luni, 6 ianuarie 2020

Pietrari: Retrospectiva anului 2019

IANUARIE 2019
- Concursul județean ”Vâlcea-colț de rai”, ediția 2018, la care Biblioteca Pietrari a avut următoarele rezultate:
Locul II, Secțiunea Proză - Rareş-Ionuţ Marinescu (RAR 2018)/ Pietrari
Locul II, Secțiunea Video - Cosmina Anica/ Pietrari, pentru documentarul „Hora costumelor/ Imagini în timp”.

MARTIE 2019
- Certificat de apreciere primit de Biblioteca Publică Locală Pietrari pentru participarea la evenimentul ”All Digital Week”. ALL DIGITAL WEEK este o campanie pan-europeană de incluziune digitală. Fundația EOS România a organizat în acest an campania ”All Digital Week”/ “Hai pe Net” alături de ANBPR și APDETIC.

APRILIE 2019
- Biblioteca Publică Locală Pietrari - câștigătoare a Concursului de idei SNV 2019- Obiective de Dezvoltare Durabilă, organizat de Pro Vobis în cadrul proiectului „SNV.18 – Obiective Majore”, finanțat de FOND România în cadrul proiectului “Towards open, fair and sustainable Europe in the world – EU Presidency Project 2019-2021”.

MAI 2019
- În perioada 23-24 mai 2019  Biblioteca Publică Locală Pietrari a participat la Conferința Națională a ANBPR  BiblioPUBLICA  (Sibiu) ce a avut tema “Bibliotecile publice - teritorii ale cunoașterii și memoriei colective” susținând două prezentări: ”Coding makes me happy” și ”100 de ani în 100 de postări” ce au fost înscrise în cadrul atelierelor ”Programe și proiecte de literație în biblioteci” și ”Inițiative de memorie locală și patrimoniu imaterial”.

IUNIE-IULIE  2019
- Premii Wizards Code Club Pietrari:
premiul I câștigat de Elena Popescu la competiția de eseuri organizată de Fundația Progress – datorită acestei participări biblioteca a fost dotată cu primul m-Bot- robot programabil în Scratch;
premiul I  câștigat de Daria Mărăcinescu în competiția natională de Scratch inițiată prin proiectul Code Kids – premiul a fost o dronă programabilă ce se află în dotarea bibliotecii;
opt dintre cei doisprezece participanți ai Wizards Code Club Pietrari s-au calificat la faza a II-a a competiției naționale Nextlab.tech la care au participat peste 3360 de competitor.
 Laura Simion, Daria Maracinescu, Elena Popescu, Tița Gabriela, Alexandru Mohora, Tița Cosmin, Luca Merișescu și Ionela Georgiana sunt cei care s-au calificat la faza a II-a a competiției naționale a Nextlab.tech.

AUGUST  2019:
- Premii Wizards Code Club Pietrari:
Premiul I  la competiția App Inventor din cadrul proiectului national Code Kids, premiu câștigat de grupa de avansați ce a participat la acest concurs cu 4 aplicații de tip Quizz. Premiul oferit a fost o excursie la București, pentru întreaga grupă de avansați, la Expoziția Space Adventures- NASA - o expoziție de tehnică și tehnologii.
Locul al II-lea în cadrul competiției naționale "Coolest Projects Tech Academy" organizată de Academia Coder Dojo, finanțată de Orange România, premiul fiind un voucher în valoare de 900 lei pentru achiziționare de echipamente de robotică și electronică. Am avut echipe la trei dintre cele patru secțiuni, adică la "Visual programming" cu proiecte în Scratch, la "Aplicații mobile" cu proiecte în App Inventor, dar și la "Hardware". A câștigat quizz-ul realizat în AppInventor ce prezintă ODD-urile Agendei 2030. Au fost achiziționați 3 roboți follow-line, un robot inteligent programabil Robotron și un glob cu plasmă.
Grupa începătorilor a câștigat competiţia de creare vlog (toată grupa a primit tricouri Code Kids) și pe cea de postere(toți participanții au primit rechizite), ambele iniţiate de Fundaţia Progress în proiectul Code Kids
Proiect Erasmus+  ”Coding with Outdoor Games”- se numără printre proiectele KA229 aprobate. Copiii din Pietrari, coderi ai Wizards Code Club Pietrari,  vor participa la mobilități ce se vor desfășura în: Macedonia de Nord, Lituania, Italia și Turcia, iar bibliotecara, alături de profesorii școlii, va participa la întâlnirea transnațională din Marea Britanie, făcând parte din echipa de proiect.

-Certificat de apreciere din partea ProVobis oferit Bibliotecii Pietrari, o recompensă și o recunoaștere pentru munca dusă de voluntarii noștri în proiectul "Biblioteca de semințe", proiect susținut și apreciat de Pro Vobis în Săptămâna Națională a Voluntariatului 2019.

OCTOMBRIE 2019:
- Certificat de apreciere pentru participarea Bibliotecii Pietrari la Europe Code Week
- Diplomă de excelență pentru Biblioteca Pietrari în cadrul proiectului național ”Ora să ȘTIM”.

NOIEMBRIE 2019:
- Premii Wizards Code Club :
Locul I la ”Oltenia Davinci Contest”,  dar și înscrierea ca finalist în etapa națională a competiției naționale ”DaVinci Contest”, de la București, din 02 Noiembrie 2019, ce a avut loc la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, prin  proiectul de programare intitulat ”Sistem de monitorizare a factorilor de mediu” realizat de Laura Simion la Clubul de Robotică al Bibliotecii Pietrari -
Premiul special al juriului la ”DaVinci Contest”și un premiu de 800 lei, acordat de dl.general Dumitru Prunariu și de președinta Rotary Club București, doamna Mirela Popa
Locul I la Târgul de Științe desfășurat la Biblioteca Județeană Vâlcea.

- 26-30 noiembrie 2019 – selecție și participare a Bibliotecii Pietrari la evenimentul Atelier MobilitatE+, Educația Adulților - pentru organizații implicate activ în educația adulților, București.

DECEMBRIE 2019:
5-6 decembrie 2019 - Invitație de participare a ”Wizards Code Club Pietrari”, pentru a doua oară consecutiv, la sesiunea de prezentare și instruire în programare susținută la sediul Societe Generale EBS-București la care au participat cele mai bune 7 cluburi de coding din țară; în aceeași perioadă, două dintre coderițele noastre- Daria Mărăcinescu și Gabriela Tița au fost selectate pentru participarea la Academia Super Coders 2020.
11-13 decembrie 2019,invitație de participare a Bibliotecii Pietrari la conferința de evaluare a celui de-al doilea an al proiectului ,,Code kids - copiii fac coding în bibliotecile publice" ce a avut loc la București;
În urma vizitei doamnei Victoria Pătrașcu am avut onoarea de a fi menționată în volumul ”Nesupusele II-O sută de povești despre femei remarcabile din România”, scris de Adina Rosetti, Cristina Andonem Iulia Iordan, Laura Grunberg și Victoria Pătrașcu, inițiativă a Asociației De Basm, prin EduCaB. Cam așa prezintă aceste minunate scriitoare tema acestei cărți care aduce în prim plan, într-un stil aparte, și munca noastră, a bibliotecarilor:
„Nesupusele sunt femei de succes în sensul obișnuit al termenului, dar şi într-un sens mai generos – în care reuşita înseamnă diplomaţie, adaptare asumată la vremuri, empatie, grijă cotidiană pentru aproape, implicare, discreție, coloană vertebrală, modestie, tandreţe, răbdare(…)O sută de povești despre femei remarcabile din România. De fapt, tot atâtea rostiri răspicate: „Da, se poate“, „Da, acum și aici“, „Da, eu“.Pentru că împlinirea nu se măsoară în cifre, ci în cuvinte de poveste: cât de mult crezi, cât de mult speri, cât de mult faci, cât de mult ai grijă, cât de mult iubești.” de Cristina Andone.

Un an fantastic se încheie, un alt an începe, un an de nesupunere, poate, cu speranțe și gânduri pe măsură…oare vom avea parte de un an nou la fel de bun ca cel care tocmai s-a încheiat? Poate va fi așa, poate nu. Nu putem ști…pentru mine contează doar ca biblioteca din Pietrari să fie funcțională, să aibă utilizatori, să demonstreze că poate ajuta comunitatea în slujba căreia se găsește. Dacă vom putea performa, cu atât mai bine! Același lucru vă doresc tuturor, din suflet, în acest an și în cei care vor urma!
La mulți ani,dragilor, cu bucurii și împliniri! Multă sănătate, putere de muncă și reușite pe măsura eforturilor depuse, dragi colegi bibliotecari! Să ne auzim cu bine!

Bibliotecar,
Crina Popescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu