marți, 8 ianuarie 2019

Biblioteca Publică Galicea - Raport de activitate în 2018


Biblioteca Publică Galicea
Comuna Galicea
Judeţul Vâlcea
Nr. 48 / 07.01.2019

                                    Raport activitate pe anul 2018

Biblioteca publică, în conformitate cu legea bibliotecilor, nr.334 din 31 mai 2002, republicată, este biblioteca de tip enciclopedic pusă în slujba unei comunităţi locale care asigură egalitatea accesului la informaţii şi la documentele necesare informării, educaţiei permanente şi dezvoltării personalităţii utilizatorilor, fără deosebire de statut social sau economic, vârstă, sex, apartenenţă politică, religie ori naţionalitate.
Misiunea ,,Bibliotecii Publice Galicea” este de a servi interesele de informare, studiu, educaţie, lectură şi recreere ale utilizatorilor din Comuna Galicea, oferind acces liber, gratuit şi nediscriminatoriu la informaţie şi cunoaştere prin bazele de date şi colecţiile proprii.
Prin întreaga sa activitate, biblioteca îşi propune satisfacerea într-o măsură cât mai mare a nevoilor pe care utilizatorii le au faţă de un serviciu public din domeniul culturii.
Lectura, studiul cu cartea, reprezintă o modalitate complexă de învătare, de muncă și tehnică intelectuală independentă, care contribuie într-o mare măsură la îmbogăţirea și aprofundarea cunoștințelor, la formarea și dezvoltarea capacităților intelectuale, la formarea teoretică a acțiunilor aplicative și totodată de cercetare, proiectare în toate domeniile de specialitate.
Biblioteca Publică Galicea a continuat și în anul 2018 să aibă aceleași obiective prioritare:
· Consolidarea rolului bibliotecii ca rol cultural în rândul comunităţii deservite;
· Organizarea şi funcţionarea bibliotecii ca centru cultural, informaţional şi educaţional;
· Cunoaşterea şi satisfacerea nevoilor utilizatorilor reali şi potenţiali ai bibliotecii;
· Adecvarea serviciilor bibliotecii la cerinţele utilizatorilor;
· Asigurarea progresului în procesul de modernizare a serviciilor oferite prin dezvoltarea competenţelor profesionale ale personalului;
· Extinderea parteneriatelor din comunitatea locală, unităţi şcolare, ONG-uri, instituţii culturale;
· Promovarea şi implementarea unor proiecte inovative .
                       

Dezvoltarea şi prelucrarea colecţiilor
În anul 2018 au fost achiziţionate şi prelucrate 268 unități de carte, în valoare de 1905,40 lei.  Repartizarea pe tipuri de documente este următoarea: 267 u.e. cărţi, 1 u.e. publicaţii seriale.Documentele intrate în gestiune au fost primite ca donații de la B.J.A.I. și persoane fizice, în număr de 214 u.e.cărți, în valoare de 1048 lei și diferența de 54 u.e. cărți achiziționate de Primăria Galicea, în sumă de 857,40 lei.
Toate cele 268 documente intrate în gestiune în cursul anului 2018 au fost verificate, stampilate, prelucrate în ISBD și înregistrate în regim tradițional în evidență globală (RMF) și cea individuală (registru de inventar) și apoi distribuite pe cele 10 clase de evidență, pe rafturi.
S-a întocmit ,, Raportul statistic de utilizare a bibliotecii,CULT1”, care se transmite anual la Centrul de Statistică, Rm. Valcea.
Documentele pot fi puse la dispozitia utilizatorilor numai dupa prelucrarea lor biblioteconomică și după transferarea lor în gestiunea bibliotecii.
             În vederea asigurării accesului utilizatorilor la informațiile conținute în documente, biblioteca are obligația ca, în continuarea operațiunilor de evidență, să realizeze și activități specific de prelucrare curentă a documentelor intrate și ieșite sau aflate în colecții, prin efectuarea operațiunilor specifice  de catalogare, clasificare și indexare în regim tradițional și automatizat prin soft-ul de bibliotecă TinREAD.

            Evidența utilizatorilor înscriși:
În cursul anului s-au înscris 38 utilizatori noi, având activi 248                                                                                                                                              utilizatori care sunt repartizați după statutul ocupațional astfel: 37 profesii intelectuale, 7 tehnicieni, 5 funcționari, 56 muncitori, 41 elevi, 7 studenți, 29 pensionari, 36 casnice, 2 șomeri și 28 alte categorii.
            Repartizarea după vârstă: 16 sub 14 ani, 27 peste 14 ani,12 între 14-25 ani, 107 între 25-40 ani, 64 între 41-60 ani, 22 peste 61 ani.
            Repartizarea după naționalitate: 248 români.
            Repartizarea după sex: 70 bărbați și 178 femei.
            În cursul anului biblioteca a fost vizitată de  5525  persoane dintre care 2654 vizite directe la bibliotecă, 195 număr solicitări telefonice, 560 număr vizite virtuale,600 număr vizite la servicii organizate în exterior și 1516 număr participanți la programe și evenimente culturale.
            In afara de îndrumarea și orientarea utilizatorilor, oferirea spre consultare sau împrumut la domiciliu a documentelor, biblioteca oferă și alte servicii inclusiv accesul gratuit la internet.
În anul 2018 au continuat parteneriatele încheiate cu Biblioteca Județeană Antim Ivireanul, Centrul Europe Direct, Organizația Salvați Copiii, Școala Gimnazială Galicea,  Școala Catehetică de Duminică din Parohia Galicea, Parohia Sf. Parascheva din Rm. Vâlcea.
Și în anul 2018 au continuat programele de Educație financiară și e- commerce, susținute de Visa Europe, de băncile partenere,în colaborare cu B.J.A.I.și bibliotecile județene și comunale din țară, la trainingurile efectuate pe tema educației financiare înscriindu-se 29 cursanți la programele BaniIQ și 28 cursanți la programele Banii pe Net.
           
 Agenda Culturală şi activităţile educative pe anul 2018

 ,,Agenda Culturală pe anul 2018”  cuprinde toate activităţile culturale ce s-au derulat pe parcursul anului, cu menţiunea că două activităţi s- au derulat în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din Vâlcea, sub îndrumarea domnului director Alin Pavelescu. Aceste două activităţi sunt: Dragobetele- Sărbătoarea dragostei la români, în data de 24.02.2018 organizată la Căminul Cultural Cremenari și ,, Ziua Comunei Galicea”, în data de 26.05.2018.
Celelalte activităţi au fost derulate în parteneriat cu Şcoala Gimnazială Galicea și Școala Catehetică de Duminică a Parohiei Galicea, având la bază ,,Contractele de parteneriat educaţional” încheiate  în luna ianuarie cu valabilitate pe un an calendaristic, prin care instituțiile partenere se angajează să participe cu elevii cel puţin o dată pe lună la activităţile derulate la bibliotecă.
Am continuat promovarea imaginii Bibliotecii Comunale Galicea prin postarea pe pagina de facebook a activităţilor implementate la bibliotecă sau în parteneriat cu biblioteca, toate acestea adunând un număr de aproximativ 10000 de like- uri. Menționăm că toate aceste activităţi au fost publicate și pe blogul ,,Biblioteci Vâlcene”, ulterior transmise pe pagina web https://www.facebook.com/bibliotecivalcene/.

În continuare am să menționez toate activitățile și proiectele derulate în 2018:
Concursul judeţean ,, Vâlcea- colţ de rai”, ediţia a VI- a.
În 15 ianuarie 2018, zi cu dublă semnificație, și anume ,, Ziua Culturii Naționale” și ,, Ziua Marelui Poet Național- Mihai Eminescu” a avut loc la Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea, festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului „Vâlcea- colţ de rai”, ediţia a VI- a (2017), etapa județeană. 
La eveniment au participat: 
Cercul de la Râmnic/ România- Grădina Maicii Domnului, Societatea Culturală "Anton Pann", Asociaţia Naţională Cultul Eroilor - Filiala Vâlcea, Cenaclul Petale, pr. Nicolae State-Burluşi, oameni de cultură, edituri, sponsori, bibliotecari, reprezentanţi ai administraţiei publice locale din mai multe comune din judeţ.
La ediţia din acest an s- au înscris mai multe sute de elevi din ciclul primar şi gimnazial, din 20 localităţi ale judeţului, printre care şi Galicea.
Concursul s- a desfăşurat pe teritoriul judeţului Vâlcea, în bibliotecile publice locale şi în Biblioteca Judeţeană Antim Ivireanul.
Biblioteca Publică Galicea a participat cu 14 elevi dintre care 5 au primit premii la două secţiuni din concurs şi anume:
  • Ursei Elena Luiza, Diplomă de excelență literară, secțiunea poezie, din partea Cenaclului ,,Petale”;
  • Bîrsoianu  Ioana Alisa, Diplomă de onoare, la secţiunea proză, acordată din partea Cercului de la Râmnic;
  • Neacșu Andrei David & Butuc Magda & Petrică Medeea, mențiune,acordată de B.J.A.I.,la secțiunea creații video.      



,, Eminescu, cultură şi valoare” -15 ianuarie 2018
Pe 11 ianuarie 2018, Biblioteca Comunală Galicea a organizat, celebrarea  a celor două evenimente importante din data de 15 ianuarie şi anume, 168 de ani de la naşterea  ,, Luceafărului”  poeziei româneşti, Mihai Eminescu  şi  ,,Ziua Culturii Naţionale”.
Programul a cuprins momente legate de biografia poetului;  film documentar despre poetica visului în ,, Opera Eminesciană”;  moment de recitat poezii; versurile poetului interpretate pe muzică;  miniexpoziţie carte; noţiuni despre ,,Ziua Culturii Naţionale”.La eveniment au participat utilizatori de carte ai bibliotecii.
Omagiere operă literară a lui Ioan Slavici (n. 18 ianuarie 1848, Șiria, comitatul Arad, d. 17 august 1925, Crucea de Jos, Județul Putna) care a fost un scriitor, jurnalist și pedagog român, membru corespondent (din 1882) al Academiei Române.
Printre cele mai importante scrieri literare ale lui Ioan Slavici se numără romanul Mara, nuvelele Moara cu noroc și Pădureanca, iar memoriile sale publicate în volumul Amintiri, apărut în anul 1924, au o importanță deosebită pentru istoria literaturii române.
L-am comemorat și la Biblioteca Publică Galicea printr- o miniexpoziție de carte și prin citirea basmelor ,, Zâna Zorilor”, ,, Ileana cea șireată”, ,, Păcală în satul lui”.




,, Unirea Principatelor Române, 24 ianuarie 1859”

Am serbat ziua Unirii, la Biblioteca Comunală şi Căminul Cultural Galicea, împreună cu profesorii, învăţătorii, educatorii, tinerii şi copiii din localitate, în ,,Anul omagial al Centenarului Marii Uniri” și ,, Anul european al patrimoniului cultural”-2018.
Cântecele, poeziile şi sceneta prezentată au adus în atenţie istoria zilei de 24 ianuarie.
Pentru noi galicenii, istoria consemnează faptul că domnitorul, colonel Alexandru Ioan Cuza, după investire şi- a programat prima vizită la Salina Ocnele Mari.
Stenogramele  arată că domnitorul avea să treacă prin Piteşti, să facă oprire la Curtea de Argeş, apoi să treacă Oltul pe la Cremenari- Galicea, ca apoi să ajungă la Ocnele Mari.
Legenda spune că s- a oprit la Popasul ,, Valea Brătienilor", la izvorul ,, Sfânta Treime" din satul Bratia Vale- Galicea.Este o mândrie pentru noi galicenii, că domnitorul a trecut prin comuna noastră dragă şi că amenajarea izvorului unde Cuza a poposit, poate fi astăzi un loc de vizitare şi reculegere.
                                 
            ,, Ziua Internaţională a Cititului Împreună",

Ziua Internațională a Cititului Împreună, a fost un eveniment care s- a bucurat de un real succes în rândul participanților. Aflat la a doua ediție națională, ZICI 2018 este un eveniment global, marcat de milioane de oameni în peste 100 de ţări, organizat de către LitWorld.
Biblioteca Comunală Galicea s-a alăturat acestei campanii, prin promovarea cititului împreună, cu voce tare, una dintre cele mai frumoase activități din lume, pe care o promovăm zilnic.
Opera lui I.L.Caragiale a fost citită de elevii claselor V-VIII, iar cei mici au ascultat povești din cartea ABC-ul Poveștilor.

https://2.bp.blogspot.com/-KrkQ0ZkI4fI/WnQpKvfJ-OI/AAAAAAAAAz0/tKxIkLSUkA4hZFmAF7OmLqAi_oVmV0b5gCLcBGAs/s320/20180201_142215%255B1%255D.jpghttps://1.bp.blogspot.com/-Lr29zgsWHAE/WnQqBXOKI-I/AAAAAAAAA0E/mFe3KiC_j6UKlmoDT06bj54AfFRv43-8QCLcBGAs/s320/20180201_130931%255B1%255D.jpg


      
,,Dragobetele, 24 februarie 2018”, a fost sărbătorit  în comuna Galicea, sat Cremenari, în parteneriat cu C.J.P.P.T.Vâlcea , Școala Gimnazială Galicea, Ansamblul artistic ,, Vocea Topologului”-Galicea prin susținerea unui program artistic și alocuțiuni despre originile acestei sărbători.Ne-am bucurat și de prezența actorilor de la Teatrul Municipal Ariel, din Rm.Vâlcea care au interpretat piesa ,, O Noapte Furtunoasă”.
https://1.bp.blogspot.com/-2hinC3KJidk/Wo_l7NXAr4I/AAAAAAAAA10/IJo1ufZ7GyMkzrP5JhGGN0gJWX6V4GMeQCLcBGAs/s320/Afis%2BDragobete%2B%2B2018%2B%25281%2529.jpg


Pe 26 februarie de ,, Ziua Internațională a spunerii  basmelor” am promovat basmul românesc, prichindeilor de la grupa ,, Fluturașii”- Grădinița Galicea, sub coordonarea d- nei  educatoare Carmen Neacșu.
Am vizionat  împreună basmul  ,, Prâslea cel voinic și merele de aur”, de Petre Ispirescu”, activitate realizată în baza parteneriatului educațional, încheiat între grupa Fluturașii și Biblioteca Comunală Galicea, intitulat ,, Biblioteca- prietena copiilor”.


 ,,Ziua cititului cu voce tare"

Întâlnirea care a marcat ,, Ziua cititului cu voce tare”, a avut loc la Biblioteca Publică Galicea, pe 1 martie.
Selecția cititorilor s- a făcut pe nivel de vârste:9-11 ani și 12-15 ani.
Obiectivul acestei activități a fost atins prin atragerea tinerilor elevi către citit, de punere în practică a celor citite și învățate, într- un cadru festiv, cu acordare de diplome și premii, oferite de Administrația Publică Locală și B.J.A.I. Rm. Vâlcea.
Creațiile literare cele mai bune au fost premiate.

https://1.bp.blogspot.com/-d7gb_LaX4W0/WpkBa3HZJMI/AAAAAAAAA2s/Lnr40Ame3fgYSit590rYOYJ09ZqSvA3gACLcBGAs/s320/20180301_124417%255B1%255D.jpghttps://1.bp.blogspot.com/-q0zsTw_CZzQ/WpkB00ue_iI/AAAAAAAAA2w/mkLSNY9CBQ4BAUna0QXZD5cUqhxA-3DAQCLcBGAs/s320/20180301_134652%255B1%255D.jpg


Data de 3 martie, este marcată, în întreaga lume, ca ,, Ziua Mondială a Scriitorilor ” şi celebrează rolul pe care îl are literatura în dezvoltarea societăţii umane, în oricare colţ al globului, prin libertatea cuvântului.
Ideea de a sărbători la începutul lunii martie Ziua Internaţională a Scriitorului, a fost pusă în aplicare la cel de-al 48-lea Congres internaţional PEN Club, care s-a desfăşurat în perioada 12-18 ianuarie 1986.
În perioada 12 martie -15 iunie  am implementat la bibliotecă proiectul intitulat ,, Cu ce scriitor îmi împart luna mea de naștere".Obiectivul proiectului este acela de a cunoaște operele scriitorilor români, în funcție de data de naștere a utilizatorului de carte.

Au fost incluși în proiect 19 utilizatori de carte de carte.




,,Ziua mondială a spunerii de povești", alături de elevii clasei a IV- a, coordonator învățător Ceaușescu Stela, a fost omagiată pe 20 martie, la bibliotecă.Ne- am bucurat de poveștile spuse de elevi, am împărtășit povești unii de la alții, am completat rebusuri despre personaje din povești și scriitori români, am arătat că povestitul este o formă de arta care ne aduce un plus de valoare și un vocabular mai bogat.



,, Ziua Internațională a Poeziei", sărbătorită pe 21 martie, urmărește să susțină creația poetică, stabilirea unui dialog între poezie și alte genuri ale creației, editarea și promovarea poeziei ca artă deschisă oamenilor.



,,Săptămâna Școala Altfel” s-a desfășurat în săptămâna 26-30 martie, în parteneriat cu ,, Școala Gimnazială Galicea”, scopul acestui proiect fiind acela de a însuși cât mai multe cunoștințe despre sărbătorile pascale, despre învierea lui Iisus Hristos, despre tradiții, obiceiuri și dobândirea a căt mai multe cunoștințe despre UNIRE, în anul Centenarului Marii Uniri.
1.    26.03.2018, orele 9.30-11.30 ,, Căsuța cu povești”, vizionare povești specifice sărbătorii pascale; povestea ouălor de paște, povestea iepurașului, de ce se serbează paștele, completare rebusuri pe această temă;au participat elevii clasei pregătitoare, prof.înv.Stan Narcisa  și elevii clasei 0, înv. Preda Simona.
2.    27.03.2018, ora 10.00  ,, 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, 27 martie 1918- 27 martie 2018” , prezentare a ,,Declarației de unire a Basarabiei cu România ” și ,, Un mediu sănătos”, protejarea mediului înconjurător, au participat elevii clasei a III- a, prof.înv.Tudorescu Ioana;
3.    28.03.2018, orele 8.30-10.30 ,, Învierea Mântuitorului Hristos”, actul unic în istoria creștinismului. Povestea ,, Învierii lui Iisus Hristos” din cartea Biblia povestită copiilor, de Anne de Vries; antologie de poezie religioasă, participă elevii  clasei a IV- a, înv. Ceaușescu Stela și elevii clasei  a II- a, înv. Șițoiu Simona ;

4.    29.03.2018, ora 10.00 ,, Legenda iepurașului de Paște”, expoziție desene de paște, confecționare felicitări, activitate realizată în parteneriat cu Grupa Fluturașii, de la Grădinița prof.preșcolar Neacșu Carmen Galicea.
.

Duminica 1 aprilie, comuna Galicea a fost reprezentată la - Sărbătoarea portului popular vâlcean ,, Hora costumelor”, din localitatea Pietrari, de o delegație formată din dnul Primar Ion Năfliu, bibliotecar- Tițu Maria și următoarele fiice ale satului galicean:
·         Tache Maria, păstrătoare de tradiții din comuna Galicea, sat Bratia Vale, colecționară de costume populare autentice, a îmbrăcat un costum popular, cu zăvelci( șoarțe pereche), din lada de zestre, specific zonei din Stânga Oltului, din Galicea;
·         Cercel Natalia, păstrătoare de tradiții din comuna Galicea, sat Cremenari, colecționară de costume populare autentice, a îmbrăcat un costum popular românesc tradițional, din lada de zestre a mamei, specific zonei din stânga Oltului, din Galicea;
·         Postelnicescu Georgeta, de asemenea păstrătoare de tradiții și promotoare a acestora, din satul Bratia Deal, comuna Galicea a îmbrăcat un costum tradițional specific zonei Munteniei;
·         Ursei Elena Luiza, tânăra galiceancă, din sat Valea Râului, comuna Galicea, a purtat un costum unicat, cusut pe pânză neagră de satin și ornamentat cu flori policrome confecționate din gogoși de viermi de mătase;
·         Obogeanu Elena Irina, tânără fată din satul Valea Râului, comuna Galicea, a purtat un costum autohton, scos din lada de zestre a bunicii, având ca piesă de rezistență cămașa, cu o vechime de peste 100 de ani.
·         Pîslaru Maria Alexandra, tânăra din sat Ostroveni, comuna Galicea, care a purtat o creație din anul 1970, lăsată moștenire de bunica acesteia din partea mamei, compusă dintr- o cămașă cusută pe nailon și zăvelci tăiate, de culoare negru și ciucuri de mătase.
·         Preda Elena Lili, promotoare a cusăturilor autohtone, creatoare de creații populare, din sat Cremenari, comuna Galicea;

https://4.bp.blogspot.com/-Otxot405LYY/WsHdTWb4rhI/AAAAAAAAA4s/iX80pZV6o2UYvgUfByN_jz64qTaaFOx2wCLcBGAs/s320/20180401_115603%255B1%255D.jpghttps://3.bp.blogspot.com/-rMvOohzULpM/WsHgSrvOr3I/AAAAAAAAA5E/-pBcoX8F4FgcCItaMa8uLkwwCjpXbg5IACLcBGAs/s320/received_1827766274194001%255B1%255D.jpeg


,, Ziua internațională a cărților pentru copii”- luni 3 aprilie 2018, a fost sărbătorită la bibliotecă.
 Copiii participanți au fost așteptați cu câte o fișă de lucru, însoțită de către o carte. Pe fiecare fișă a fost menționată denumirea activității de astăzi și anume ,, Ziua internațională a cărților pentru copii”, cu tema propusă , îndemnul  ,,Să creștem alături de cărți”.
    Am citit aforisme despre importanța cărților,despre importanța cititului, scrise de mari scriitori români și străini.
   Copiii au descoperit elementele de identificare ale cărților repartizate și anume: titlu, autor, editură, anul apariției, locul apariției, care au fost notate pe fișă și au consemnat beneficiile cititului, descoperirea lecturii ca pe o mare plăcere, descoperirea universului unic al fiecărei cărți, identificarea cititorului cu un personaj.Prin aceste activități încurajăm citirea cărților de calitate pentru copii, descoperirea gândurilor, sentimentelor și a unui mod special de a vedea lucrurile.

      Biblioteca Publică Galicea în parteneriat cu Școala Catehetică de Duminică din Parohia Galicea,  au desfășurat a doua zi de paști, un program religios- poetic,  ce a avut ca obiectiv marele eveniment al  Învierii Mântuitorului - ,, A înviat Domnul Hristos”.
 În săptămâna 9-13 aprilie la Biblioteca Publică Galicea am avut în program următoarele activități  legate de marea sărbătoare a ,, Învierii Domnului”:
- Poezii și cântări religioase de Sf. Paști;
- Tradiții și obiceiuri de Sf. Paști;
- Încondeierea ouălor de Sf. Paști.
Utilizatorii de carte ai Bibliotecii Galicea împreună cu ,, Școala catehetică de duminică” și Corul ,, Vocea Topologului- Galicea”, au susținut trei concerte după cum urmează:
1.       Luni ( a II- a zi a Sf. Paști) la Căminul Cultural Galicea, ora 1730.
2.       Marți ( a III- a zi a Sf. Paști) la Biserica Cuvioasa Parascheva din Rm. Vâlcea, ora 1130.
3.       Vineri ( Izvorul Tămăduirii) la Căminul Cultural Cremenari, ora 1730.
Ne- am bucurat de prezența copiilor- utilizatori de carte, de părinți, bunici, consilieri locali și de administrația publică locală care a dăruit cadouri copiilor participanți.

Pe 09 mai 2018 am omagiat ,, Ziua Europei”, printr- o activitate cu tema ,,Călătorind prin Europa”, cu participarea elevilor Școlii Primare Galicea, clasa a III- a, coordonator profesor- învățător Tudorescu Ioana, în ,,An omagial al Centenarului Marii Uniri” și ,, An european al patrimoniului cultural”.
Programul a cuprins următoarele activități:
• Audiție imnul Europei, Simfonia nr.9, de Ludwig van Beethoven, semnificația drapelului Europei;
• Să cunoaștem țările membre ale Europei, etimologie, așezare, capitalele țărilor europene, forme de relief, etc.;
• Să cunoaștem țările membre ale UE, să aflăm cum să intrăm online în legătură cu UE, consultând pagina de internet europa.eu;
• Să aflăm cu ce se ocupă UE, cum funcționează UE, ce relevanță are UE pentru viața românilor;
• Comunicarea locurilor de muncă din UE, pentru a fi informați părinții, informații primite de la Centrul Europe Direct- B.J.A.I. din Rm. Vâlcea, în urma parteneriatului încheiat;
• Miniexpoziție de atlase geografice, ale Europei.
Obiectivul acestei zile a fost acela de a afla mai multe informații despre Europa, despre UE și de ce este Europa casa noastră.
La final, elevii participanți au primit în dar cărți de beletristică, primite donație de la d- na Dodovici Rodica, din Rm. Vâlcea.


15 Mai 2018 - ,, Ziua Internațională a Familiei" a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în 20 septembrie 1993 și reflectă importanța pe care comunitatea internațională o acordă familiilor.
La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului, ziua de 15 mai a devenit oficial și Ziua familiei române.
Am desfășurat și noi activitatea ,, Speranța și visul meu pentru familia mea", înmânând fiecărui participant o foaie cu rama de fotografie intitulată ,, Speranța și visul meu pentru familia mea" în care au desenat familia și au descris-o fiecare în grupul prezent la activitate.
Am continuat cu călătoria în timp a familiei, prin discutarea momentelor definitorii petrecute în familie de la naștere până în prezent.

https://2.bp.blogspot.com/-Icbsg0EfbBk/WvrLW-w4mZI/AAAAAAAAA64/XA9R3sd9OvAMGopmj2azqVrAK7GRDqhTACLcBGAs/s320/15.jpghttps://4.bp.blogspot.com/-Vv-_VVf7Lkw/WvrLaHi2baI/AAAAAAAAA68/yBU2iewwOrYqg2uywOaC0D6wjuLhlyt2wCLcBGAs/s320/16.jpg

17 Mai 2018 ,,Ziua Eroilor”

17 mai, zi cu dublă însemnătate și anume ,, Ziua Eroilor" și ,, Înălțarea Domnului", a avut loc la Biserica Sf.Nicolae din Galicea, slujba de pomenire a tuturor eroilor români căzuți de- a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă, pentru credință, libertate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.
În memoria eroilor comunei Galicea, căzuți în Războiul de Independență sau Primul Război Mondial au fost depuse coroane de flori, la cele trei monumente istorice, de către elevii Școlii Gimnaziale Galicea, în prezența reprezentanților Administrației Publice Locale, a cadrelor didactice și a cetățenilor comunei didactice și a cetățenilor comunei.



,, Pridvorul Tinereții Crețeni 2018”
Duminică, 20 mai, tinerii galiceni, utilizatori de carte al Bibliotecii Publice Galicea: Comăneci Anamaria Ramona( 16 ani), Udrea Ionel Alexandru( 15 ani) și Ursei Elena Luiza (14 ani) au participat la cea de- a XXI- a ediție a concursului județean ,, Pridvorul Tinereții”.
Concursul a avut loc în comuna Crețeni ( Drăgășani) și a avut ca obiectiv păstrarea și promovarea folclorului românesc, respectiv doina și cântecul popular.
Cei trei tineri galiceni, pregătiți de pr.prof.Ion Tițu, unul mai talentat decât celălalt s- au prezentat la un înalt nivel artistic și muzical primind apluze, aprecieri, cuvinte de laudă și diplome:
Ursei Elena Luiza - Premiul I
Comăneci Anamaria Ramona - Premiul II
Udrea Ionel Alexandru - Mențiune
Le dorim și noi mult succes în păstrarea tradiției locale și promovarea comunei cu cinste și onoare.
Tinerii galiceni au primit diplome și din partea Administrației Publice Locale Galicea.


,, Simpozionul Teodosie Rudeanu”, ediția a XVI- a

25 mai 2018 a însemnat pentru cetățenii Galicei, începutul ,,Festivalului Cultural Teodosie Rudeanu", zi de o mare încărcătură emoțională în ,,An Centenar al Marii Uniri-2018”.
Simpozionul cultural, literar, istoric și religios, a fost deschis la Primăria Galicea în prezența a 40 de invitați, oameni de cultură, personalități ale județului, consilieri locali care au răspuns prezent la a XVI- a ediție a zilelor de sărbătoare ale comunității.
S-a continuat cu slujba de pomenire a ctitorului bisericii Sf.Ap.Petru și Pavel-,, Teodosie Rudeanu", la fostul Schit Flămânda, unde cei 12 preoți slujitori ai bisericii ortodoxe, prin rugăciune și cântare au reușit să- i captiveze pe cei peste 100 de creștini prezenți.Cuvântul pătrunzător al pr.paroh Ungureanu Ion a fost un extraordinar îndemn spre credință, dragoste și iubire față de neam. Apoi, cuvintele de laudă și binecuvântare, ale pr.prof.Ion Tițu, pentru auditoriu au fost adevărate mărgăritare duhovnicești.
Biblioteca Publică Galicea i- a întâmpinat pe toți invitații cu pâine și sare, invitându- i să viziteze ,, Expoziția de carte istorică", pregătită special pentru evenimentul comunitar dar și pentru evenimentul național ,, Centenarul Marii Uniri".Sala de lectură, fondul de carte dar și catalogul activităților desfășurate la bibliotecă au lăsat o impresie frumoasă personalităților care au consemnat în ,,Cartea de onoare a bibliotecii".
Căminul Cultural a fost neîncăpător pentru oficialități, pentru oamenii de cultură și pentru galicenii prezenți.
Corul ,, Vocea Topologului" a deschis lucrările cu o rugăciune și un buchet de cântece populare și patriotice.
Membrii ai Bibliotecii Județene, ai Forumului Cultural Vâlcean, ai Societății Culturale Anton Pann, ai Asociației Cultul eroilor- Regina Maria Vâlcea, ai Complexului Muzeal Nicolae Bălcescu, ai Asociației Cultul eroilor-Golești, cadre didactice, colegi- bibliotecari, personalități marcante au ținut cuvântări și prelegeri, referitoare la personalitatea lui Teodosie Rudeanu și a lui Mihai Viteazul, precum și la Centenarul Marii Uniri (1918- 2018).
S- a lansat revista Clipa, fondator fiind scriitorul Dinu Săraru, precum și volumele ,, Surâs în negura suferinței, al lui Gheorghe Rusu( Cremenari) și ,, Confesiuni- ,, Inimă de copil", al lui Gheorghe Dan Obogeanu( Flămânda).
Într- adevăr o zi încărcată de cultură, de emoție dar și de aleasă bucurie.

https://3.bp.blogspot.com/-2IsfOBdgUxI/Wwz4Ux_E-FI/AAAAAAAAA-Y/T6sopeothxwk4AM4kyr0PXaJHHvTgVC3wCLcBGAs/s320/13.jpgFotografia postată de Biblioteca Galicea.
Derularea programului de educație parentală ,, Copiii au nevoie de noi și atunci când nu sunt în pericol", înfăptuit printr-o sesiune de informare despre bullying( fenomen de hărțuire) și cyberbullying( agresiunea pe internet cu ajutorul calculatorului sau telefonului).

Programele de educație financiară și e- commerce BaniIQ și Baniipenet, sezonul 2018- 2019, au continuat cu trainingurile pe această temă, respectiv chestionarea cursanților și acordarea de diplome.


Concurs ,,Vâlcea - Colț de Rai”- faza locală 2018

Câștigătorii fazei locale a Concursului ,,Vâlcea - colț de rai”, 2018, au fost premiați în cadru festiv, la serbarea de sfârșit de an școlar, în cadrul căreia s-au acordat diplome și cărți.S- au înscris 13 elevi, la secțiunile poezie, proză și creații video. Juriul a fost format din d-na prof.de limba română, Mănoiu Elena Simona și bibliotecar, Tițu Maria.
S- au acordat: două premii I,două premii II, trei premii III și o mențiune la secțiunea poezie; un premiu I la secțiunea proză și un premiu I la secțiunea creație-video.
Creațiile video sunt postate pe contul de youtube, la adresele:




  ,,Vino la poveşti despre ia românească”, a doua ediție a sărbătorii iei naționale, a avut loc duminică, 24 iunie 2018, la Biblioteca Publică Galicea, în parteneriat cu Parohia Galicea.
https://2.bp.blogspot.com/-L6_Fmo5FpcM/WyeimYnwkLI/AAAAAAAAA_I/EufulVsXrPQuj7ypfJ1gk6hP-lMsI1EKwCLcBGAs/s320/untitled2.0.jpg
Am descoperit povestea iei tradiţionale româneşti şi semnificaţiile motivelor   decorative cusute acum peste o sută de ani.
Program: Partea I
1.  Istoria sărbătorii ,, Ziua Universală a iei românești”.
2.  Sărbătoarea religioasă ,, Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” -24 iunie.
3.  Sărbătoarea sânzienelor sau drăgaica ( tradiții și obiceiuri).
4.  Poveștile iei românești în comuna Galicea.
5.  Descrierea a două costume populare diferite, din stânga Oltului.
6.  Vizionarea și prezentarea expoziției de costume ale colecționarelor din comuna Galicea.
7.  Moment artistic video și live, susținut de tinerele soliste Ursei Elena Luiza și Comăneci Elena Ramona.

     Program:Partea a II- a
Calea costumului popular, parcurs de la Biblioteca Publică Galicea, la Biserica Parohială Sf.Nicolae- întâlnire cu cetățenii comunei, împărțirea de flori și materiale pentru a promova sărbătoarea.


  
 ,,Vacanța la bibliotecă”

În perioada 02 iulie-31 august 2018 s-a desfășurat la Bibliotecă proiectul ,,Vacanța la bibliotecă”, care a avut în program următoarele cursuri:
1.Cursuri de inițiere în știința șahului;
2.Cursuri de educație financiară și e- commerce, banii pe net și baniiq, unde am prezentat trainingurile de educație financiară și e- commerce BaniIQ și Banii pe net- Etapa 2017/ 2018 și cursanții și- au susținut testele finale.
3.Atelierul de lectură;
4.Cursuri de inițiere în limba engleză;
5.Comuna noastră în Anul Centenarului Marii Uniri







La atelierul de lectură derulat  în perioada 02 iulie- 31 august au participat elevi pe diferite categorii de varstă: 5-9 ani, respectiv 10-15 ani. Au fost lecturate povești specifice varstei  fiecărei categorii menționate.

31.08.2018 ,, Ziua Limbii Române”

Ziua Limbii Române, sărbătorită la bibliotecă, printr-un program dedicat poveștii scrisului: 
1. Alfabetul chirilic (slavon) la români;
2. Despre scrierea limbii române cu alfabet latin;
3. Povestea scrisului, de Vladimir Colin;
4. Citate despre limba română;
5. Recitat poezii de Alexei Mateevici.


Cu ocazia sărbătorii religioase ,, Nașterea Maicii Domnului”, pe 8 septembrie 2018, a avut loc spectacolul ,, Marie, dragă Marie”, susținut de ,,Școala Catehetică de duminică”, în parteneriat cu Biblioteca Publică Galicea.
În program au fost interpretate doine și cântece de joc în interpretarea soliștilor de muzică populară din cadrul Ansamblului Folcloric ,, Vocea Topologului”.
Au fost premiați copiii și tinerii utilizatori de carte prezenți la atelierele de vacanță în perioada 02 iulie-31 august și anume:
1.      Atelierul de lectură;
2.      Cunoașterea Monografiei comunei Galicea, în anul Centenarului Marii Uniri;
3.      Cursuri de inițiere în știința șahului;
4.      Cursuri de limba engleză, susținute de bibliovoluntarul Pircan Alexandru Teodor;
5.       Cursuri de educație financiară și e- commerce, BaniIQ și Baniipenet.

 


Pe 26 septembrie, la Muzeul Literaturii Române, în cadrul evenimentului ” Let”s play LinguaFest”, dedicat ,, Zilei Europene a Limbilor”, a fost difuzat colajul video ,, 100 de minute pentru România”, pentru a omagia ,, Anul European al Patrimoniului Cultural”.
Comuna Galicea a fost reprezentată la acest eveniment, de elevii Luiza Elena Ursei și Neacșu Alexandru Nicola, cu trei creații video, care au făcut remarcate elemente de patrimoniu tangibil și intangibil ale comunei noastre și anume: Biserica Sf.Apostoli Petru și Pavel, din satul Valea Râului; Biserica Adormirii Maicii Domnului, din satul Teiu și Doina- ,, Foaie verde rei alune”.
Creațiile video se găsesc la adresele de mai jos:
 ,,Ziua Mondială a Educației” - 5 octombrie 2018

,, Ziua Mondială a Educației”, sărbătorită la Biblioteca Publică Galicea, a avut ca scop familiarizarea elevilor cu semnificația zilei de 5 octombrie, evidenţierea rolului dascălilor în dezvoltarea noilor generaţii şi recunoaşterea meritelor acestora în formarea culturii, valorilor şi moralei unei societăţi.
Programul activității a cuprins:
          *      Prezentarea pe scurt a istoricului ,, Zilei Mondiale  a Educației”;
*      Prezentarea marilor personalități ale învățământului românesc;
*      Scurt istoric al învățământului românesc  în comuna Galicea;
*       Realizarea unui afiş pe tema „Omul educat”, elevii enumeră trăsăturile unui om educat;
*      Definiţii proprii ale educaţiei, proverbe, zicători pe această temă;
                     *      Citate despre educaţie;
Au participat elevii Școlii Gimnaziale Galicea, clasele I- IV, coordonați de doamnele învățătoare: Preda Simona, Stan Narcisa, Șițoiu Simona, Tudorescu Ioana.



În perioada 8-16 noiembrie 2018, Biblioteca Publică Galicea și Școala Gimnazială Galicea, în parteneriat cu Organizația Salvați Copiii au desfășurat șase activități din cadrul proiectului educațional ,,Dă BLOCK agresivității. Și ,,glumele" dor. Stop Cyberbullying", adresat copiilor și tinerilor din învățământul primar, gimnazial și liceal.
Elevii clasei a VII – a și a VIII- a,coordonați de dnele profesoare, Deaconu Daniela și Mănoiu Simona, coechipiere în realizarea acestui proiect au descoperit înțelegerea fenomenului de buĺlying( agresiune verbală, fizică) și cyberbullying( hărțuirea online) și caracteristicile sale din perspectiva celor 3 roluri implicate(victimă, agresor, martor).
Întâlnirea a avut loc la bibliotecă în patru zile, și a constat în desfășurarea a șase activități care au presupus introducerea în temă, lucrul în echipă, prezentarea elementelor cheie ale cyberbullying-ului pe planșă, particularitățile sale și ce efecte poate avea, aplicarea cunoștințelor învățate și împărtășirea lor cu alți colegi și cu familia.
Ultimile două întâlniri din cadrul aceluiași proiect s- a  desfășurarat pe activități centrate pe discuții libere, legate de modul în care acționează și se simt în legătură cu situațiile de abuz, ce au discutat cu părinții și transmiterea mai departe prin propriile mijloace creative a ceea ce au învățat. Munca ne- a fost răsplătită, prin acordarea de adeverințe pentru bibliotecar și coechipieri.
Ne bucurăm că acest proiect implementat în biblioteci și în școli, a dat roade, fiind adoptată la Senat, în luna decembrie- ,, Legea anti- bullying în școli”, care interzice violența psihologică- bullying- în unitățile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, lege care trebuie promulgată.
https://1.bp.blogspot.com/-pCeQ_w_ecms/W-VvYdOIveI/AAAAAAAABDs/Km5n2nHRGjM1AcfRPsd79Oj07CMpDTYMQCLcBGAs/s320/c6.jpg


      ,,Ziua mondială a diabetului", sărbătorită pe 14 noiembrie, propune ca temă anul acesta
,, Familia și diabetul", o campanie menită să atragă atenția asupra efectelor acestei afecțiuni grave în rândul copiilor și al tinerilor.
Am încercat și noi astăzi să vorbim despre alimentele care trebuie să le conțină farfuria noastră zilnică, pentru a preveni această afecțiune.

     ,,Ziua Mondială a Drepturilor Copiilor" este reglementată de ,,Convenția asupra Drepturilor Copilului", adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, la 20 noiembrie 1989.
Am enumerat și noi drepturile copilului și am completat rebusuri pe această temă.



                                               Centenarul Marii Uniri  
Marea Unire,, Eroi au fost, eroi sunt încă”- 1 Decembrie 2018
                                              
Pe 29 noiembrie a avut loc o manifestare istorico- culturală, realizată în parteneriat cu Primăria Galicea și Școala Gimnazială Galicea, care a avut ca scop slăvirea marelui act de UNIRE, conștientizarea idealului național, punerea în evidență a tuturor evenimentelor cu caracter istoric ce pregătesc cei 100 de ani de la Marea Unire, dar și descoperirea de către elevi a valorilor morale ale poporului: dragostea de ţară, eroismul, vitejia, credința și bunătatea.
Pentru implementarea acestui proiect, Biblioteca Publică Galicea a desfășurat în perioada 23-28.11.2018 mai multe activități, care au fost publicate în ziarul ,,Evenimentul Vâlcean”, din 26 noiembrie 2018.
1.Expoziția de carte istorică, intitulată ,,File de istorie”;
2.Cunoașterea eroilor galiceni, care au participat pe câmpurile de luptă pentru apărarea patriei, proiect intitulat ,, Eroi au fost,eroi sunt încă”;prezentare din Monografia comunei Galicea;
3.Videoproiecție istorică despre ,,Marele război, purtat între anii 1914-1918” și figurile emblematice ale Primului Război Mondial, în România, culegeerea de informații din cărți, pregătirea unor referate pe această temă și realizarea de afișe.
Cei prezenți la această manifestare, au încercat prin cântec și poezie să aducă un omagiu scumpilor eroi și celor ce au înfăptuit ,,UNIREA”, să redescopere dragostea față de țară, față de neam și față de pământul unde  locuim.
Programul a cuprins un mănunchi de cântece patriotice, doine și poezie patriotică, scenete, interpretate de tinerii participanți, elevi ai Școlii Gimnaziale Galicea, sub coordonarea cadrelor didactice.

https://2.bp.blogspot.com/-V8n4k1CGF2I/W__WuPiTozI/AAAAAAAABEs/ZyTjXNq8lx00LLpIeH2DIY_XsohaEg-KgCLcBGAs/s320/c1.jpghttps://4.bp.blogspot.com/-cj_yX9Q-EgI/W__WzTaoHKI/AAAAAAAABE4/10Xy0YAbQWwSUU2RjswSarlx-TokI1jugCLcBGAs/s320/c4.jpghttps://2.bp.blogspot.com/-C5sehvn_dJQ/W__W1nQl4dI/AAAAAAAABE8/VBBNV1jAqE46uf7NqZNJOwZNXAGWEYpcgCLcBGAs/s320/c5.jpg

         ,,Galicea- Hour of Code#Ora de Programare”

În săptămâna 3-9 decembrie, am celebrat săptămâna ,,Educației în tehnologia computerelor”.
Biblioteca Publică Galicea s- a înscris pe harta României, pentru a participa la evenimentul ,,Hore of Code”, eveniment care aduce educația mai aproape de tehnologie.
Elevii galiceni s- au pregătit pentru meseriile viitorului, participând la evenimentele organizate la bibliotecă, dedicate programării, folosind tutorialele interactive de pe hourofcode.ro, secțiunea activități.
Toți participanții au primit diplome de participare și biblioteca a primit afișe despre acest eveniment, de la Asociația Adfaber.
De asemenea bibliotecarul a primit adeverință de participare la acest eveniment global, semnată de dnul Alin Chiriac, fondator Asociația ADFABER.




Concert de colinde ,, S- a Născut Domnul Hristos”- 26 decembrie 2018

Biblioteca Publică Galicea în parteneriat cu ,,Școala Catehetică de Duminică” din Parohia Galicea, Primăria Galicea și Consiliul Local Galicea au organizat la Căminul Cultural Galicea, concertul anual de colinde și poezie religioasă ,, S- a născut Domnul Hristos”, susținut de cei 35 coriști din corul ,, Vocea Topologului”.
În program s- a prezentat o scurtă istorie a Nașterii Domnului, s- au interpretat colinde românești, tradiționale și s- au recitat poezii specifice sărbătorii.
Moșul și- a făcut prezența, alături de Administrația Publică Locală și Consiliul Local Galicea, oferind daruri tuturor copiilor participanți la concert.

De asemenea pe parcursul anului am omagiat cei mai importanți autori români și străini prin prezentarea biografiei și prin crearea de miniexpoziții cu volumele din bibliotecă, ca de exemplu: I.L.Caragiale, Geo Bogza, Otilia Cazimir, Constantin Brâncuși, Grigore Alexandrescu, Hortensia Papadat-Bengescu,George Bacovia,George Coșbuc, Ciprian Porumbescu, Mihail Sadoveanu, Alexandru Mitru, Ion Creangă,etc și de asemenea am omagiat cele mai importante zile naționale și internaționale.
 Pe tot parcursul anului am participat la toate solicitările făcute de B.J.A.I. în calitate de bibliotecă metodică, dintre care amintesc: Jurizare concurs ,, Vâlcea- Colț de Rai”,15 ianuarie 2018, întrunirea anuală a bibliotecarilor, selecție donație carte nouă, primită de la B.J.A.I., cu donatorul principal Editura Nemira, din cadrul Campaniei România EduCab, am participat la ,, Cursul de propagandă pentru gândire critică", la B J.A.I, inițiat de Mediawise Society și la cursul ,,Ora să ȘTIM”,un nou proiect adresat copiilor cu vârste între 3-10 ani.

Pe parcursul anului 2018 s- a continuat cu desfășurarea campaniei de donații de carte aproape nouă, în bibliotecile comunale, inițiată de organizația EduCab, intitulată ,, Vrem cărțile tale”, sub această deviză, biblioteca primind mai multe donații de la persoane fizice, de la B.J.A.I. și achiziție nouă, prin Administrația Publică Locală-Primăria Galicea și Consiliul Local Galicea.
Cele două computere primite de la prietenii bibliotecilor, România EduCaB și partenerii de la Unicredit Business Integrated, au devenit funcționale și la Biblioteca Publică Galicea. Menționez că monitoarele, tastaturile, mouse-urile și căștile au fost procurate la nivel local, de administrația publică locală.
Biblioteca Comunală Galicea s- a înscris în proiectul ,, Dă viață cărții tale!- Asociația tot mai verde", cu sediul în Brașov, prin care avem posibilitatea să comandăm online, gratuit, titluri de cărți care ne sunt necesare în bibliotecă, în limita stocului existent.
În anul 2018 am continuat parteneriatul pe informaţii europene cu Centrul Europe Direct din cadrul B.J.A.I., de unde primim lunar locurile de muncă vacante în județ și în Uniunea Europeană.
În 2018 s- a lansat la bibliotecă, revista Clipa, fondator fiind scriitorul Dinu Săraru, precum și volumele ,, Surâs în negura suferinței, al lui Gheorghe Rusu( Cremenari) și
 ,,Confesiuni-,,Inimă de copil",al lui Gheorghe Dan Obogeanu( Flămânda).
            Prin tot ceea ce am desfăşurat am adresat tuturor o invitaţie la educaţie, un îndemn pentru noi toţi de a transforma în bine viaţa noastră, aflată în permanentă schimbare.

Bibliotecar,
Tiţu Maria







                                  



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu