luni, 23 martie 2020

Galicea- Sănătatea personală și sănătatea publică


Biblioteca Publică Galicea își continuă activitatea virtual pe rețelele de socializare.Utilizatorii de carte, cititorii comunității se pot informa online, zilnic, prin implementarea virtuală a proiectului ,, Sănătatea personală și sănătatea publică”. Voi aborda cinci teme tratate cu noutăți infomative:
1.Viața și sănătatea ( Sănătatea personală și publică), Coronavirus-Covid 19;
2.Igiena Personală și Familială( îngrijire și curățenie);
3.Autoritate legislativă( legi,norme,ordonanțe);
4.Autoritate Publică Locală (supraveghere și vigilență comunitară);
5.Autoritate morală și etică( teamă și frică, curaj și speranță).
Noutățile zilnice se vor referi și  la comemorări scriitori, oameni de cultură, știință, recomandări și noutăți către cititori, utilizatori de carte.
Izolarea la domiciliul și statul în casă pot fi benefice pentru socializare familială, culturalizare personală și meditație spirituală.
#Stați ACASĂ”

vineri, 20 martie 2020

Pietrari: Bibliotecile publice în timpul pandemiei Covid19

Bibliotecile din România, asemenea celor din întreaga lume, au fost profund afectate de apariția și răspândirea cu rapiditate a COVID-19 (Coronavirus).
Multe biblioteci au sistat temporar atât serviciile pentru public, activitățile de educație permanentă, cât și activitățile culturale, pentru a contribui la eforturile conjugate ale autorităților, ale persoanelor juridice, precum și ale cetățenilor de limitare a răspândirii bolii.
Pe fondul incertitudinilor alimentate de pandemia COVID-19, fiecare bibliotecar trebuie să ia decizii dificile cu privire la modul de îndeplinire a misiunii bibliotecilor în condiții de criză. Bibliotecile se află astăzi în situația de a decide cum pot oferi în continuare acces la informații, nepericlitând, însă, în niciun fel, siguranța utilizatorilor și a personalului bibliotecii. Despre acest lucru se vorbește și în comunicatul pus la dispoziția noastră de către ANBPR pe care îl puteți consulta aici
Bibliotecile se pot adapta, au făcut-o de atâtea ori, o pot face și acum.
Ce putem face?
Putem concentra activitatea în mediul online, oferind informații verificate, ghidând și sfătuind în evaluarea informațiilor de pe internet, recomandând resurse online, creând înregistrări pe youtube (lecturi, cursuri), încărcând diverse prezentări sau chiar expoziții, susținând moral și cultural comunitatea și făcând ce știm noi mai bine ca bibliotecari: să selectăm informație de valoare și să fim creativi în prezentarea ei.
Ce am reușit să fac la Pietrari până acum? Nu foarte mult, dar este un început...
Am distribuit pe rețelele de socializare informații utile pentru comunitatea mea, verificate, puse la dispoziția noastră de instituțiile statului, legate de pandemia Covid19, de sănătatea noastră și a celor dragi nouă, dar și mesaje care îndeamnă la calm, care încurajează și transmit speranță, cum ar fi cel din campania ”Totul va fi bine”. Am distribuit link-uri utile părinților (site-uri cu jocuri, filme, teatru pentru copii, cărți on-line, etc), dar și cadrelor didactice (platforme on-line educaționale și clase virtuale), pentru adaptarea la situația creată, aceea de a sta acasă și a păstra o rutină zilnică.

Am realizat un concurs literar on-line intitulat ”Trenulețul cu povești” prin care provoc copiii cu vârste cuprinse între 6-14 ani să descopere prin ghicitori și citate literare povești sau cărți din literatura română sau străină.

Am inițiat acțiunea on-line ”Noapte bună, copii!” adresată copiilor cu vârste cuprinse între 3-10 ani prin care promovez cărțile din  bibliotecă, îndemnând părinții, dar și copiii, la lectura unei povești ilustrate.
Am transferat în on-line, pe grup închis de facebook, activitatea clubului de coding ”Wizards Code Club” comunicând cu copiii, dându-le teme, verificând realizarea acestora, susținând live-uri cu aceștia, fără să existe sincope în activitate, fiindu-le alături și în această perioadă. Urmează să creez o clasă virtuală unde să putem continua cursurile de coding și de robotică. De asemenea, marți urmează să particip ca invitat la un webinar al Fundației Progress unde voi discuta alături de alți colegi bibliotecari din țară despre modalitățile de comunicare în on-line.



Am încheiat, verificat, recepționat, semnat electronic proiectul ”WiFi4EU”. În urma finanțării de 15.000 de euro primite în cadrul programului WiFi4EU de către  Unitatea Administrativ Teritorială Pietrari prin intermediul bibliotecii noastre de la Comisia Europeană, au fost instalate în localitate un număr de 14 puncte de acces public şi gratuit la internet wireless, respectiv 24 echipamente de difuzare semnal interior și exterior.
Biblioteca Pietrari, datorită preocupărilor avute în direcția educației ecologice și a voluntarilor adulți pe care a reușit să-i strângă, a fost înscrisă în proiectul «Colectează selectiv pentru tine şi comunitate» derulat de Asociația ProExpert ce îi vizează în mod special pe copiii din mediile defavorizate şi la început va fi aplicat la scară mică, în cinci localităţi din Vâlcea, iniţiatorii săi fiind convinşi că ulterior poate fi extins în întreaga ţară. Ideea a plecat de la un proiect asemănător, de mare succes în Vâlcea - «Reciclăm eficient pentru a ajuta copiii fără copilărie» la care am luat parte până în prezent. Este vorba despre un proiect menit „să schimbe mentalităţile în comunităţile rurale şi oraşele mici din judeţul Vâlcea, privind atât colectarea selectivă, cât şi solidaritatea faţă de familiile şi copiii în dificultate”. Concret, Asociaţia ProExert va sprijini cinci şcoli/biblioteci din mediul rural să achiziţioneze baterii de containere pentru colectare selectivă şi prese pentru comprimarea PET-urilor şi dozelor de aluminiu. Până în prezent am reușit să realizăm mărțișoare din materiale reciclate, să selectăm și să trimitem materiale reciclabile la depozitul din oraș cu ajutorul Super Furnicuțelor. Banii obţinuţi din valorificarea acestor deşeuri vor fi folosiţi în două scopuri. Jumătate din fonduri se vor îndrepta pentru achiziţionarea de rechizite, alimente şi alte lucruri necesare pentru cei mai dezavantajaţi copii din comunitate. În acest mod, aceştia vor fi sprijiniţi să meargă la şcoală. Restul banilor va fi depus într-un cont special. Cu aceştia se va achiziţiona ulterior o dotare similară - baterie de pubele şi prese - pentru o altă locație. Având în vedere situația actuală, am luat măsurile necesare (mănuși, măști, dezinfectant, distanța dintre persoane, nu mai mult de 3-4 persoane care să participe la încărcare) pentru a putea trimite materialele reciclate la Rm.Vâlcea fără a periclita sănătatea voluntarilor înscriși în proiect. Pentru comunicarea cu voluntarii înscriși în proiect am creat un grup de whatsapp.
În această perioadă am avut în vedere perfecționarea mea profesională prin participarea la un curs on-line ”Introducere în Scratch” organizat de Asociația TechSoup și American Foundation.


De la începutul crizei Covid19, în acord cu Hotărârea Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, în intervalul 11-31 martie 2020, cu posibilitatea de prelungire, Biblioteca Pietrari nu este închisă, este activă, dar și-a suspendat toate activitățile culturale de amploare, atelierele și activitățile de tip club programate pentru această perioadă, anunțând utilizatorii de acest lucru. Activitățile culturale de anvergură vor fi reprogramate, iar activitatea Wizards Code Club Pietrari și alte activități culturale au fost transferate în on-line. Au fost luate măsuri pentru dezinfectarea tuturor birourilor și spațiilor bibliotecii. 
Împrumutul de carte la domiciliu este și el restricționat fiind realizat doar la cerere.

Este o perioadă grea pentru noi toți, o perioadă de nesiguranță și neliniște pe care o simțim zilnic...multă putere tuturor. 

Cu speranța că situația va reveni cât mai curând la normal și ne vom reîntâlni cu bucurie, vă urez tuturor sănătate și numai bine!

Bibliotecar,
Crina Popescu





miercuri, 4 martie 2020

Vladesti -Erasmus + Effective Communication-Communication Skills.

        Primăria Vlădești de Vâlcea in parteneriat Scoala Gimnaziala Grigore Mihaescu au avut onoarea de a gazdui a doua mobilitate a proiectului Erasmus Effective Communication.
      Luni  24.02.2020  a avut loc festivitatea de deschidere a proiectului Erasmus , eveniment desfășurat la Caminul Cultural  Vlădesti .Activitatiile in cadrul proiectului s-au  desfasurat in saptamana 24-29 februarie in localitatea noastra.
     Oaspetii nostri  ,din Turcia si Polonia , au fost  incantati sa descopere locuri frumoase din localitate si  din judetul nostru. Ne-am bucurat, am interactionat si, cel mai important, am gasit modalitati eficiente de a comunica indiferent de tara  din care provenim.

     Imagini de la activitatiile desfasurate in biblioteca.


  






















Bibliotecara-Ciobotea Elena Maria