marți, 23 iulie 2019

Vladesti: Câștigătorii concursului "Vâlcea, colț de rai", etapa locală, iunie 2019


   SECTIUNEA   -Legende

  Locul I    Andu 2008

Legenda Lacului fara fund-Vladesti,Valcea

    Lacul fara fund. Deasupra ,dincolo de varfurile padurilor Vladestiului,la marginea Olanestiului,pana acum 30 de ani era un lac.Un lac frumos dupa unii,un lac blestemat dupa altii.Lacul de la Mosoroasa.Acolo unde horele satului adunau toti localnicii ,acolo unde se legau primele iubiri si unde se iscau primele  conflicte intre flacaii din Vladesti.
   Pentru ca asa incepe povestea  noastra,cu Tinca,fata boierului Vladescu,o fata frumoasa  dar  cu amorul  liber,dupa cum spun cronicile.La 30 de ani iubise mult Tinca ,iar nimeni nu avea ce sa-I faca.Pana a ajuns-o destinul.Florea.Era unul dintre feciorii chipesi din Vldesti,baiat de taran,care tocmi  venise acasa dupa de terminase catania in Imperiul Austro-Ungar. Venit la mosie pentru o pricina cu tatal Tincai, a fost remarcat de frumoasa jupanita.
     Femeia nu a stat pe ganduri si i-a dat loc de  intalnire lui  Florea, intr-o noapte cu stele multe,la Lacul Frumos.Si uite asa a pornit o mare iubire,care i-a facut inima ferfelita lui Florea, feciorul de 21 de ani.Dar Tinca,dup ace s-a saturat de frumusetile lui Florea,a dat sa renunte.Flacaul, sub niciun chip sa auda de asa treaba.Trei zile a umblat pe la mosie,pana ce Tinca a pus argatii  sa-l biciuie. Umilinta maxima pentru Florea al lui Gheorghe.
     Si Florea nu a stat pe ganduri ,a pandit intr-o zi caleasca jupanitei,care tocmai trecea pe la Lacul Frumos,a sarit pe ascuns in caleasca,femeia s-a speriat.Dar Florea a lovit-o,lasand-o fara cunostinta,a biciuit caii si i-a indreptat fix spre lac.Intr-o clipa,caleasca si jupanita au disparut in adancurile apei.Au existat martori care au mers la jandarmi sa spuna ce si cum s-a intamplat.Florea a fost arestat.Dar omul aspuscanu stie nimic.Si,dupa un an,a fost eliberat de la ocna.Pentru ca nu s-a gasit urma de jupanita si nici de caleasca in lac.Cei care s-au scufundat au spus  ca lacul e fara fund.
     Lacul a ramas asa pana in anii 80. Apoi a inceput sa  scada.Iar in ultimii ani, in locul lacului a aparut o mlastina.Dar altceva s-a intamplat.In mijlocul  mlastinii,inconjurat  de un cerc de salcii,pline de serpi,a aparut o insula.O insula din mal,fiind singurul loc din Valcea si printre putinele din tara unde creste o floare carnivora – Roua Cerului.Legendele spun ca ar fi chiar jupanita Tinca intrupata.
     Mlastina Mosoroasa se afla la aproximativ patru-cinci kilometric distanta de centrul statiunii Baile Olanesti,la o altitudine de 700 de metrii,la capatul unui catun de 20 de case,izolat,la granite cu comiuna Vladesti.??De fapt ,este un lac aproape circular,de aproximativ 200 de mp,aflat intr-o cavitate, in mijlocul padurii de fag.Este inconjurat desalcii,iar volumul apei variaza.In primavera,el este la capacitate,iar in august se poateintamplasa nu existe apadeloc.In mijlocul acestui lac exista o insula,unde se ajunge foarte greu,riscul de a te scufunda in mlastina fiind destul de mare.Pe aceasta insula gasesti muschi de turba si o floare foarete rara in Romania-“Drosera” sau “Roua cerului”, a explicat prof.dr .biolog Gheorghe Ploaie.
         Schitul Lacul Frumos
    Schitul Lacul Frumos , devenit astazi  Manastirea Sf.Nectarie, a fost ridicat in anii 1994-1997  de calugarii de la manastirea  Frasinei cu sprijinul localnicilor.Situat la marginea satului Pleasa ,schitul impresioneaza prin simplitatea sa arhitecturala care iese in evidenta in spatiul natural mirific care il inconjoara.Asezamantul de cult ,ridicat la inceput cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril ,are un plan clasic treflat,cu o turla centrala  deasupra si acoperis de tabla.Datorita staretului Galaction Gavriil Zelig  schitul s-a dezvoltat ca manastire.Sub staretul Sebastian Mihalcea ,in 2007 , manastirea Lacul Frumos a fost resfintita,primind hram nou-Sfantul Nectarie din Eghina  si atrage anual mii de pelerini.



    SECTIUNEA  -PROZA

     LOCUL I -S.I.M.A


Roman si prietenia adevarata


Singurul lucru pe care Roman si-l mai amintea in legatura cu tatal lui era citatul ”Cuvintele sunt imaginea sufletului”.
Roman era un baiat simplu si talentat la vioara . Prietena lui cea mai buna era Alexandra, o fata inalta, blonda cu ochii albastri si care era pasionata de pian. Ambii voiau sa fie in orchestra scolii pentru a le demonstra parintiilor ca orele “pierdute” in care au invatat sa cante la pian si vioara nu sunt degeaba.
Acestia aflasera in urma cu cateva zile de auditiile pentru un nou post in orchestra scolii care se desfasura in perioada weekend-ului. Tinerii si-au luat inima in dinti si s-au inscris. Ziua castingului se apropia, orele de repetare din fiecare zi se intensificau iar stresul tot crestea, pana in ziua castingului cand toti erau plini de emotii, stiind ca viitorul lor se schimba aici. In dimineata cu pricina, copii s-au dus la scoala, au intrat in sala de asteptare iar apoi pe scena.
Dupa termianrea preselectiilor, Roman si cu Alexandra nu mai puteau vorbi, erau atat de socati de cat de greu a fost incat niciunul dintre ei nu-si mai facea sperante sa ocupe postul. Dupa cateva saptamani de emotii cumplite, rezultatele au venit prin e-mail, fiecare stiindu-si doar rezultatul. Roman deschide e-mailul fiind mai curajos si afla ca a fost acceptat. Bucuros de reusita, o apeleaza pe cea mai buna prietena a lui, pe Alexandra care, cu regret a aflat ca nu a luat postul. Baiatul s-a simtit foarte prost, acum realizand ca trebuia sa se gandeasca si la alte variante, daca ea nu a luat, daca au luat amandoi pe un singur post si ce o sa se intample mai departe. Roman cade intr-o suparare adanca. Tatal lui, observa acest lucru si il intraba ce are. Fiul ii raspunde ca are o decizie foarte grea de facut. Alexandra e prietena lui de cand era mic, nu o poate lasa suparata cu gandul ca nu a intrat la orchestra visurilior ei dar nici sa nu accepte ocazia de a fi in orchestra scolii pentru care se pregatise de atatia ani. Avocatul, zambind ii povesteste de copilaria lui, de cum si el a trecut prin acelasi impas si cum tot tatal lui i-a aratat drumul cel bun. Acesta spune ca bunicul lui avea o vorba  „Cuvintele sunt imaginea sufletului” si i-a explicat ca nu trebuie sa ii demonstreze lui ca este bun la viora prin intrarea in orchestra pentru ca el deja stia de ce este in stare copilul lui.
El i-a spus ca Alexandra nu este o fata oarecare , ci ea este o fata cu care el a crescut, cu care a invatat si care i-a fost mereu alaturi.  Pana la urma, Roman a facut alegerea corecta si I-a cedat locul Alexandrei, mintind-o ca are o problema de sanatate si ca nu o sa mai poata canta in viata lui la vioara sau la orice alt intrument. Fata, emotionata, a izbucnit in lacrimi si si-a dat seama cat de pretioasa este prietenia, fara a avea teama de a fi tradata. Anii au trecut, dupa ce Alexandra si-a termiant studiile in domeniul muzicii, Roman I-a zis ca problema cu cantatul nu era adevarata. Alexandra din nou a fost uimita de sacrificiile pe care prietenul ei le-a facut iar aceasta I-a promis ca nu o sa-I intoarca spatele indiferent de problema cu care se confrunta. In cele din urma, Alexandra a ajuns una dintre cele mai mari pianiste iar Roman unul dintre cei mai buni avocati existenti la ora acuala si a pastrat muzica ca pe un hobby.


SECTIUNEA - POEZIE

LOCUL I -  COSMOS VL


Misterul cunoașterii

Părinte - al teoremei, al axiomei pure
Istorie a scris în vremurile dure.
Tot e mister legat din muzică și cifre
Așa renaște spiritul din lucrurile simple.
Gandirea-i luminată prin „muzica de sfere”
Orfeu al matematicii, iar restul e...tăcere. Rob al filosofiei urcat pe soclul mitic
Ascet inovator cu sufletul cathartic.


Mister și culoare

Emoție și vers, culoare si splendoare
Memento mori" creat și risipit în soare.
lnefabile visuri de dragoste și mituri
Nessus, Hercul și tot atâtea rituri.
Eminescu e-al nostru, metafora din aur
Simți cum naște cuvinte din flamura de laur.
Cum codrul se descălțat în liniște de plai
Unicul, împăratul, Hyperion - Mihai.  


Locul I -MIHA 


Iubirea de aproape
Hedonica e viata, la fel si primavara 
Risipa de culoare, de lună pură seara
Istoria ne învață sa fim fermi si curați 
Si cum a spus Iisus :" Lumina sa luati!"
Totul se schimba in cântec, in roua de simtire
O sa selenizam dorință din Citire 
Sfânt si clar e rodul de veșnică iubire
A.. jertfa e măreață precum azurul clar 
In ziua cea de Paște e viscer de clestar
Noi suntem musti mărunte, dar credem ce simțim 
Viata ce se ofera, pe care ne-o dorim !
Iar dragostea, frumosul, simtirea e vitală 
As vrea sa simti ,  acum, un mugur, o sepala
Tot ce a vrut Isus :IUBIREA IDEALA!



 SECTIUNEA - DESEN/ PICTURA

LOCUL I -EVA







LOCUL I - GEO











SECTIUNEA - PICTURA  RELIGIOASA

LOCUL I   MIHA 001



LOCUL I   CLJ

LOCUL II  M.A.Y


LOCUL II  R.A.Y


LOCUL II  EMU

LOCUL II -ISA



LOCUL II ARIS 005


   
  LOCUL II  MIA 10




   Concursul Judetean "Vâlcea, colț de rai", etapa locală, iunie 2019 a fost organizat cu sprijinul  Primariei Vladesti, Scoala Grigore Mihaescu (prof.Monica Ciulei- proza/poezie ,Mihaela Ghita -pictura religioasa).

             Bibliotecara  CIOBOTEA ELENA MARIA


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu