joi, 25 iunie 2020

Păușești-Măglași-Modalități alternative de comunicare


„Bună ziua! Vă mulțumesc pentru temă! Felicitări pentru poza cu ceasul! Este reușită, artistică și se încadrează în regula treimilor…”.cuvintele de apreciere a temei mele realizată în cadrul webinarului ”Comunicare prin Fotografie: tehnici și sugestii”,  aparțin doamnei Andreea Dumitrescu, Coordonator de Comunicare la Fundația Progress și atestată profesional ca fotograf .Webinarul cu tema,mai sus menționată ,este cel de-al doilea din seria de webinarii Ora să ȘTIM:Modalități alternative de comunicare (" Comunicarea cu persoanele cu abilități diferite” ,”Comunicare prin Fotografie: tehnici și sugestii” , ”Cifrele care spun povești”  ) la care am participat în perioada 15 aprilie-5 mai 2020, din dorința de a investi în dezvoltarea mea personală și profesională
In cadrul Webinarul " Comunicarea cu persoanele cu abilități diferite ",webinar coordonat  de Iulia Mandasescu, profesoară la Școala Gimnazială Specială pentru Surzi, nr. 1, București, bibliotecarii au avut ocazia să învețe și chiar să exerseze limbajul semnelor.
  Webinarul ”Comunicare prin Fotografie: tehnici și sugestii”, susținut de Andreea Dumitrescu, i -a  învățat  pe  bibliotecarii cum pot face o poză corectă și de impact, dar și cum să pună în aplicare aceste noțiuni în activitățile pe care le desfășoară  la bibliotecă. 
Webinarul ”Cifrele care spun povești”, susținut de Anca Râpeanu, Project Manager la Fundația Progress,a demonstrat   cât de importante sunt cifrele în activitățile bibliotecarilor, cum pot bibliotecarii să realizeze  un raport diferit și creativ ,cum și cât îi ajută  infograficele să facă cifrele mai ușor de înțeles .
„Utilizarea instrumentelor online în serviciile de bibliotecă la domiciliu"a fost  un alt webinar  organizat de Fundația Progress,la care am participat cu interes. Scopul acestui curs a fos acela de a familiariza bibliotecarii publici cu instrumente de lucru online și de a-i ajuta să adapteze serviciile bibliotecii în perioada în care comunitatea se află în izolare.
Mulțumesc Fundației Progress , organizatoarea acestor instruiri online , pentru invitație pentru temele dezbătute,pentru aprecierea perseverenței și dorinței mele de inovare  !








 Ioana Goran-bibliotecar, Biblioteca Publică "Antim Petrescu"Păușești -Măglași

miercuri, 24 iunie 2020

Galicea- ,, Vino la povești, despre ia românească!”

Dragi galiceni,
Și anul acesta, astăzi, 24 iunie 2020, ora 11.00, Biblioteca Publică Galicea, pentru a IV-a oară consecutiv, va sărbătorii ,, Ziua Universală a iei” , de această dată pe platforma de comunicare online, google meet, încercând să fim aproape de galicenii din întreaga lume, pentru a descoperi povestea iei tradiționale- românești și semnificațiile motivelor decorative.
Evenimentul se va desfășura în parteneriat cu Primăria Galicea, Consiliul Local Galicea, Biblioteca Județeană ,,Antim Ivireanul”, Biblioteca Publică Pietrari, Biblioteca Publică Păușești- Măglași și Școala Gimnazială Galicea.
În program:
Istoria evenimentului, referat bibliotecar, Tițu Maria;
Sărbătoarea religioasă ,, Nașterea Sf.Ioan Botezătorul”, referat prezentat de elevul, Neacșu Alexandru Nicola;
Istoria și semnificația spirituală a iei, referat prezentat de eleva, Iordache Amalia;
Tradiția sânzienelor și drăgaica, referate prezentate de elevii, Fumuru Ștefan, Butuc Teodora și Clăianu Nicoleta;
Moment poetic, susținut de elevii: Botea Bianca, Ploae Alin, Popescu Ana Maria, Băete Beatriss, Ploae Alexia, Clăianu Victor; Albulescu Ionuț.
Invitați de onoare: documentarist, Popa Ramona -B.J.A.I.; bibliotecari, Popescu Crina-B.P.Pietrari și Goran Ioana-B.P.Păușești-Măglași; prof. Deaconu Daniela și prof. Antonie Natalia, de la Școala Gimnazială Galicea, care ne vor vorbi despre ia tradițională vâlceană.
Vă așteptăm, cu drag!
Bibliotecar, Tițu Maria
linkul de conectare: https://meet.google.com/fwp-qxhb-dmm

miercuri, 3 iunie 2020

Păușești-Măglași-Maratonul de Povești-1 iunie 2020-

Pentru că mi-am dorit să redescopăr  farmecul poveștilor citite împreună cu voce tare, să descrețesc  frunți și suflete, să fiu mai aproape  de toți cei care iubesc poveștile, bibliotecile și , de ce nu , iubesc bibliotecarii inimoși, am participat, luni 1 iunie 2020 (cea mai frumoasă zi din an  în care sărbătorim copilăria) la Maratonul de Povești.”Alergarea” la acest maraton special, care s-a desfășurat între orele 10.00-18.00, m-a transformat în personaj principal ( nu au existat personaje secundare!) al unei povești de poveste:”Povestea a 70 de bibliotecari din România și Republica Moldova,70 de povești citite Live, pentru 70 de aniversări a Zilei Internaționale  a copiilor în România”.Povestea aceasta unică în istoria bibliotecilor românești, magică, plină de emoție, de lacrimi de fericire m-a adus aproape de colegi bibliotecari din toată tara și din Republica Moldova si , mai ales , m-a adus aproape de copiii care iubesc poveștile și și-au dorit să primească în dar , de ziua lor, cele mai frumoase povești…Darul meu pentru acești copii minunați a fost lectura poveștii „Dor de frunze, scrisă de elevul Dimitrie Goran , poveste care face parte din cartea ”Satul vâlcean văzut prin ochii copiilor de ieri și de azi din Păușești-Măglași”, lucrare de apariția căreia m-am îngrijit  împreună cu doamna Zenovia Zamfir și domnul Gheorghe Constantinescu.
La ora douăsprezece si cincisprezece minute ,după povestea lecturată  în limba maghiară de la Biblioteca  Județeană „I.Scipione Bădescu”din Sălaj  i-am primit pe toți  copiii prezenți la maratonul nostru ( ba, chiar și pe părinți și bunici!) în casa mea cu emoție , cu bucurie, cu bujori roz sau roșiori, cu mare , mare drag, cu urări de bine din comuna Păușești-Măglași, cu lectura poveștii pregătite și cu îndemnul :”jocul, cartea și prietenia , fac minunată copilăria”…Momente unice în activitatea mea profesională, momente de neuitat.
Mulțumesc organizatorilor ( bibliotecari inimoși cu mare , mare drag de meseria lor și de semeni!)pentru efortul pe care l-au depus în realizarea poveștii celor 70 de bibliotecari și a celor 70 de povești citite live pentru 70 de aniversări a Zilei Internaționale a Copilului în România!






Bibliotecar, Ioana Goran