a cărții și a dreptului de autor și nu în ultimul rând Ziua Bibliotecarului. Toate aceste evenimente au fost menționate în cadrul manifestării desfășurate ieri, 23 aprilie 2018, la Biblioteca Municipală Drăgășani. A fost evocată activitatea scriitorului Gib Mihăescu și participarea sa la primul război mondial, reflectată în câteva opere, aceste lucruri omagiind atât autorul cât și centenarul Unirii. De asemenea expoziția de carte cu operele sale se află permanent în Sala de lectură a bibliotecii, un portret al acestuia alături de planșe pe care sunt expuse aspecte din viața și activitatea sa precum și panoul cu lucrări ale elevilor de la Colegiul ”Gib Mihăescu”, cel care îi poartă numele. O altă parte a activității a fost dedicată autorilor de carte în contextul Zilei internaționale a cărții și a dreptului de autor. Au fost două lansări de carte : ”Efemer - Lumini și Umbre” și ”Izvor de gând”, autor Doina Bonescu din Craiova  și ”Au înflorit Trandafirii”, autor Emilia Popescu din Drăgășani. O altă expunere a vizat noul număr al revistei culturale ” Rusidava Culturală”, prezentată de poetul Marian Bărăscu.
  În ceea ce privește ziua noastră, Ziua Bibliotecarului, am menționat importanța acestui domeniu, am invitat utilizatorii să ne viziteze cât mai des și am fost delectați de către invitații noștri cu o seară de muzică și poezie.
Bibliotecar,
Cristina Prunel-Bărbulescu