joi, 5 aprilie 2018

Istori@ - cea mai noua sectiune a aplicației Biblioteca Digitală, disponibilă atât pentru iOS, cât și pentru Android


• „Un rol important l-au avut autorii manualului de istorie de clasa a VIII-a, Sorin Oane și Maria Ochescu, care - împreună cu o echipă de redactori - au asigurat documentarea, controlul ştiinţific şi editarea textelor”

Uneori, istoria le pare copiilor doar o înșiruire de fapte și date de care se simt la fel de apropiați ca de o carte de telefon din deceniul trecut. Asaltați de informații pe toate canalele de comunicare, copiii sunt adesea prea puțin motivați să își îndrepte atenția asupra consecințelor unei lupte de acum câteva secole, asupra uneltirilor unor sfetnici ori capriciilor unui domnitor. Un profesor bun este capabil să le trezească fascinația față de povestea de demult și să le dea contextul și rigoarea de care au nevoie pentru a-și îmbogăți cultura și a învăța lecțiile transmise de vremurile apuse. La fel cum Istori@, o nouă secțiune a aplicației Biblioteca Digitală, realizată de Vodafone România în colaborare cu editura Humanitas, le deschide o cale digitală spre trecut.
Profesori, creative technologists, developeri, designeri și ilustratori, 30 la număr, au creat o resursă pentru elevi, în care faptele prezentate cu acuratețe sunt însoțite de benzi desenate inspirate din iconografie. Secțiunea, pornită de la manualul de istorie de clasa a VIII-a editat de Humanitas, face o reverență benzilor desenate ale anilor ‘80 și reușește să le trezească sensibilitatea și celor care sunt astăzi adulți, spune Iustina Croitoru, redactor-șef dezvoltare editorială al editurii Humanitas.
Menirea aplicației, să stimuleze curiozitate și dorința de cunoaștere
„Iconografia, care a reprezentat punctul de pornire în realizarea ilustraţiilor, a fost dublată de o bibliografie de specialitate cât se poate de cuprinzătoare, deoarece această aplicaţie nu se adresează doar elevilor de clasa a VIII-a, ci și copiilor de orice vârstă, precum şi adulţilor pasionaţi de istorie. Suntem pe deplin încredinţaţi că adulţii vor şti să aprecieze o dată în plus prezentarea grafică absolut remarcabilă a benzilor desenate, pentru că talentaţii ilustratori care le-au realizat au făcut o frumoasă reverenţă benzilor desenate ale anilor ’80, recreându-le în cheie modernă atmosfera aparte. Iată cum, deşi a plecat de la manual şi poate fi activată cu ajutorul markerilor din paginile acestuia, în acest moment aplicaţia a devenit accesibilă oricui vrea să şi-o descarce pe telefon. Menirea ei e să stimuleze curiozitatea şi dorinţa oricărei persoane de a cunoaşte mai mult. Credem că, pornind de la ea, cititorii de toate vârstele se vor simţi îndemnaţi să se îndrepte către cărţile de istorie, ca să-şi lămurească întrebările rămase fără răspuns şi să afle şi alte amănunte interesante care în mod obiectiv n-au putut fi cuprinse într-o imagine sintetică, oricât de izbutită ar fi ea, de dimensiunea unui ecran de telefon”. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu