luni, 3 februarie 2020

Pietrari: Ziua Internațională a Cititului Împreună 2020

ZICI 2020 se apropie...pe 5 februarie ne strângem din nou la bibliotecă!
Tu, dragă bibliotecar, ce zici?
Vrei să citești împreună cu noi pentru a salva planeta? 😊
Mulți dintre voi probabil ştiu că nu CIR a creat Ziua Internațională a Cititului Împreună. LitWorld a fondat Ziua Internațională a Cititului Împreună (ZICI) în 2010, ca oportunitate pentru oamenii din toată lumea pentru a sărbători bucuria cititului cu voce tare şi pentru a susține literația ca drept fundamental al omului ce aparține tuturor.
În 2016, Citim Împreună România, o mişcare locală care cultivă beneficiile și frumusețea cititului împreună în rândul copiilor și adulților din România, a ales ZICI ca zi de lansare a activităților. În engleză, ZICI se numea WRAD (World Read Aloud Day), iar CIR i-a dat numele de ZICI (Ziua Internațională a Cititului Împreună). În acel prim an, CIR a invitat unele grupuri, majoritatea locale, să celebreze cu noi acea zi, organizând evenimente de citit împreună cu copiii. Eram 9. Până în 2017, CIR începuse să se extindă la nivel național, iar ca pregătire pentru ZICI 2017, am invitat bibliotecile şi educatorii să ni se alăture. Am fost entuziasmaţi când 84 s-au înregistrat pentru a realiza alături de noi evenimente ZICI în acel an. În 2018 apelul a atis un public mai mare, iar 1142 s-au înregistrat la CIR. Şi în 2019, când ZICI a avut o temă S.T.E.M. ( Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică),s-au înregistrat 1402.


Până acum, în 2020, s-au înscris 712 grupuri (şcoli, bilbioteci, non-profituri, familii) înregistrate pentru realizarea de evenimente ZICI pentru Aici: Citim împreună pentru a vindeca planeta! 47.5% dintre aceştia nu au mai participat niciodată la ZICI înainte. Acest lucru este fantastic, întrucât credem că asta înseamnă că mai sunt mulți cei care au sărbătorit ZICI înainte cu CIR, iar acum o fac pe cont propriu. De ce nu? Nimeni nu deține Cititul cu Voce Tare copiilor, şi CIR cu siguranță nu deține ZICI. Aşa cum LitWorld a oferit CIR aprobarea pentru a realiza ZICI în Romania, desigur că noi aplaudăm toate ocaziile de citit împreună cu copiii de ZICI şi în orice altă zi a anului.
Aşa cum ziua femeii nu este singura zi din an când ar trebui să îi spuneți mamei că o iubiți, noi sărbătorim ZICI o dată pe an pentru a face tare şi clar mesajul esențial: Citiți împreună. 20 de minute în fiecare zi. Indiferent de vremea de afară și din interior. De când se naște copilul și mult după ce va învăța să citească singur.
Noi am citit și vom citi! Și nu doar pe 5 februarie! Sunt sigură că și voi!

Bibliotecar,
Crina Popescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu