vineri, 31 august 2018

Galicea- ,, Ziua Limbii Române”



,, Ziua Limbii Române”, sărbătorită astăzi 31 august 2018, la bibliotecă printr-un program dedicat poveștii scrisului: 
1. Alfabetul chirilic (slavon) la români;
2. Despre scrierea limbii române cu alfabet latin;
3. Povestea scrisului, de Vladimir Colin;
4. Citate despre limba română;
5. Recitat poezii de Alexei Mateevici.








joi, 30 august 2018

Vladesti-Ziua Diplomatiei Romane



   Promovarea localității Vlădești a fost facută ieri , 29 august 2018, cu ocazia organizării la Rm.Vâlcea a “Zilei Diplomației Românești”.
  Primarul localității Vlădești, Adrian Cosac și echipa sa, au prezentat Corpului Diplomatic Român potențialul turistic, tradițiile , meșteșugurile și un scurt istoric al localității noastre. De asemenea, Adrian Cosac a explicat că la Vlădești există și o frumoasă tradiție în ceea ce privește diplomația românească. Victor Mihăescu, fiu al localității Vlădești, a fost Consul General Regal al României în Bulgaria , în perioada 1907- 1933.
  Costumele populare, ceramica de Vlădești și produsele tradiționale din Vlădești vor fi astfel cunoscute în toate colțurile lumii.














Bibliotecara -Ciobotea Elena Maria

marți, 28 august 2018

Vladesti- Valcea colt de rai - etapa locala

Finalistii Concursului Valcea Colt de Rai (etapa locala 2018) sunt :

Sectiunea Desen/Pictura

EVA 2000






Sectiunea Pictura  Religioasa


MIA 2018







                                                      Sectiunea  -Video
                                                           ANDU 2008

                                      https://youtu.be/KV4q5DKM91A


                                    Bibliotecara-Ciobotea Elena Maria

luni, 27 august 2018

Pietrari: "Wizards Code Club" a castigat Locul I la competitia de Scratch.



O veste minunata, acum la sfarsit de vacanta!   

Ambele echipe de coderi ai Wizards Code Club Pietrari au ocupat Locul I la concursul de Scratch organizat de Fundatia Progress in cadrul proiectului "Code Kids- Copiii fac coding la biblioteca", concurs ce a avut la baza "punerea in scena" a eseului creat de Dimi Goran in cadrul altei competitii din acelasi proiect.
Iata postarea care anunta castigatorii acestei competitii nationale:
"Dragi coderi, avem câștigătorii concursului de Scratch!
Toți ați muncit la aceste animații și vă felicităm! Ceea ce faceți voi acum, vă aduce cu un pas mai aproape de a fi programatori.
Locul I este ocupat de către două echipe la egalitate de 31 de puncte:
"Wizards Code Club Pietrari"- https://scratch.mit.edu/projects/239171496/#player
Tita Gabriela
Laura Simion
Cosmina Nicoleta
Alexandru Brabete
"Wizards Code Club Pietrari"- https://scratch.mit.edu/projects/238041884/
Daria Maracinescu
Mihaela Elena Gogete
Robert Cosma
Calin Cucu
Premiul va pleca către Clubul de la Pietrari și constă într-un super roboțel de la LEGO BOOST.
Locul II este ocupat cu 29 de puncte de către echipa
"Window For Future"- Vladesti Arges- https://scratch.mit.edu/projects/187124377/
Stefania-Alexandra Manole
Georgiana Alexandra
Premiul pentru locul II constă în tricouri CODE Kids pentru membrii echipei.
Locul III este ocupat cu 21 de puncte de către echipa:
"Window For Future" - Vladesti Arges- https://scratch.mit.edu/projects/237611473/
Edi Pavel
Alex Mihai
Premiul pentru locul III constă în șepci CODE Kids pentru membrii echipei.
Jurizarea a fost făcută de către colegi de la Simplon și din cadrul echipei Progress iar criteriile urmărite în procesul de jurizare au fost:
1. Povestea respectă eseul lui Goran Dimitrie. Complexitatea este reprezentată prin numărul de scene, replicile personajelor, decorurile folosite și legătura dintre ele realizată prin mișcare și interacțiunea personajelor,
2. Povestea cuprinde elemente vizuale originale și are o estetică plăcută reprezentată prin culorile folosite, decorurile potrivite scenariului și personajele alese. Creativitatea se reflectă în alegerea elementelor din poveste, replicile personajelor și continutul poveștii, inclusiv pozitionarea și interacțiunea dintre obiectele folosite.
3. Povestea este cursivă, are o continuitate logică și trecerea de la o scenă la alta poate fi urmarită ușor. Pentru funcționalități e nevoie de personajele aflate în mișcare, un dialog, schimbare de decor/fundal și minim 3 interacțiuni cu obiecte sau între personajele și elementele prezente în poveste.
Sperăm ca un număr cât mai mare de coderi să accepte provocările noastre și în viitor și să învețe cât mai multe lucruri noi."

Felicitari tuturor participantilor la aceasta competitie si mult succes in continuare bibliotecilor valcene implicate in acest proiect!

Bibliotecar,
Crina Popescu

vineri, 24 august 2018

Memorie şi cunoaştere locală în Anul Centenarului Marii Uniri: „Jurnal de front 1916-1918”

Memorie şi cunoaştere locală în Anul Centenarului Marii Uniri. Aşa cum ne-am angajat*, publicăm integral în online „Jurnalul de front 1916-1918” al învăţătorului Ion Bulbeş, repartizat odionioară (în toamna anului 1899) învăţător în comunele Dăngeşti-Berislăveşti, pentru satele Rădăcineşti, Dăngeşti, Scăuieni.



Mulţumim, pe această cale, domnului Florea (Fănică) Niţă, nepotul autorului Jurnalului, pentru:- înţelegerea importanţei jurnalului bunicului domniei sale şi pentru reuşita publicării acestuia sub formă de volum (Ediţie realizată de: Florea Niţă, Ion Măldărescu, Gabriela Daraban, Ion Topolog; Editura Dealul Melcilor, Braşov, 2010)- conştiinţa patriotică şi civică pe care i le-am remarcat cu ocazia fiecărei interacţiuni pe care am avut-o şi pe care ni le-am dori multiplicate la cât mai mulţi conaţionali; considerăm esenţial să subliniem că acest nivel de conştiinţă nu este cu nimic mai prejos decât cel al bunicului-combatant, care - după ce a trăit ororile războiului şi coşmarul întoarcerii într-o comunitate ce-şi pierduse busola şi valorile sociale – a sfârşit omorât de un tâlhar pe care-l prinsese, noaptea, în Primăria comunei sale…

Mulţumim, de asemenea, nepoatei (prin adopţie) domnului Florea Niţă, Andreea Zăgărin, pentru că ne-a facilitat obţinerea de la editură a formatului electronic al Jurnalului (scutindu-ne de transcrierea/ corectarea lucrării după formatul print) şi pentru că, asemenea domnului Niţă, conştientizează importanţa păstrării vii a memoriei şi cunoaşterii locale.
Pentru că portalul dedicat memoriei şi cunoaşterii locale nu-l accepta într-o singură postare, am împărţit Jurnalul în două părţi.

În prima dintre fotografii avem o filă** din Jurnalul de-acum 101 ani; cealaltă foto redă coperta cărţii tipărite (conţine portretul înv. Ion Bulbeş, pictură de Sava Petrea, făcută în 4 iunie 1917, la Unceşti/ Vaslui).


Memoriile înv. Bulbeş din războiul reîntregirii, premergător Unirii de la 1918, încep astfel: „23 August 1916. Oameni de trupă staţionează în Falaştoaca, un sat mic lângă gârla cu acelaşi nume. Face parte din comuna Comana. Oameni buni şi primitori, am avut fericirea ca, în noaptea precedentă plecării, să cantonez la un bătrân veteran (…) De la Ciocoveni, prin Valea Dragului, până la Budeşti, am mers pe şosea împietruită. La ora 2.00 sau 3.00 dinspre ziuă, am sosit în Budeşti, unde am găsit instalat şi Corpul 5 Armată.Trebuia să ne urmăm drumul înainte, însă, în urma unui alt ordin, am rămas pe loc la Budeşti, fiind în pădurea de la Vesta Comani.Se face ziuă. Sunt amărât că nu primesc nici o veste de pe acasă, cu toate că am scris mereu. Sunt amărât, mai ales că, încă de cu noapte, un incognito ne vestise că Turtucaia a căzut, că armata noastră fusese măcelărită, că puţini au scăpat înot prin Dunăre. Aşa m-a găsit ziua de 25 august 1916.Suntem la Budeşti, în aşteptarea ordinului de plecare. Sunt tot mâhnit, mai ales că astăzi mi s-a afirmat că Turtucaia a căzut, că armata noastră a fost zdrobită. S-au prins mai mulţi spioni turci şi bulgari. I-au executat aici în Budeşti. M-a înfiorat puţin execuţia acestor nenorociţi, însă m-a înălţat sufleteşte această execuţie. Am văzut cu câtă resemnare şi curaj îşi primesc moartea. Jurnalele nu dau nici o lămurire despre dezastrul de la Turtucaia.”


Prefaţa volumului, de Ion Popescu Topolog, ne introduce în lectură cu următoarele fraze: „Un document de oştean din Războiul celălalt. Aşa a găsit de cuviinţă învăţătorul Ion Bulbeş din comuna Berislăveşti, satul Rădăcineşti, să-şi facă datoria, nu numai cu arma în mână, ci şi cu condeiul: pentru a lăsa un document peste timp. E foarte conştient că scrisul rămâne şi, de aceea, cum îşi află răgaz, notează tot ce se întâmplă în jurul său – pe frontul din Moldova – şi care îi sunt stările sufleteşti, judecăţile lui faţă de oameni, întâmplări, atât pe teatrul de război românesc, cât şi european. Suntem în Primul Război Mondial. Pentru români, războiul s-a întors. După o înaintare rapidă în Ardeal, în faţa experimentatelor trupe germane, austriece şi ungare, soldaţii români – cu tot eroismul de la Jiu şi Olt – cedează, bat în retragere. Frontul e străpuns, rezistenţa în Carpaţi e demontată şi invazia în Oltenia şi Muntenia este iminentă... ”
________________ 

luni, 6 august 2018

Drăgășani - Caravana culturii ”RUSIDAVA”



      

                                                              PROIECT NAȚIONAL - CENTENAR
                                 Caravana Culturii ”RUSIDAVA”, ediția a lll-a... (10 – 19 august 2018)


                  Caravana Culturii în perioada 10 - 19 august 2018, formată  dintr-un grup de scriitori, critici literari, poeți, jurnaliști,sociologi, interpreți muzică populară, ușoară, folk, romanță, instrumentiști  caval și chitară, pleacă într-un turneu prin țară pentru – înfrățire și colaborare pe zonă culturală-  lansări de cărți, serate literare, întâlniri cu  presa locală, întâlniri cu cenaclurile literare din țară, interviuri și emisiuni radio – tv, spectacole de muzică și poezie.

                                           Grupul Caravana Culturii

1.       Marian Bărăscu – poet, coordonatorul grupului – din Drăgășani-Vâicea
2.       Constantin Ttiță – poet  din Piatra-Olt-Slatina;
3.       Camelia Giorgiana Petria – solist muzică populară – din Morunglav;
4.       Ioana Banner – poet din București;
5.       Andrada Silvana Tcacenco poet, solist muzică ușoară – din București;
6.       Tanțy Triță – poet din Piatra-Olt;
7.       Liliana Ghiță Boian – poet din Drăgănești-Olt;
8.       Traian Chiricuță poet, cantautor muzică folk – din București;
9.       Ioan Smedescu – poet din Slatina;
10.   Pandele Jianu – solist muzică ușoară – din Drăgănești-Olt;
11.   Cornel Popescu – instrumentist caval,fluier și cimpoi – din Craiova;
12.   Zenovia Zamfir – scriitor din Rm. Vâlcea;
13.   Rodica Țugui – sociolog din Craiova;
14.   Dumitru Negulescu – poet,cantautor muzică folk – din Rm.Vâlcea;
15.   Sabrina Vasilescu – solist muzică ușoară – din București;
16.   Sava Regățeanu – solist muzică de petrecere și ușoară, colaborator al televiziunilor locale și naționale – din București.

                                              PROGRAM  DESFĂȘIURAT  PE  ZILE ÎN  PARTENERIAT  :
                                           
 -10 august 2018  URZICENI – Organizatori – Primăria com. Coșereni  Ialomița și Ambasadorul . George Călin (poet, președintele societății culturale „APOLLON” Urziceni);
                     -prezentare volumul 2 „Jurnal de Călătorie”                                           
                     -lansări de cărți și reviste literare:
                     -întâlnire cu membrii ai societății Apollon     
                     -spectacol de muzică și poezie.                                                                    

-11 august 2018   COSTEȘTI de VÂLCEA - Organizatori – Primăria  și Consiliul Local din Costești.
                 -lansări de cărți și reviste literare;
                 -an centenar,marea înfrățirie dintre Costești și com. Ostrița din Cernăuți Ucraina;
                 -spectocol de muzică și poezie în colaborare cu ansamblu „FLORICICA” din localitate;
                -întâlnire cu presa scrisă și televiziunea VL 1.

-12 august 2018 DROBETA TURNU SEVERIN – Organizatori : Palatul Culturii „Teodor Costescu” Drobeta Turnu Severin, Centru Cultural „Nichita Stănescu”, Fundația pentru tineret – Mehedinți, Societatea cultural-artistică „Dunaris”Mehedinți  și Asociația Tineretului  Liber Mehedinți.
                  -prezentare vol. 2 „Jurnal de Călătorie”
                  -lansări cărți și reviste literare;
                  -lansarea CD muzică ușoară – Pandele Jianu;
                  -Spectacol  de muzică și poezie împreună cu membri „Societății Artistice Dunaris”.

-13 august 2018   TIMIȘOARA – Organizator local  Ionescu Stejărel  jurnalist membru al„Ligii Scriitorilor din România”, membru al Uniunii Scriitorilor Europeni și radio „Poema”Net – realizator Adrian Moldovan.
                   -lansări cărți „Caravana Culturii” și autori din Timișoara;
                   -duel poetic în direct la postul de radio „POEMA” Net ;
                   -întâlnire cu TV.Timișoara, interviuri;
                  -prezentare vol. 2 „Jurnal de Călătorie”
                   -seară de muzică și poezie.


-14 august 2018   ARAD   Organizatori...Primăria Arad,Biblioteca  Județeană Arad , scriitorul, profesor  universitar ,membru al Uniunii Scriitorilor din România  Iulian Negrilă și Ianto L Teodora  Redactor-șef la revista de cultură „Tu carte deschisă”
                  -întâlnire cu presa și oficialități locale;
                  -lansări de cărți și reviste;
                  -lansarea CD muzică ușoară – Pandele Jianu;
                  -spectacol de muzică și poezie.

-15 august 2018 –  SATU MARE, organizatori locali; Consiliul Județean Satu Mare,Biblioteca Județeană,revista Cervantes,Radio Diaspora  și poetul, jurnalistul George Terziu.
                 -interviuri Radio – TV și prezentarea vol. 2 „Jurnal de Călătorie”
                 -lansare de cărți și reviste literare;
                 -întâlnire cu personalități locale;
                -spectacol  de muzică și poezie.
       
-16 august 2018 – SIGHIȘOARA... OrganizatorI poeta Silvana Andrada Tcacenco și Gabriela Costescu (preș. Asociația Literară CRENELURI SIGHIȘORENE)
                 -întâlnire cu presa  locală;
                 -duel tematic de poezie;
                -prezentarea vol. 2 „Jurnal de Călătorie”
               -seară de muzică și poezie.

-17 august 2018 – TÂRNĂVENI, Organizatori locali; Primăria Municipiului Târnăveni, Uta Sala-Elena și poetul Valer Popean.
                -prezentare vol.2 „jurnal de Călătorie”
               -moment poetic Dumitru Silitră;
               -duel poetic și epigramistic;
               -spectacol de muzică și poezie.

-18 august 2018 – DEVA, Organizatori  Primăria Municipală și Serviciul Public Administrativ Cetate.
               -întâlnire cu oficialități și presa locală;
               -lansarea CD muzică ușoară , Pandele jianu;
               -Cornel Popescu și cavalul său;
               -spectacol de muzică și poezie.


-19 august 2017 – RÂMNICUL VÂLCEA – Organizator „BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ANTIM IVIREANUL”
               -bilanț „Caravana Culturii”;
               -întâlnire cu TV. VL. 1 realizator și moderator prof. Univ. Nicolae Dinescu.
               -spectacol de muzică și poezie. 

Menționăm că turneul  „Caravana Culturii” ediția a IIl-a  se desfășoară pe o perioadă de 10 zile  (10 – 19  august 2018).  Vă mulțumim de colaborare și participare la acest proiect național.


                     Coordonator și moderator grup ”CARAVANA CULTURII”, poetul  Marian Bărăscu.
                                                  

                                                     
                                                              ORGANIZATORI:

                                                   -ASOCIAȚIA ”RUSIDAVA CULTURALĂ”
                                                   -BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ  ”ANTIM IVIREANUL”
                                                   -BIBLIOTECA MUNICIPALĂ DRĂGĂȘANI
                                                   -EDITURA KITCOM