miercuri, 19 februarie 2020

Galicea-,,Săptămâna siguranței pe internet”





În săptămâna 7-14 februarie 2020 s-a desfășurat la Biblioteca Publică Galicea ,,,Săptămâna Siguranței pe Internet”, în baza voluntariatului încheiat cu Organizația Salvați Copiii.

Cele trei activități s-au desfășurat conform planului propus de echipa Ora de Net. Prima activitate a avut loc în sala de clasă, din cadrul Grădiniței cu Program Normal Galicea, alături de copiii de la Grupa Mijlocie-Fluturașii, coordonați de dna prof.înv.preșcolar Neacșu Carmen Elena iar celelalte două s-au desfășurat în sala de lectură a Bibliotecii Publice Galicea, alături de clasele a VI-a și  a VII-a, de la Școala Gimnazială Galicea, coordonați de profesorii Mănoiu Simona Elena și Deaconu Daniela.
Campania desfășurată s-a numit ,,O lume fără frică”- Stop Cyberbullying, care a presupus introducerea în temă și vizionarea resurselor video, pe grupe de vârstă, în cazul de față 3-5 ani, respectiv 11-12, 12-13 ani.
Temele abordate în cadrul sesiunilor au fost legate de înțelegerea fenomenului de hărțuire online- cyberbullying  și caracteristicile sale, folosirea lucrului în echipă și discuții libere legate de personajele din resursele utile puse la dispoziție de ,,Ora de Net”, de modul în care acționează și se simt în legătură cu situațiile de abuz și la cine să ceară ajutor în caz de pericol.
Mi- a plăcut modul de organizare, oferit de  Organizația Salvați Copiii, resursele materialele oferite. Am învățat să- mi planific activitatea după planul oferit de organizație și am fost plăcut surprinsă de interesul cadrelor didactice și al elevilor, de la Școala Gimnazială Galicea, pentru această temă dezbătută.
Sunt facilitator Ora de Net, din anul 2017, când m-am alăturat Organizației Salvați Copiii, în derularea programului ,, Ora de Net”, program european care promovează utilizarea creativă, utilă și sigură a internetului de către copii. Am fost impresionată de modul concret și precis de derulare al activităților propuse și de suportul oferit. Am descoperit importanța desfășurării activităților în echipă și interesul pentru temele propuse.
Copiii înscriși în proiect au fost interesați de activitatea propusă, au participat  la vizionarea tutorialelor vedetelor,  cu situațiile de cyberbullying, au răspuns întrebărilor adresate.Pe perioada derulării activităților au fost multe episoade semnificative, cum ar fi acela când am adresat întrebarea ,, Care sunt tipurile de emoții pe care le trăiți în mediul online  și la care am primit doar răspunsuri pozitive, legate de emoții pozitive și anume bucurii, surprize, fericire, deci nu au avut surprize neplăcute în mediul virtual,  spunând că ei nu au în lista de prieteni persoane care să-i hărțuiască.
Aceste activități  au fost  primite cu mult interes din partea elevilor participanți.
Toți preșcolarii de la grădiniță au primit în dar câte un CD educativ, oferit de Organizația Salvați Copiii, în baza voluntariatului încheiat cu Biblioteca Publică Galicea.

Bibliotecar, Tițu Maria













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu