miercuri, 18 iulie 2018

Pietrari: Luna iunie la Biblioteca Pietrari


O luna foarte incarcata, cu activitati deosebite, unele inedite pentru mica noastra biblioteca...
"Maratoanele de lectura" 
Inscrierea si participarea unui numar de 15 cititori la "Maratoanele de lectura" organizate de Asociatia Comunitatea Noastra a avut rezultate deosebite in fiecare luna, cititorii nostri situandu-se lunar printre castigatori. Maratonul de lectura al lunii mai a fost castigat de "maratonistul" nostru, Rares-Ionut Marinescu,  ce a citit un numar de 1082 pagini de memorialistica si biografii pe parcursul acestei luni. In fiecare luna din acest an cititorii bibliotecii noastre s-au remarcat si au castigat premii din partea organizatorilor acestei frumoase competitii.
"Ora de lectura" cu elevii claselor primare
Ca urmare a parteneriatelor incheiate cu cadrele didactice din scoala noastra, orele de lectura sunt derulate saptamanal la biblioteca...Pe scaune sau pe jos, mai curajoși sau mai timizi, atenți și curioși la tot și toate, ținând în brațe cărți mai ușoare sau puțin mai dificile, încercând fiecare să arate cât știe sau cât de mult a învățat în acest an, îmbinând jocul imaginii cu cel al cuvintelor, descoperind scriitori mai mult sau mai puțin cunoscuți, trăim impreuna ore de lectura care, parcă, nu am mai vrea să se termine.Si pentru ca ne plac aceste ore petrecute in biblioteca, la initiativa unui grup de copii am initiat Cercul de lectura "Cititorii isteti" ce are loc saptamanal, in ziua de luni, intre orele 12-14,  la care participa un numar de 20 de elevi din clasele a II-a si a III-a.


"CODE Kids - Copiii fac coding in biblioteca"
”Juniorii” clubului de codare ce funcționează în cadrul bibliotecii au avut mult de lucru în aceasta luna! Au participat la primul concurs cu premii! Pentru a putea intra în concurs, au avut de îndeplinit următoarele sarcini: adaugarea unui obiectiv pe Google Maps si ulterior să distribuie link-ul locatiei adaugate pe grupul Code Kids 2018 si realizarea unui video de prezentare cu tema: “Bucle in programare”.

Nici grupa de avansati nu s-a lasat mai prejos. Am avut de pregatit experimente si postere pentru Targul de Stiinta ce a avut loc la Biblioteca Judeteana Antim Ivireanul Rm.Valcea
Premiul pentru "Cel Mai Bine Documentat Proiect Stiintific" prezentat în cadrul Târgului de Știință de astăzi a revenit proiectului intitulat "Calea Lactee", proiect prezentat de "Wizards Code Club" Pietrari.


După deschiderea primului club de codare de la Pietrari , Wizards Code Club, (iniţiator Fundatia Progress prin proiectul Code Kids),  Biblioteca Pietrari anunţă o altă premieră, "Clubul de Robotică pentru Copii".  Prin implementarea acestui nou serviciu, biblioteca îşi atinge unul dintre obiective, acela de a oferi publicului acces la informare şi instruire prin intermediul noilor tehnologii. Astfel, instituţia noastra se aliniază la cele mai moderne viziuni globale în ceea ce priveşte inovaţia digitală şi Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (IT&C) în bibliotecile publice. Cu sprijinul administrației locale au fost achiziționate kit-urile necesare derulării activităților clubului, iar din luna februarie a acestui an am derulat saptamanal acest nou proiect, in fiecare duminica, cu ajutorul bibliovoluntarilor.


Derularea programului de educație parentală ,, Copiii au nevoie de noi și atunci când nu sunt în pericol", înfăptuit prin sesiuni de informare despre bullying( fenomen de hărțuire) și cyberbullying( agresiunea pe internet cu ajutorul calculatorului sau telefonului), program realizat în parteneriat cu organizaţiile ActiveWatch şi Salvaţi copiii a continuat la Pietrari, la aceste sesiuni participand elevi ai claselor a II-a si a IV-a, cadre didactice si parinti." BEBETECA" - un nou program, saptamanal, deosebit si inedit
Programul constă în lecturarea de poveşti bebeluşilor într-un cadru special adaptat vârstei lor, folosind colectia de carti Montessori a bibliotecii, dar si alte volume special create pentru cei mai mici utilizatori ai bibliotecii, cu povesti sau texte adecvate varstei. De asemenea, părinţii cu bebeluşi au ocazia să cunoască alţi părinţi, să-şi împărtăşească experienţele şi să contribuie împreună la dezvoltarea armonioasă a copiilor lor, citindu-le încă de la vârste fragede. Proiectul „Bebeteca” se va desfăşura săptămânal, incepand din aceasta luna, în zilele de vineri, de la ora 10:00.


Tot in aceasta luna a avut loc pregatirea, inscrierea si premierea elevilor inscrisi in concursul "Valcea, colt de rai" - etapa locala, concurs la care au participat un numar de 25 de elevi din scoala din localitatea noastra. Jurizarea a avut loc in prezenta prof. de limba romana Anamaria Sandulescu, prof. religie Sima Tatiana si prof. inv.primar Raluca Elena Nastasie.
Castigatorii sunt
- Sectiunea eseu
Locul I - Marinescu Rares,
Locul II - Simion Laura,
Locul III - Brabete Alexandru
Mentiune - Tita Gabriela
- Sectiunea pictura
Locul I - Daria Maracinescu
- Sectiunea creatie video
Locul I - Tita Georgiana
Locul II - Anica Cosmina.

Programul nostru de educatie pentru sanatate "Fii Fitness nu Fatness" continua si in prezent cu intalniri si antrenamente zilnice la care participa mamici si adolescente preocupate de starea lor de sanatate fizica.Obiecte de mobilier pentru biblioteca publică din Pietrari primite prin Proiectul Romania Educab.
 Ne vor fi de un real folos la orele de lectura, la atelierele de creatie si, mai ales, la atelierele derulate in cadrul programului "Vacanta la biblioteca", editia a XI-a, ce va debuta la 1 iulie 2018.

"Vacanța la ...bibliotecă", proiect aflat deja la a XI-a ediție. Acest proiect de educație inter-generaționala este destinat copiilor și adolescenților din localitatea noastră, dar și celor care vin să-și petreacă vacanțele la bunici!
Atelierele și cursurile vor fi susținute, ca în fiecare an, de bibliovoluntari, după cum urmează:
- Atelierul de lectură și ortografie - luni, orele 10-12; susținut de voluntarele Gabi Preda și Laura Simion.
- Cursuri de codare și programare - marți, orele 9-1o (pentru grupa de începători) - voluntari: Elena Popescu și Gabriel Apostolescu; orele 10-12 (pentru grupa de avansați) - voluntar: Anca Draghici.
- Atelier de muzica - miercuri , orele 10-11 - voluntari: Rareș Marinescu, Adina Butoi.
- Atelier problemele comunitatii - miercuri , orele 11-12; voluntar Georgiana Tița.
- Atelier de cusături populare - joi, orele 10-12, voluntar Mădălina Crețu.
- Jocuri și concursuri în aer liber - vineri, orele 9-11 , voluntari: Leo Giurcă, Andra Neacșu, Gabi Preda, Ana Bugiu.

Deschiderea programului de vacanță a avut loc in data de 1 iulie 2018, la orele 10!


O luna plina, cu multe proiecte si multe activitati, multe dintre acestea fiind de durata, derulandu-se saptamanal sau lunar, demonstrand astfel ca biblioteca este o institutie prezenta, activa, ce functioneaza in sprijinul comunitatii sale.

Bibliotecar,
Crina Popescu


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu