Astăzi, între 9.00 şi 10.20, la Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea l-a avut oaspete pe Excelenţa Sa Hans Klemm, Ambasadorul SUA la Bucureşti.
Diplomatul a vizitat instituţia secţie cu secţie, interacţionând cu bibliotecarii, după care au avut loc discursurile oficiale referitoare la donaţia „American Shelf”, făcută Bibliotecii, şi la importanţa vizitei pentru judeţul Vâlcea şi municipiul Râmnicu Vâlcea, exprimată de oficialităţile locale.
Au susţinut alocuţiuni directorul Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” Vâlcea, Remus Grigorescu, ambasadorul Hans Klemm, prefectul Radu Renga, Preşedintele Consiliului Judeţean – Constantin Rădulescu, primarul municipiului Râmnicu Vâlcea - Mircia Gutău:
Donaţia de carte constituită sub numele de „American Shelf” constă în 250 de volume de carte de cultură şi civilizaţie americană, în valoare de cca. 3000 USD.
Mai trebuie făcută precizarea că donaţia făcută astăzi de ambasadorul american nu este nici pe departe prima de acest fel: în urmă cu 7 ani, în 2010, instituţia noastră a beneficiat de asemenea de un grant în valoare de 3000 USD, din care au fost achiziţionate cărţi americane (ne-au facilitat atunci obţinerea finanţării Doamna Monica Drăgan, Director Information Resource Center U.S. Embassy Bucharest, Doamna Patricia H.H. Guy, Grants Oficier, "aduse" la Vâlcea de Doamna Hermina Anghelescu, Associate Professor in the School of Library and Information Science, Wayne State University, implicată încă de la bun început în planificarea strategică a Programului Global Libraries România - ulterior Biblionet).
Tot ca „investiţie americană în biblioteci”, judeţul Vâlcea a beneficiat de programul „Biblionet – lumea în biblioteca mea”, implementat între anii 2009-2014, în valoare de cca. 668.000 USD (finanţarea a venit de la Fundaţia Bill & Melinda Gates) și de un alt grant, în valoare de 10.000 USD (în parteneriat cu Bibliotecile Judeţene Bihor, Brăila, Cluj şi Suceava, finanțare obținută prin intermediul Centrului Mortenson pentru lideri și inovatori, din cadrul Universității din Illinois), materializat în portalul www.istorielocala.ro, care în ianuarie a.c. a depășit 100.000 utilizatori unici și 200.000 de afișări de pagină:
Procentul de utilizatori noi se menţine la peste 80% (este 82,3 procente), iar sesiunile noi - 82,20%; rata de respingere de 82,41% se explică prin două posibilităţi: fie utilizatorii au găsit din prima informaţia căutată (ceea ce este de dorit), fie nu au găsit-o şi n-au mai insistat (mai ales că portalul nu oferă deocamndată funcţie proprie de traducere a informaţiilor, iar afişarea în limba preferată de utilizatorii "non-români" se face doar cu Google Translate).
Valentin Smedescu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu