vineri, 27 aprilie 2018

Demnitate prin cultură în bibliotecile publice



Profesor Marina Luiza Cristea



„Accesul la cultura autentică, șansa demnității satului românesc”- este un eveniment organizat în cadrul proiectului “Demnitate prin Cultură”, care se extinde și în în satele României! Joi, 26 aprilie, Fundația Dignitas va fi în Costești, jud. Vâlcea și va dona peste 300 de cărți, dăruite de familia unui luminat învățător din perioada interbelică. Împreună cu soția sa, tot învățătoare, a format generații de copii, a ridicat comunitatea, a scris o monografie a zonei, a lăsat o amintire de neșters în inimile locuitorilor comunei Movilița,jud. Ialomița. În memoria sa, familia a contactat echipa noastră pentru a dărui aceasta colecție către o bibliotecă sătească, în care există o activitate bogată, dedicată minții și sufletului copiilor și tinerilor! Așa se va naște colecția ” Învățător Gheorghe Coșereanu” din Biblioteca „General Nicolae Ciobanu”, Costești, jud. Vâlcea.
Cu acest prilej, vom organiza un eveniment în parteneriat cu Editura Eikon, Biblioteca din Costești, Muzeul de Artă din Costești, Biblioteca Județeană din Rm. Vâlcea. O întâlnire cu scriitori din țară, o lansare de carte și o dezbatere cu tema: “Accesul la cultura autentică, șansa demnității satului românesc” (Fundația Dignitas)

„Fericirea adevărată n-o are și nu poate s-o aibă decât acela care o dă.”                                                                                                                           Alexandru Vlahuță


  
O voce pentru viitor - Alexia Măgureanu

Proiectul Demnitate prin Cultura a fost lansat de Fundația Dignitas în anul 2015 și are ca scop colectarea de cărți și reviste în limba română și donarea acestora unor segmente specifice de utilizatori, care gândesc și vorbesc în limba română. Beneficiare sunt instituții de cercetare, educație și cultură, ONG-uri din comunități de români din afara granițelor României și biblioteci din satele și orașele mici din România și Republica Moldova.
În cadrul proiectului sunt organizate și o serie de evenimente în parteneriat cu instituții de cultură și ONG-uri din România și din comunitățile de beneficiari, care sunt dedicate transmiterii mesajului nostru de conservare a identității și de valorizare a diversității culturale, în spiritual valorilor europene.
Până în prezent au fost organizate astfel de donații în sate și instituții de cultură din Republica Moldova - șapte etape, în Ucraina, pentru Asociația Românilor din Dubai, la Biblioteca Mitropoliei din Miercurea-Ciuc (România).
Parteneri din România care au sprijinit proiectul, până în prezent: Institutul Cultural Român, Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului - Academia Română, Muzeul Literaturii Române, Centrul pentru Studii Complexe din cadrul UNESCO, Centrul pentru Dezvoltare Democratică, Fundaţia Revista Contemporanul, Fundaţia PACT, Asociația culturală Smart Art, Fundatia Culturala Bartoc, Revista Economistul, Asociaţia “Rădăcinile Neamului Românesc”, Fundația Culturală Magazin Istoric, istoricul Adrian Cioroianu, istoricul Radu Ciuceanu, dr.ing. Florin Munteanu, Facultatea de Litere din Universitatea București, Fundația CAESAR, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din Universitatea din Craiova, Fundația Națională a Tinerilor Manageri, Cristian Nicolae Inspiration, Biserica Sf. Ilie - Rahova, din București.

Joi, 26 aprilie 2018 -  Costești - Vâlcea, în Secția de Artă „Gh.D.Anghel”

Afiș eveniment
 Invitație

Vlad Cochirlă și chitara lui au pregătit atmosfera

Directorul editurii Eikon a fost moderator al acestui eveniment. Îmbinând lectura cu muzica, interacționând cu publicul, Valentin Ajder a reușit să întrețină o atmosferă de care mie, și sunt convinsă că nu numai mie, îmi era tare dor.


Valentin Ajder - editura Eikon

Au fost prezenți la eveniment, pe lângă prietenii cărții din comunitate, Luiza Marina Cristea - Communications Manager la Romanian Business School Foundation - Scoala Metropolitana ARC, Events Consultant la Dignitas Foundation, Ligia Necula - producător Radio România Cultural, poeții și prozatorii, Răzvan Nicula, George Precup și Ion Țoanță, Alina Nicola și Flori Ghiță de la Biblioteca Județeană „Antim Ivireanu” din Rm.Vâlcea, George Chirca, Radio Metronom.

 IonȚoanță
 George Precup

 Irina Popa - prietenă bună a muzicii 

 George Precup, Răzvan Nicula și meșterii noștri populari, Elizaveta Lăpădat, icoane pe lemn și Rodica Ctrăcană, țesături lână

 Ligia Necula de la Radio România Cultural înmânează diploma Alexiei, diplomă acordată de Primăria Costești




Prietenii cărții













Mihaela-Silvia Marinescu, bibliotecar
Biblioteca Publică „G-ral Nicolae Ciobanu” Costești







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu