luni, 23 iulie 2018

Pietrari: Noi aducem cerul mai aproape de oameni


Astroclubul SARM - Gorj, filială a Societății Astronomice Române de Meteori se va afla vineri, 27 iulie 2018, la Biblioteca Publică Locală Pietrari, județul Valcea.


 Aici, alături de elevi şi de toţi cei care vor avea curiozitatea să privească prin telescop, vom urmări împreună cea mai lungă eclipsă totală de Lună a secolului 21.
Prezenţa specialistilor în astronomie pe plaiurile vâlcene are ca scop promovarea și dezvoltarea astronomiei în general, cu precădere în rândul tineretului, cu scopul de a imprima un caracter național acestei activităţi, cu implicarea atât a amatorilor şi a profesioniştilor, cât şi a publicului larg.
Începând de la ora 16:30 şi până la ora 19:47, când Luna va răsări la Pietrari, în incinta Bibliotecii Publice Locale, sub supravegherea dnei prof. Popescu Crina se vor desfăşura următoarele activităţi, după programul de mai jos:

- 16:30 - Prezentare de instrumente pentru observaţii astronomice; Prezentare expozitie de carte stiintifica;
- 17:00 - Vecina noastră Luna. Prezentarea satelitului nostru natural (despre relief, mişcările Lunii şi caracteristicile ei fizice);
 -17:30 - Producerea eclipselor de Soare şi de Lună (experiment prin care se arată cum se produc eclipsele);
-18:00 - Descrierea Sistemului Solar (prezentarea vecinilor noştri cosmici);
- 18:30 - Călătorie la marginea Universului (proiecţii video);
- 20:00 - Amenajarea locului de observaţii şi instalarea instrumentelor pentru observaţii;
- 20:15 - Începutul observaţiilor astronomice.


Câteva cuvinte despre eclipsa totală de Lună din 27-28 iulie 2018.
Din România, eclipsa va putea fi urmărită pe toată durata ei de mai bine de 6 ore, faza maximă a eclipsei producându-se la ora 23:22.
 Faza eclipsei totale va dura o oră si 43 de minute, în timpul căreia satelitul natural al Pământului va avea o culoare spectaculoasă brună - roşiatică.
 De la începutul până la sfârşitul eclipsei parţiale, întregul eveniment ceresc va dura aproape 4 ore.
 Tot la data de 27 iulie 2018, planeta Marte se află la opoziţie, aceasta fiind destul de aproape de Lună în noaptea eclipsei.
 În timpul eclipsei constelaţiile de vară pot fi observate cu uşurinţă. Astfel pe cer vom putea admira stelele strălucitoare precum: Altair (din constelaţia Vulturul), Deneb (din constelaţia Lebăda), Vega (din constelaţia Lira), Antares (din constelaţia Scorpionul), Arcturus (din constelaţia Văcarul), Spica  (din constelaţia Fecioara) şi Regulus (din constelaţia Leu). De asemenea, în timpul eclipsei se vor putea observa planetele Venus (spre vest), Jupiter (spre sud-vest), Saturn şi Marte (spre sud-est).
 O dată cu intrarea Lunii în umbra Pământului, Calea Lactee va începe să devină vizibilă, spectacolul fiind maxim în timpul totalităţii, când Luna se va află la doar 20° altitudine deasupra orizontului sudic, cu Marte (planeta roşie) la 5° sub si Calea Lactee brăzdând cerul de la sud la nord-est.

Colaborarea bibliotecii noastre cu Astroclubul SARM-Gorj a inceput in acest an, cand am primit o donatie de carte de astronomie, si a continuat in perioada 15-18 iulie 2018, cand două dintre ambasadoarele "Wizards Code Club" Pietrari au putut descoperi secretele bolții cerești și tainele astronomiei la Școala de vară "CU OCHII SPRE CER" ce a avut ca scop inițierea copiilor și tinerilor în astronomie. Participarea acestora la sesiunile acestei interesante tabere a fost asigurată în totalitate, gratuit, de către domnul Marcel Jinca, coordonator al Astroclubului SARM -Gorj, ca o recompensă pentru dedicarea cu care copiii noștri participă la activitățile STEM derulate în cadrul bibliotecii. 

Bibliotecar,
Crina Popescu


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu