marți, 30 martie 2021

,,Bibliotecii Publice Galicea” -proiecte pe luna martie 2021

 

Proiectele ,,Bibliotecii Publice Galicea”pe luna martie 2021:

1.,,Mărțișorul literar", eveniment dedicat celui mai îndrăgit povestitor din literatura română Ion Creangă s- a desfășurat pe 1 martie, la biblioteca noastră prin două proiecte implementate online, pe platforma Google Meet:                                                                                                                    *proiect în colaborare cu ,,Clubul de lectură al bibliotecii".                                                              *proiect în colaborare cu Grădinițele cu Program Normal Marcea, Fișcălia și Ionești;           

2. ”Luna fetelor din cărțile pentru copii” este o inițiativă a Asociației 7 ARTE, cofinanțată de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), prin intermediul România EduCaB.                                    Trei scriitoare contemporane (Lavinia Braniște, Alexandra Rusu și Ioana Nicolaie) au participat în cadrul a 4 ateliere de lectură și discuții cu copiii prezenți în bibliotecile publice și online în fiecare vineri din luna martie, de la 11:00 la 12:00.                                                                                  Beneficiarii acestui proiect, cei 75 de copii, de la Grupa Fluturașii-G.P.N.Galicea, înv.preșcolar Neacșu Carmen, elevii clasei a V-a, coordonați de doamna prof.de franceză Deaconu Daniela, elevii clasei a IV-a, coordonați de prof.înv.Preda Simona și elevii clasei a III-a, coordonați de dna prof.înv.Stan Narcisa.                                                                                                                                              Obiectivul a fost acela de a atrage câți mai mulți copii către lectură și oportunitatea de a cunoaște un scriitor.                                                                                                                                                                 3. Proiectul ,,Urări pentru mama", inițiat de Biblioteca Publică Galicea cu ocazia ,,Zilei Internaționale a femeii" a cuprin mesaje de urare și poezii pentru mama, realizat de membrii ,,Clubului de lectură ” al B.P.Galicea. Beneficiarii au fost 16 tineri galiceni.                                                                      4.Biblioteca Publică Galicea a participat la proiectul național ,,Un zâmbet, o floare, o rază de soare!", dedicat ,,Zilei Internaționale a Femeii", inițiat de Bib.Jud. din Arad în parteneriat cu Bib.Jud din Brașov, prin participarea elevelor Ploae Alexia și Chiriță Teodora din clasa a II- a, poeziile recitate fiind postate pe youtube B.J.Arad, având sute de vizualizări în țară și în Republica Moldova.

5. ,,Hai să- ți povestesc ceva...!, proiect inițiat cu ocazia ,,Zilei Internaționale a Poveștilor și a Poeziei" s-a derulat în perioada 17 martie - 22 martie:

* La G.P.N.Galicea, grupa mijlocie, educatoare Rogojinaru Stan Floarea și grupa mare ,,Fluturașii”, prof.înv.Neacșu Carmen unde am pătruns în magia poveștilor ,,Creanga de alun" de Lev Tolstoi , ,,Pinocchio" de Carlo Collodi și ,,Albă ca zăpada și cei 7 pitici ” de Frații Grimm (17-18 martie);

*La bibliotecă, unde am citit din fondul de carte existent(17-22 martie).

Obiectivul activității a fost acela de a promova lectura în rândul celor 26 beneficiari.

6. Biblioteca Publică Galicea a fost reprezentată la ,,Concursul național de poezie online” ediția a XII-a, inițiat de Biblioteca Județeană ,,Octavian Goga” din Cluj Napoca, de elevul Trucmel Vlad Nicolae, din Bratia Deal, clasa a IX-a la Liceul Ferdinand I-Rm.Vâlcea, cu trei poezii: Sentimente, Un miracol și Poate sunt..., fiind premiat.

7. 19 martie, zi în care emoțiile, sensibilitatea și bucuria, au atins cote maxime într-un recital online de poezie, în care ne-am adunat, cu mic, cu mare, bibliotecari din toată țara, dar și copii invitați, unde am sărbătorit în avans ,, Ziua Internațională a Poeziei”.

8. La invitația Grădinițelor cu Program Normal din comuna Ionești am sărbătorit online ,,Ziua Internațională a Poeziei" și ,,Ziua Internațională a Apei". Am reușit să intrăm în magia ,,Poveștii unei picături de apă", alături de personajele ,,Picătura de apă" și ,,Rolly" și am descoperit frumusețea poeziilor recitate de prichindei.                                                                                                                             Beneficiarii acestei întâlniri au fost 71 de copii cu vârste între 3-6 ani.                                                     9.,,Vreau și eu la liceu” proiect în parteneriat cu Asociația ,,Vatra cu idei" din Comuna Nicolae Bălcescu, manager fiind doamna Dana Rădulescu, din cadrul Bibliotecii Județene Antim Ivireanul și Școala Gimnazială Galicea, îndrumați de dna prof. franceză, Deaconu Daniela.      Proiectul s-a adresat tinerilor elevi din clasa a VIII- a, din comunele Galicea, Nicolae Bălcescu și Milcoiu care au beneficiat de întâlniri online, cu traineri diferiți și teme educative: viața de liceu; gestionare emoții; comunicare; consiliere în carieră; voluntariat; bune maniere, etc.                                                                                              Programul a fost structurat pe parcursul a 10 duminici, de la ora 17-18, cu următorii invitați:

-17 Ianuarie - Dana Radulescu, bibliotecar;

- 24 Ianuarie - Miana Arișanu, profesor informatica;

- 31 Ianuarie - Geanina Oprea, profesor limba romană;

- 7 Februarie - Mălina Luciana, studentă;

- 14 Februarie - Mircea Bicu, preot;

- 21 Februarie - Traian Viorel Popa, profesor matematică (Bucuresti);

- 28 Februarie -, Iuliana Maria Puiu, elevă, voluntar Vatra;

- 7 martie - Daniela Predisor, psihopedagog;

- 14 Martie –Camelia Iosif, consilier educational;

- 21 Martie – Geanina Oprea, profesor limba română;

-28 martie- Andreea Niculescu, Alexandra și George Gogioman,studenți, voluntari Vatra.

Am participat la webinarii și conferință:                                                                                                 1. ,,Prietenie pe o sfoară virtuală” întâlnire pe platform Zoom la un an de la înființarea grupului. Cea mai importantă realizare a acestui grup este faptul că activitatea bibliotecilor din țara noastră a fost făcută cunoscută atât pe plan națioanal cât și internațional și constituim un model pentru bibliotecile naționale și internaționale.                                                                                                                                   2.Întâlnire online cu organizația ,,OvidiuRo” și înscrierea în proiectul internațional ,,Punguța cu două cărți” care se va derula pe parcursul lunilor aprilie și mai.                                                                 3. ''Bibliotecari pentru mâine'', conferință online care a avut loc live, pe platforma Hopin,organizată de Fundația Progress în parteneriat cu Institutul Goethe București , pe 24 și 25 martie 2021, între orele 10:00 - 13:00.  Am împărtășit bune practici într-un eveniment profesional unic alături de invitați de marcă. Evenimentul a fost un prilej de a ne întâlni cu alți bibliotecari din țară și din Republica Moldova și de a împărtăși experiențe.


 

 

 

 

 

                                                                                   

 

luni, 29 martie 2021

Ora de lectura la Biblioteca Amărăști

            

          În urma parteneriatului educațional cu Școala Gimnazială Amărăști “ Să citim pentru noi elevii clasei I și a II-a, însoțiți de doamna învățător Doina Tudosie, au venit în vizită la bibliotecă. 

          Am discutat împreună despre importanța lecturii în viața noastră de zi cu zi, despre modul în care cărțile sunt așezate în rafturile din bibliotecă, cum se pot împrumuta acestea, și, de asemenea, despre cum pot întreține cărțile, astfel încât ele să nu se deterioreze și să ajungă în mâinile tuturor care doresc să le citească. Așadar, prin subiectele abordate, în mod succint, am reușit să le insuflăm celor mici dorința de a citi cât mai mult pentru a călători în lumea jocului, alături de personaje precum Vrăjitorul din Oz, Vulpoiul și Găina, Pinocchio, spiritul ludic având un rol deosebit nu doar în educarea și dezvoltarea acestora, cât și în captarea atenției lor. 

        La finalul activității elevii au împrumutat cărți și au pus întrebări, dornici să mai vină la bibliotecă pentru a învăța lucruri noi.

”Lucrul cu cartea este de neînlocuit pe parcursul școlarizării. Este necesar să – l apropiem pe copil, în mod conștient de universul cărții. El trebuie să simtă bucuria lecturii, fiecare carte fiind ” o călătorie prin suflete, gânduri și frumuseți” 

(Mihail Sadoveanu)







Bibliotecar: Alexandra-Elena Bercea

miercuri, 10 martie 2021

Galicea- ,,Zici 2021”

 10 febriarie 2021, Hai să citim împreună! ZICI cu lipici: legaţi prin cititul împreună

Legați prin cititul împreună, pe 10 februarie, de ,,Ziua Internațională a Cititului Împreună"- ZICI cu lipici, eveniment național, organizat sub egida Organizației LitWorld, cu ,,Citim Împreună România" am citit împreună cu Grupa Fluturașii- G.P.N.Galicea, prof.preșcolar, Neacșu Carmen și scriitoarea, Victoria Furcoiu din Brașov.

Minunatele povești: ,,Crăiasa zăpezii", de H. C. Andersen; ,,Pinochio", de Carlo Collodi și ,,Câinele și pisica", de Victoria Furcoiu au fost savurate de prichindei și am călătorit în lumea cărților fără să facem un pas, asta fiind fascinant la cărți.

Am continuat evenimentul, online, ora 14.00, pe platforma google meet, alături de partenerii proiectului, având în program următoarele ativități:                                                                                      * Tițu Maria, bibliotecar-B.P.Galicea, prezentare referat despre beneficiile cititului de la o vârstă fragedă și ce este ,,Citim Împreună România”;                                                                                     *Victoria Furcoiu, scriitoarea copiilor din Brașov care ne-a încântat cu fabula ,, Vulpea furăcioasă”;

*Cătălina Popa, bibliotecar-Biblioteca A.E.Baconsky Călimănești, prezentare referat despre ,,Arta de a citi copiilor” și citit poezia ,,Cuvânt”, de Tudor Arghezi;                                                                   *Deaconu Daniela, profesor de franceză la Școala Gimnazială Galicea, a citit poezia ,,Une histoire a suivre”/,,O poveste urmează”;                                                                                                         *Petroșel Maria Mălina, educatoare la G.P.N.Ionești, a citit poezia ,,Doină”, de Vasile Alecsandri;                                                                                                                                                    Utilizatorii ,,Clubului de lectură” al B.P.Galicea au pregătit un program de recitat poezii:                                                                                                                                                       *Ploae Alexia- ,,Carte surioara mea”, de Emilia Iercoșan;                                                                 *Clăianu Nicoleta- ,, Vestitorii primăverii”, de George Coșbuc;                                                        *Vladu Erica- Școala Gimnazială Nr.10/Rm.Vâlcea-,,Lumineze stelele”, de Mihai Eminescu;                 *Ionuț Stătioiu-,,Somnoroase păsărele”, de Mihai Eminescu;                                                            *Nicu Stătioiu- ,,Țara mea”, de Otilia Cazimir;                                                                                    *Popescu Rareș-,,O lacrimă”, de Octavian Goga;                                                                              *Paula Stanca-Colegiul de Informatică Matei Basarab/Rm.Vâlcea- ,,Prietenii”, de Dan Faur;                   *Lazăr Ștefania-,,Crăiasa din povești”, de Mihai Eminescu;                                                              *Cristoloveanu Ana-,,Pe lângă plopii fără soț”, de Mihai Eminescu;                                              *Năstase Bianca-,,De ce nu-mi vii”, de Mihai Eminescu;                                                            *Comăneci Alexandra-,,Iarna pe uliță”, de George Coșbuc;                                                              *Butuc Teodora-,,Primăvara”, de Al.Macedonski;                                                                                 *Stan Alexandru-,,Măgarul purtător de moaște”;                                                                               *Clăianu Victor-,,Un secret”, de Ana Blandiana;                                                                                  *Comăneci Anamaria Ramona, studentă la Facultatea  Științele Educației, filiala Rm.Vâlcea –a citit poezia ,,Romanța 1”, de Obogeanu Dan Gheorghe, scriitor galicean;                                                     *Tițu Maria, bibliotecar, a citit poezia ,,Cărțile”, de Cicerone Theodorescu.               

            





Galicea- ,,Mărțișor literar-Ion Creangă!”

 

,,Mărțișorul literar", eveniment dedicat celui mai îndrăgit povestitor din literatura română Ion Creangă s- a desfășurat pe 1 martie, la biblioteca noastră prin două proiecte implementate online, pe platforma Google Meet:

*proiect în colaborare cu Grădinițele cu Program Normal Marcea, Fișcălia și Ionești, în care am citit povestea ,,Harap Alb” și am prezentat copilăria povestitorului copiilor Ion Creangă;

*proiect în colaborare cu ,,Clubul de lectură al bibliotecii" în care am citit din cartea ,,Cunoaște-l pe Ion Creangă” și povești scrise  de cel mai iubit povestitor





.

Galicea-,,Drgobetele, sărbătoarea dragostei la români!”

 

24 februarie 2021, B.P.Galicea, alături de  Administrația Publică Locală- Galicea a sărbătorit ,,Dragobetele”, eveniment integrat ciclului de manifestări, ,,Ziua Tradiției”-Anul Nou de Primăvară, aflat la cea de-a XIV-a ediție.                                                                                                 În comuna Galicea în această zi se desfășoară an de an o amplă manifestare culturală începută în anul 2009 la inițiativa Administrației Publice Locale și a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din județul Vâlcea, intitulată ,,Dragobetele, sărbătoarea dragostei la români!”. Anul acesta evenimentul s-a implementat online, pe platformele Google Meet, YouTube și Facebook- Biblioteca Publică Galicea, alături de partenerii săi: Consiliul Local Galicea; Primăria Galicea; Școala Gimnazială Galicea și C.J.C.P.C.T. Vâlcea.                                                                                                               Programul a cuprins  două   evenimente:                                                                                                                                                       

I.Program artistic, poezii și cântece de dragoste, constând în filmări realizate de tinerii galiceni, utilizatori ai Bibliotecii Publice Galicea care promovează tradiția, folclorul, datina și obiceiul și își manifestă bucuria prin poezie și cântec, toate acestea fiind transpuse de bibliotecar într-un film- video, care este postat pe YouTube și facebook, Biblioteca Publică Galicea-Vâlcea, link https://youtu.be/Nk0Zq-sy89M.

II. Colocviu care a cuprins următorul program:                                                                                                                         

1.Alocuțiuni de deschidere a evenimentului în rostirea domnului Mărăcine Florin Alexandru, primarul Comunei Galicea;

2.,,Dragobetele, legendă, tradiție și simbol”, datini și credințe populare prezentate de Amalia Boari, șef serviciu ,,cercetare-valorificare”, prof. Mihaela Deaconu secretar literar, specialiști ai C.J.C.P.C.T.Vâlcea; prof.Elena Stoica etnograf ;

3.,,Dialog cultural” pe tema ,,Dragostea în opera lui Mihai Eminescu”, eseuri și poezii realizate de elevi ai Școlii Gimnaziale Galicea, îndrumați de doamna profesor Mănoiu Simona;

4.,,Tineri în slujba tradiției”, la care au participat voluntarele bibliotecii Comăneci Anamaria Ramona și Petroșel Maria Mălina, care au prezentat eseuri cu tema ,,Ziua dragostei la români în literatura populară”, respectiv ,,Dragostea în opera lui Lucian Blaga”;

5.,,Dragostea în opera scriitorilor români și iubirile memorabile ale acestora”, videoproiecții prezentate de Deaconu Daniela profesor la Școala Gimnazială Galicea și bibliotecar Tițu Maria;

6.Moment poetic și recital de cântece de dragoste oferit de o parte din membrii corului ,,Vocea Topologului”.

Mulțumim tuturor participanților, partenerilor, cadrelor didactice, tinerilor galiceni, Administratiei Publice Locale reprezentată de domnul primar Mărăcine Florin Alexandru și Consiliului Local Galicea, pentru implicare și premiere a tuturor participanților la această manifestare, considerând că fără educație, tradiție și cultură un neam nu poate exista.

Evenimentul organizat de Biblioteca Publică Galicea, alături de Administrația Publică Locală, C.J.C.P.C.T.Vâlcea și ceilalți parteneri, dedicat sărbătorii ,,Dragobetelui” a fost și în atenția televiziunii locale, prin apariția la emisiunea de știri a postului local ,,Antena 3 -Vâlcea”, care a avut peste 3700 vizualizări.

 https://www.facebook.com/antena3valcea/videos/953022565438795/.







marți, 2 martie 2021

„Citește-mi 100 de Povești!”, la Biblioteca Amărăști


Grădinița Amărăști în parteneriat cu Biblioteca Publică Amărăști s-a înscris în programul: „Citește-mi 100 de Povești!”, coordonat de Asociația OvidiuRo, derulat în cadrul Grădiniței Amărăști, astfel încât copiii preșcolari să beneficieze de cărți atent selecționate.

 De 1 Martie am fost invitată să le citesc micuților grădinari povestea “Ghiocelul”, care este vestitorul primăverii.

Ne propunem să stimulăm lectura în rândul copiilor, atât în grădinițe, cât și în familie și mai ales să îi învățăm pe copii să iubească poveștile, cărțile și lumea minunată care li se dezvăluie.

„Așa cum mâncarea este necesară pentru viața corpului, la fel și cititul este necesar vieții sufletului  - Papa Ioan al XXIII- lea

 




Bibliotecar: Alexandra Bercea